Jedva čekamo

Hrvatska dobiva veliki filmski studio

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Jastrebarsko, Velika Gorica ili Ivanić grad? Još se razmišlja koja je lokacija najbolja za ovaj veliki projekt.

Inicijativa za gradnju filmskog studija inicijativa je za daljnji razvoj filmske industrije u Hrvatskoj. Nakon sustava potpora za snimanje svih filmskih formi, razvoja koprodukcijskih modela, razvoja sustava gostovanja hrvatskih filmova na domaćim i stranim festivalima te osobito pozicioniranja Hrvatske kao iznimno poželjne destinacije za snimanje filmova (ne samo zbog atraktivnih prirodnih resursa, nego i mogućnosti angažmana domaćih filmskih stručnjaka), suvremeni filmski studio nameće se kao logičan nastavak tog razvoja – kako za potrebe domaće filmske proizvodnje, tako i za pružanje usluga stranim filmskim kompanijama.

Pogledaj i ovo showbuzz Prevareni JAVNA ISPRIKA Razumiju reakcije branitelja i pozornost medija

Njime bi se značajno ojačali produkcijski kapaciteti koji osim što su poticaj razvoju filmske umjetnosti ostvaruju i značajnu ekonomsku dobit, povećavaju zaposlenost i razvoj niza profesija i stručnih kompetencija vezanih uz filmsku industriju. Također, već su vidljivi i posredni efekti koju donosi filmska industrija npr. u području turizma gdje se razvija posebni turističko-filmska destinacijska ponuda. Ministarstvo kulture preuzelo je ulogu koordinatora između odabranog grada kao nositelja projekta na lokalnoj razini, Hrvatskog audiovizualnog centra, javne ustanove koja se bavi poticanjem proizvodnje audiovizualne djelatnosti i promicanjem audiovizualne kulture te Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji bi se putem svojih programa potpora pridružili realizaciji projekta. Projekt se planira financirati sredstvima Europske unije.

Žestoki odgovor: Neiskusni redatelj projekta ovako iskazuje bijes

- Tri su moguće lokacije o kojima se razmišlja vezano uz gradnju filmskog studija: okolice Jastrebarskog, Velike Gorice i Ivanić grada. Studio će biti izgrađen u nekoliko faza, tako da govorimo o barem tri svote i tri roka. Inače, hrvatska TV industrija, gaming industrija i filmska industrija imaju podjednake potrebe za kvalitetnim audiovizualnim pogonom. Ako želimo zadržati postojeću razinu proizvodnje, a osobito, želimo li rasti, studio nam je nužan - izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene