emotivni glazbeni spektakl

Glazbena ostavština koja ne bljedi: 30 godina nakon preranog odlaska, Zagreb zapjevao u čast Tomislavu Ivčiću!

1/27 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Jure Brkljača In Magazin: Ivana Husar In Magazin: Jasna Zlokić In Magazin: Jasna Zlokić i Jacques Houdek In Magazin: Marina Tomašević In Magazin: Mladen Grdović - 1 In Magazin: Mladen Grdović - 2 In Magazin: Tomislav Ivčić - 1 In Magazin: Tomislav Ivčić - 2 In Magazin: Tomislav Ivčić - 3 +16 In Magazin: Tomislav Ivčić - 4 Galerija

Tomislav Ivčić glazbeno je ime koje u svakome potakne emociju. Njegova glazbena ostavština jednako je snažna i živa i 30 godina nakon njegove smrti. Sinoć je prepun Lisinski to i dokazao. U čast kolegi i prijatelju zapjevala su brojna imena domaće glazbene scene - Mladen Grdović, Jure Brkljača, Jasna Zlokić, Jacques Houdek, Neno Belan, sestre Husar, Marina Tomašević.

Koncert kojim se slavila nevjerojatna glazbena ostavština prerano preminulog Tomislava Ivčića, nakon njegova rodnog Zadra, sinoć je održan i u zagrebačkom Lisinskom.

''Ja znam da je moj otac u takvim dvoranama nastupao i uvijek im se veselio, neizmjerno mi je drago što je ovo Zagreb, Zadar smo vidjeli bilo je svega, bio je spektakularan, Zagreb je intiman, Zagreb je birao da živi u njemu. Ne osjećam tugu, osjećam ponos da smo u ovoj dvorani'', rekla je Izabela. 

''Ušao je u narod i ostavio itekako veliki trag'', kaže Davor Pekota. 

Brojne pjesme ne samo da su oživjele uspomenu na Ivčića, već se i nakon 30 godina pjevaju s istim žarom i emocijom. A za života ih je napisao, skladao i ostavio nam u nasljeđe više od 2 stotine. Snimio je 23 albuma, koji su prodani u 2 i pol milijuna primjeraka.

 ''Nakon toliko vremena, kako je prerano Tomica otišao, tek sad postajemo čini mi se, svjesni, koliko velik opus je ostavio i to je prekrasno'', smatra Sanja Doležal. 

Hrvatska glazbena scena jednostavno je nezamisliva bez njegova glazbenog pečata. Pisao je i skladao i za druge. Nakon što joj je umrla majka, Marini Tomašević napisao je jednu od njezinih najizvođenijih pjesama:

''Sjećam se Mladen Grdović je vozio auto, on je s gitarom unutra, svirao i rekao imam za tebe pjesmu. Jer Tomislav nikad nije radio pjesme da sjedi pa da piše, pa da sklada, pa da razmišlja, uvijek je radio nekakve biografske, i sebi je pisao autobiografske, ali bi vidio i kod svog bližnjeg nekakvu sitauciju, i onda bi to pretočio u glazbu i tekst i tako je nastala ''ne plači majko'', prisjetila se Marina Tomašević. 

Govorio je njemački, talijanski i engleski jezik. Snimio ploču na talijanskom i francuskom. Iz tog vremena datira jedan od najpozantijih dueta s Jasnom Zlokić:

TON: Jasna Zlokić: ''Ja sam sjetna jer sam ga dobro poznavala, mi smo se puno družili, mi smo čak jednu turneju odradili zajedno, tako da ima predivnih uspomena na njega. Snimili smo duet kad je radio franscusku ploču Tu t'en vas. To mu je bio izazov'', prisjetila se Jasna Zlokić. 

Grdović je s Ivčićem svojedobno nastupao kao "Duo Pegla". No prijateljstvo je bilo veće:

''Mi smo se od djetinjstva zajedno, kuća do kuće, rodbinski smo povezani i sve, kad se rodila Izabela, pa Kristina, Ivan. Bio je velik čovjek, znao se naljutiti ali znao i praštati znao je biti drzak ali odma poslije poljubit čovjeka i oprostit sve'', prisjetio se Mladen Grdović. 

Početkom Domovinskog rata njegova karijera bila je na vrhuncu. Pjesme koje je tada stvarao imale su cilj mira i prestanka rata. I misiju da cijeli svijet to čuje. Sestre Husar u to su vrijeme s njim nastupale na humanitarnim koncertima.

''Marija i ja smo imale i priliku surađivati s njim, kad smo bile male, stvarno smo bile male – bile smo male, srednja škola, pjevale smo prateće vokale. Pjesme nisu odgojile samo nas koji smo živjeli u njegovo vrijeme, nego se i sad odgajaju mnoge generacije s njegovim pjesmama'', prisjetila se Ivana. 

Jure Brkljača nije ga poznavao. No pripala mu je čast otpjevati himnu zajedničkog rodnog Zadra – Kalelargu:

''To mi je čak najveća čast, jer ja sam odrastao na Kalelargi, moj kvart je Campo Kaštelo, i ono igrali smo se na Donatu ka dica, i na Kalelargi bi proša dnevno bar 15 puta, tako da mi to daje posebnu čast i emociju, pogotovo mi u Dalmaciji i zadru,odrasli smo uz pjesme Tomislava Ivčića'', priča Jure Brkljača. 

Večer je završena neslužbenom himnom Dalmacije

I dok je nje - uspomene i emocije na ovog velikog glazbenika nikada neće nestati.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene