Svaka čast

Na venecijanskoj Mostri održana svjetska premijera filma 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održana je svjetska premijera debitantskog dugometražnog igranog filma Hane Jušić.

U svečanoj atmosferi pune dvorane Perla, u petak 2. rujna u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održana je svjetska premijera debitantskog dugometražnog igranog filma Hane Jušić, 'Ne gledaj mi u pijat'.

Pogledaj i ovo showbuzz U Veneciji Glavne zvijezde zasjenila je ona - i njezin (pre)visoki izrez na haljini

Osim redateljice i scenaristice Hane Jušić, crvenim tepihom prošetali su glumci Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina i Karla Brbić, montažer Jan Klemsche, direktorica fotografije Jana Plećaš, kolorist Edoardo Rebecchi, danski koproducenti Peter Hyldahl i Maria Møller Christoffersen iz produkcijske tvrtke Beofilm te producentica Ankica Jurić Tilić iz zagrebačke Kinorame.

'Prije projekcije bila sam jako uzbuđena jer je ovo bio moj prvi susret s publikom. Do sada sam o filmu dobila lijepe komentare od novinara koji su ga gledali na novinarskoj projekciji i naravno od festivalskog tima koji je izabrao film, ali nisam znala kako će ga publika prihvatiti. Sad kad je film konačno prikazan mogu reći samo dvije riječi: sretna sam', izjavila je Hana Jušić.

Renata Santoro, glavna selektorica programa 'Dani autora' ističe kako su ove godine prije finalnog odabira pogledali više od 800 filmova.

'Prvi dojam nakon što sam odgledala Hanin film bio je izuzetno jak. Odmah sam pomislila kako je ovo jedan od najkompleksnijih i zanimljivijih filmova koje smo imali prilike pogledati u zadnjih nekoliko godina. Svi segmenti filma toliko su me oduševili da sam to odlučila podijeliti sa svojim kolegama koji su se u film također zaljubili odmah. Ne gledaj mi u pijat bio je ujedno i prvi naslov koji smo pozvali na Venice Dayse pa je samim time ljestvica ostalima bila podignuta dosta visoko', ističe Santoro.

Nakon projekcije uslijedio je razgovor s publikom, čiji su komentari prilikom izlaska iz dvorane bili više nego pozitivni: 'Film mi se izuzetno svidio iako sam nakon odgledanog ostala pomalo potresena. Naime, dolazim iz iste realnosti i za vrijeme rata sam došla u Italiju. Vidjeti stvarnost iz koje sam pobjegla malo me potreslo. Moram reći kako me se posebno dojmila gluma, a autorica filma mlada je i talentirana redateljica kojoj bih se ovim putem htjela zahvaliti što mi je obnovila hrvatsku filmsku kulturu – hrvatski film očito ide u dobrom smjeru' – istaknula je jedna od gledateljica.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a uz HAVC proizvodnju su podržali i Danski filmski institut te nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales.

13. izdanje programa 'Dani autora' ('Giornate degli autori/Venice Days') dodjeljuje više nagrada (Venice Days Award - nagrada žirija, BNL People's Choice Award - nagrada publike, Label Europa Cinemas), dok svi debitantski filmovi koji se prikazuju u bilo kojem programu Mostre konkuriraju za nagradu 'Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future'.

73. Međunarodni filmski festival u Veneciji održava se do 10. rujna.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene