nešto sigurno niste znali

Priču o akcijskoj legendi od neimaštine do zvijezda pogledat ćete s guštom!

Syvester Stallone Syvester Stallone Foto: Profimedia

Na Netflix je stigao dokumentarni film o legendarnom Sylvesteru Stalloneu pod jednostavnim imenom Sly. Film se fokusira najviše na njegova najpoznatija dva filma, Rockyja i Ramba, ali nam i otkriva nešto malo o Slyjevom odrastanju, iznimno kompleksnom odnosu s ocem, te putu od trnja do holivudskih zvijezda.

Thom Zimny, redatelj dokumentarnog filma Sly, napravio je film koji gledateljima možda po prvi put otkriva što je bila Stalloneova inspiracija da zakorači u svijet filma. Na samom početku filma vidimo Stallonea koji ima umoran pogled na licu i kojim nas odmah uvodi u svoje djetinjstvo.

Nakon samo par minuta jasno nam je da je njegova ljubav prema pisanju i filmu započela kao bijeg iz iznimno teškog djetinjstva. Odnos s ocem je šokantno tragičan, te se čini kako ga je otac zaista mrzio do zadnjeg dana. Čak i sa svojih 77 godina, evidentno je kako Stallone nikada nije prežalio odnos sa ocem koji ga je formirao, povrijedio, te koji je bio inspiracija za originalnog Rockya.

Iako je to priča koju vjerojatno većina gledatelja nije znala, Zimny se ipak najviše fokusirao na franšize Rockya i Ramba. Osobno mislim kako je takva redateljska odluka smanjila vrijednost ovog filma jer Sly ima mnogo više slojeva od vanjštine macho talijanskog grubijana, ali nam redatelj (a možda i Stallone) ne dozvoljava da saznamo tko je zapravo slavni pisac i glumac. Dobijemo površinu i obrise legendarnog Ramba i Rockya, ali ne i istinsku životnu priču Sylvestra Stallonea.

Najzanimljiviji dio filma je upravo trenutak kada se Stallone prisjeća odakle je došla inspiracija za Rockya, da je inzistirao na tome da on glumi Rockya bez obzira na sve, te da je scenarij za prvi film napisao za samo dva i pol dana! Način na koji je pisao scenarij i način na koji je pisao likove, definitivno nam daju do znanja da je bio duboko investiran u tu priču, ali i koliko je zapravo bio talentiran kao pisac.

Sly je film koji priča priču o čovjeku koji je pobijedio svoje nedaće iz djetinjstva, o čovjeku koji nikada nije odustajao od svog sna, ali i o čovjeku koji iskreno priznaje da žali za mnoge stvari koji je učinio u 77 godina svoga života. Sigurna sam da ga većina nas i dalje gleda kroz akcijske uloge po kojima je poznat, ali u ovom filmu vidimo jednog čovjeka koji je pomalo tužan, koji je sve ono što njegovi likovi nisu, pa i čovjeka koji je i dalje vidno potresen svojim odrastanjem. Redatelj Zimny je odlično napravio paralelu između Stalloneovih životnih priča, dok u isto vrijeme gledamo kadrove kako osoblje detaljno pakira njegove figure iz filmova i utovaraju ih u kamion za selidbu. Daje nam naslutiti da je došlo novo vrijeme za Slyja, da ga čeka novi izazov. Ostatak filma se čini kao da je Stallone sam izrežirao jer većinu vremena nam je zaista dovoljno da gledamo njega kako gleda u kameru i jednostavno nam priča dogodovštine iz svog osebujnog života.

Sly je dokumentarni film koji definitivno nije najkvalitetniji dokumentarac o jednoj kultnoj ličnosti, ali je film koji ćete pogledati sa guštom. Ako ste ljubitelji Rockya i Ramba ovaj vas film neće razočarati jer se većinu vremena redatelj i Sly vrte upravo oko toga, dok samo na trenutke saznajemo detalje iz Stalloneovog života za koje sigurno nismo znali. Sly nas podsjeti da današnji akcijski heroji nemaju toliku dušu, poletnost, i živost. Sjetan način na koji nam ova akcijska legenda priča o svojem putu od neimaštine do zvijezda, čine da odmah poželimo pogledati sve nastavke Rockya.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene