''Iako znate što očekivati...''

Tom Cruise kao apsolutni akcijski pobjednik u Hollywoodu, ali jedna stvar u sedmom nastavku Nemoguće misije je ipak bespotrebna

Tom Cruise, Nemoguća misija 7 Tom Cruise, Nemoguća misija 7 Profimedia 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Tom Cruise, Nemoguća misija 7 Galerija

Nemoguća misija je film koji ne treba previše predstavljati jer gotovo da ne postoji osoba na svijetu koja barem nije čula za ovaj akcijski spektakl koji je prije tjedan dana dobio i novi nastavak.

Prvi dio sedmog nastavka Nemoguće misije još jednom prikazuje Toma Cruisa kao apsolutnog akcijskog pobjednika u Hollywoodu, ali je scenaristički ovo možda i najlošiji nastavak do sada.

Nemoguća misija je špijunski akcijski film čiji je scenarij napisao Erik Jendresen, dok režiju potpisuje Christopher McQuarrie.

Film traje puna dva sata i 43 minute, i kad sam izašla iz kina osjećala sam se zaista iscrpljeno. Iako znate što očekivati od ove franšize, već u dušu poznajete glavnog lika, te otprilike vam je i jasno kako bi mogao završiti, ovoliko trajanje filma je apsolutno bespotrebno.

Jasno je da je McQuarrie zajedno sa svojim suradnicima želio napraviti fenomenalan film prepun vratolomija, ali osobno sam na polovici filma već jedva čekala da se završi. Ovaj nastavak ima zaista sjajno izrežirane akcijske scene kakve su uostalom neminovne kada je u pitanju ovakav kultni film, te se uvijek čini kako Cruise ode ljestvicu gore sa vratolomijama koje sam tako fascinantno izvodi. Ono što u ovom nastavku po meni ne funkcionira najbolje je scenaristički aspekt. Dijaloga ima zaista puno, previše je objašnjavanja situacija koje možemo i sami vidjeti, i većina dijaloga među likovima je naivna. Obzirom na količinu likova, njihovim križanja, borbi, bijega i silnih eksplozija, iznimno je teško pratiti i suhoparan dijalog koji ne doprinosi redateljskim rješenjima, te samoj priči.

McQuarrie sjajno upravlja sa zapletima i napetosti koja raste iz scene u scenu. Film ima odličnu akcijsku gradaciju koju možete pratiti, koja vas drži na ivici sjedala, i koja vas dovodi do velikog akcijskog finala koje se dešava u vlaku.

Paralelno s pričom iz vlaka, gledamo Cruisa kako zaista vozi pravi motocikl sa još stvarnijeg planinskog vrha, i moram priznati da me taj trenutak zapanjio.

Redatelj i scenarist McQuarrie je učinio da ovaj film estetski odiše štihom i zanatom starih akcijskih filmova, pa me tako jedna scena podsjetila više na James Bonda nego Nemoguću misiju, ali obzirom kako je perfektno urađena to gledateljima apsolutno neće smetati. Likovi su korektni, ali vas nitko ne oduševi kao Tom Cruise i njegova nova partnerica Hayley Atwell. Scene sa njih dvoje su komične, šarmantne, te se čini kako je redatelj dao jednako prostora za razbijanje bilo koga tko im se nađe na putu oboma.

Tom Cruise igra još jednom jednu od njegovih najpoznatijih uloga života, ulogu tajnog agenta Ethana Hunta. Cruise i dalje ima kondiciju mnogo mlađeg muškarca, ali se na njegovom licu i u njegovim očima može vidjeti dašak zrelosti koji pridodaje njegovom dječačkom šarmu.

Čini se kako Tom Cruise daje 150% sebe u sve svoje likove, pa je tako ljestvica podignuta i za ovaj nastavak. Vratolomije koje sam radi su sa svakim filmom sve veće i opasnije, te je zaista za divljenje gledati glumca nakon svih ovih godina koji je toliko predan svom zanatu. Cruise nikada neće izaći iz mode, on će zauvijek imati svoj šarm, i nadam se ćemo gledati još puno filmova sa njim kako skače sa vrha planina sa motociklom, ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Hayley Atwell utjelovljuje lik Cruiseove partnerice u novom nastavku ove kultne franšize, lik Grace. Jedna je od rijetkih glumica koja prirodno ima starinski sjaj starih hollywoodskih glumica. Na prvu se čini kao da je blaga i nježna, ali kada akcija krene Atwell dostojanstvo stoji rame uz rame sa svojim glumačkim partnerom. Ona je dosljedna svojem liku, šarmantna je, i ima sjajan komedijski tajming.

Nemoguća misija 7 prvi dio je film koji puca po šavovima od impozantnih akcijskih scena i odličnih vratolomija, ali je i film koji jednostavno predugo traje. Film nema toliku kreativnu težinu da se može opravdati njegovo trajanje, ali znate da će u svakom trenu Cruise učiniti nešto suludo pa vas to zapravo vuče prema kraju. Film završava tako da ipak želite vidjeti i drugi dio, pa s toga ako imate skoro tri sata za provesti u kinu, pogledajte Nemoguću misiju 7 ako ništa onda zbog jedne od najboljih akcijskih scena ikada.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene