jeste li ju pogledali?

Prva bosanskohercegovačka animirana serija: Pametna satira, prepoznatljivi društveni problemi, simpatični likovi i sjajan kreativan tim!

Bruca, Braca, Bruda, Brada Bruca, Braca, Bruda, Brada Foto: Screenshot

Ova preporuka je nešto drugačija od stotinjak prijašnjih o kojima sam rado pisala, ali je ujedno i najzabavnija. Ako do sada niste čuli za fantastični mladi bend iz Bosne i Hercegovine, Helem Nejse, sada je pravo vrijeme da ih guglate. Isto tako ako jeste možda čuli za njih, ali niste čuli za njihovu fantastičnu animiranu seriju Bruca, Braca, Bruda, Brada (BBBB), ovo je odlično vrijeme da odgledate sve epizode na njihovom YouTube kanalu.

Bruca, Braca, Bruda, Brada je naziv prve bosanskohercegovačke animirane serija koja prati živote četvorice likova iz jednog od sarajevskih kvartova u koje možda ne biste trebali zalaziti.

Svaka epizoda prati novu avanturu, a osim glavna četiri lika, upoznajemo i njihove najbliže prijatelje, suradnike, i članove čudnovatih obitelji. Ono što je zaista zanimljivo kod ove serije je da gledateljima nudi jedinstveni pogled na život ''obične'' raje u Sarajevu.

Zanimljivo je zbog toga što bez obzira odakle dolazite kao gledatelji, bit će vam jasno tko su ti likovi, koja je njihova pozadina, socio-ekonomski status, te sam gotovo sigurna da ste se bar jednom susreli sa nekim od takvih likova. Scenaristi serije, Matija Bošnjak, Amer Čanković, Admir Čular i Ajdin Šehović, uspjeli su napisati ovaj animirani serijal na način da rezonira sa današnjim društvom na više nivoa.

Na prvom nivou gledamo isključivo sulude likove i još više sulude dogodovštine, dok već na drugom nivou smo svjesni da gledamo stvarnu sliku života mladih u BiH kroz pametno satiričan način. Naravno, ako niste upoznati s ekonomskom ili političkom situacijom u susjednoj BiH, možda ćete malo teže razumjeti kontekst, ali vas to neće niti u jednom trenutku udaljiti od ove animirane serije. Njezina kvaliteta leži u iskrenosti, relevantnosti, te zrelom načinu na koji nam kreatori prikazuju svoj kritički osvrt na društveno političku situaciju u zemlji. Ono što je univerzalno za gotovo sve zemlje Balkana je da u stvarnim životu pronalazimo dovoljno apsurdnih situacija koje kao da su izašle iz upravo jednog ovakvog animiranog serijala. BBBB ekipa odlično uzima takva svakodnevna dešavanja kao inspiraciju za kvalitetnu parodiju, satiru, i smijeh, u nadi da će svijetu, a posebno mladim generacijama, pokazati njegov odraz u zrcalu.

Animacija u serijalu BBBB je jednostavna 2-D animacija, te doprinosi satiričnom žanru na način da nas ne odvlači od suštine, ne odvlači nas od priče koja i jest najbitniji aspekt ovog serijala. Likovi su napisani tako da ih razumijete na prvu što je nužno za ovakav stil, te za epizode od otprilike dvadeset minuta. Oni su simpatični, duhoviti, slojeviti, ali u nekim trenutcima i tužni jer postanemo svjesni da je takvih osoba sve više i više u našim društvima.

BBBB je animirani serijal koji je svijetla točka nažalost propadajućeg društva. BBBB se bavi ozbiljnim temama na neozbiljan način, što je upravo savršena kreativna odluka koja je omogućila prvom BH. animiranom serijalu da samo sa prve dvije sezone prikupi više od 12 miliona pregleda na njihovom YouTube kanalu. Svaku epizodu pogleda barem 18.000 gledatelja iz Hrvatske, pa tako sa sigurnošću možemo reći kako su Bruca, Braca, Bruda, Brada, već postali omiljeni likovi diljem regije.

Pametna satira, prepoznatljivi društveni problemi, simpatični likovi, te sjajan kreativan tim, čine ovaj animirani serijal pravim osvježenjem. Moja preporuka je da čim prije posjetite njihov YouTube kanal, BrucaBracaBrudaBrada, te uplovite u svijet kakav prije niste imali priliku vidjeti.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene