Nagrada za nagradom

Što je 'Zvizdan' dobio, a što izgubio

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Film Dalibora Matanića 'Zvizdan' osvojio je u subotu navečer na njemačkom filmskom festivalu u Cottbusu tri nagrade - za najbolji film, najbolju glumicu i nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara.

Osim glavne nagrade za najbolji film iz natjecateljskog programa 'Zvizdan' je dobio i nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI, a glavna glumica Tihana Lazović specijalnu nagradu za najbolju glumicu koju je i osobno preuzela.

Pogledaj i ovo Dalibor Matanić "događalo se desetljećima" Hrabar istup naše scenaristice o iskustvu s Matanićem, javno je objavila gnjusne poruke koje joj je slao i još uznemirujućih detalja

Svečanom dodjelom nagrada u subotu je zatvoreno 25. izdanje filmskog festivala u Cottbusu, na kojem je 2000. godine nagradu za najbolji debitantski film dobio upravo Matanićev prvi film 'Blagajnica hoće ići na more', priopćili su iz zagrebačke Kinorame.

Glamur na domaći način: Zvijezde zablistale na premijeri u HNK!

Osim filmskih programa, Film Festival Cottbus ima i industrijski sajam, Connecting Cottbus, na kojem je Zvizdan bio predstavljen 2011. godine, u vrlo ranoj fazi razvoja projekta.
Nakon nove tri potvrde iz njemačkog Cottbusa, 'Zvizdan' sada broji petnaest nagrada, od koji je prva bila Nagrada žirija na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. 'Zvizdan' je i hrvatskih predstavnik za ovogodišnjeg Oskara te jedini hrvatski film nominiran za LUX nagradu europskog parlamenta.

Matanićev 'Zvizdan' predstavnik Hrvatske na 88. Oscaru

Nakon što ga je u Hrvatskoj do sada pogledalo 42.000 gledatelja i bio prikazan na trideset međunarodnih festivala, "Zvizdana" još čeka potvrđenih prikazivanja na tridesetak međunarodnih festivalaja i kino-distribucija koja će do kraja godine započeti u Italiji, Kanadi i Sloveniji.
Glavne uloge u filmu glume nagrađena Tihana Lazović i Goran Marković, Dalibor Matanić se potpisuje i kao scenarist filma, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.(hina)

Ipak, 'Zvizdan' se neće natjecati za prestižnu nagradu Europske filmske akademije. Nominacije su objavljene u subotu na Filmskom festivalu u Sevilli, a 'Zvizdana' nema ni u jednoj kategoriji.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene