Sjećanje ne blijedi...

Prošlo je 25 godina od tragične noći koja je svijet i kraljevsku obitelj zavila u crno: ''Svega je još bila svjesna...''

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Princeza Diana i Dodi Al Fayed - 1 Prometna nesreća princeze Diane - 6 Prometna nesreća princeze Diane - 5 Prometna nesreća princeze Diane - 4 Prometna nesreća princeze Diane - 3 Prometna nesreća princeze Diane - 2 Prometna nesreća princeze Diane - 1 Princeza Diana Trevor Rees-Jones i princeza Diana Prinčevi William i Harry s princezom Dianom +1 Prinčevi William i Harry s princezom Dianom Galerija

Prošlo je 25 godina od tragične prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna od najomiljenijih žena tada, princeza Diana.

Prošlo je 25 godina od tragičnog dana i vijesti koja se proširila medijima te cijeli svijet i Veliku Britaniju zavila u crno.

Pogledaj i ovo Princeza Diana na jahti Dodija Al-Fayeda Zauvijek će ostati na dnu Potonula je jahta s koje su fotografije princeze Diane i njezina ljubavnika obišle svijet, pokušaji spašavanja nisu bili uspješni!

Nekoliko minuta poslije ponoći, princeza Diana sa svojim je partnerom Dodijem Al Fayedom napustila pariški hotel te su zajedno ušli u crni Mercedes koji je vozio Henri Paul.

Ušavši u tunel i zabivši se u betonski stup, Fayed i Paul odmah su proglašeni mrtvima, a teško ranjena princeza Diana još je pokazivala znakove života.

Liječnici su je pokušali oživljavati satima, ali princezi nije bilo spasa te je preminula u 4 sata ujutro u pariškoj bolnici.

Novinari su fotografirali scenu, a paparazzi koje se optužilo za smrt princeze bili su među rijetkima koji su pokušali izvući tijela iz skršenog automobila.

Kada je liječnički tim izvadio tijela iz automobila, primijetili su da je Diana još bila svjesna i posljednje riječi koje je izrekla bile su – "O moj Bože", a zatim "Ostavite me na miru". Iako nije imala vidljivih ozljeda, Diana je pretrpjela teško unutarnje krvarenje i uskoro je doživjela srčani udar.

Princezino srce pomaklo se na desnu stranu prsa, plućne vene su joj pukle, a sva rebra bila su slomljena.

Policija je na scenu došla desetak minuta nakon nesreće, a Hitna pomoć bila je tamo već za pet minuta. Odmah je utvrđeno da Dodi i Diana nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima, koji bi im možda spasili živote.

Četvrti suvozač, tjelohranitelj Trevor Rees-Jones bio je teško ozlijeđen, ali je preživio tragičnu nesreću.

Kako su novopečeni par Diana i Fayed bježali od paparazza koji su ih proganjali, javnost i mediji odmah su okrivili "strvinare" novinare zbog Dianine pogibelji. Dvije godine kasnije opsežnom je istragom dokazano kako je pravi krivac za nesreću zapravo bio vozač Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva koji su mu smanjili mogućnost rasuđivanja i upravljanja vozilima.

Dianina smrt zgrozila je obožavatelje diljem svijeta. Lijepa princeza izgubila je život samo godinu dana nakon rastave od princa Charlesa, s kojim je bila u dugom i nesretnom braku. U trenutku kada je pronašla osobnu sreću i okusila slobodu – njezin se život prekinuo.

Dan prije strašne nesreće Diana je doputovala u Pariz privatnim avionom, a grad ljubavi trebao im je biti tek usputna točka jer je njihovo finalno odredište zapravo bio London. Kako je Fayed bio vlasnik hotela Ritz u Parizu, par je odlučio prenoćiti tamo. No vozač Henri Paul, koji je ujedno bio i upravitelj Ritza, rekao im je kako ih paparazzi tamo očekuju pa su se svi zajedno uputili na alternativnu lokaciju, Fayedov privatni apartman u drugom dijelu grada. Nažalost, do odredišta nisu stigli.

Kada su Charles i Kraljica saznali za Dianinu smrt, odmah su probudili Williama i Harryja i priopćili im tužnu vijest. Obojica prinčeva kasnije su priznala da im je razdor u obitelji majčina smrt nanijela neopisivu bol te da su dugo patili od teške depresije zbog tih događaja. William je u trenutku majčine smrti imao 15, a Harry 12 godina.

Reakcija kraljevske obitelji na Dianinu smrt bila je žestoko kritizirana. Zbog loših odnosa i rastave s Charlesom na Buckinghamskoj palači nije bila spuštena zastava niti je obješena crna, što je tradicionalni znak žalovanja.

Iako se inicijalno nije znalo hoće li Diana imati državni sprovod jer je izgubila svoju kraljevsku titulu rastavši se od princa Charlesa, zbog pritiska javnosti majka dvojice prinčeva ipak je dobila javni sprovod održan u Westiminster Abbeyu. Na sprovodu se okupilo oko 3 milijuna ljudi, a više od 2 i pol milijarde ljudi pratilo je sprovod putem televizijskog prijenosa.

1/33 >> Pogledaji ovu galeriju Severina s majkom Anom Vučković - 6 Severina s majkom Anom Vučković - 5 Severina s majkom Anom Vučković - 3 Severina s majkom Anom Vučković - 2 +28 Severina s majkom Anom Vučković - 1 Celebrity Severinina majka oglasila se o incidentu koji se dogodio između pjevačice i njene sestre: ''Nije joj ovo prvi put!''

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Žanamari Perčić Žanamari Perčić Žanamari Perčić Žanamari Perčić +25 Žanamari Perčić - 8 Celebrity Žanamari počastila fanove svojim bombastičnim fotkama u ''nevidljivim'' tangama: "Najveći izazov u životu"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene