
U večerašnjoj epizodi pred kandidatima je još jedna Gastroakademija.
Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!
Pogledaj i ovo



Marko Raić zna da Gastroakademija ima svoju teorijsku ulogu, ali misli da bi bilo bolje da ima i praktičnog dijela. 'Danas mislim da će biti neki 'special edition', neki posebni gosti.´, kaže. I nije daleko. U današnjoj Gastroakademiji će sudjelovati gošća enologinja Ivanka Rosati, zaposlena dugi niz godina u Istravinu.
U svojoj biografiji se ima koječime pohvaliti: dopredsjednica je Hrvatskog društva enologa, članica povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od vina, sudjeluje u radu međunarodnih ocjenjivačkih komisija za ocjenjivanje vina.
Časlava današnja Gastroakademija vezana za somelijerstvo i enologiju veseli. On osobno voli crna vina iz južne Dalmacije, s Pelješca. Marko Palfi bi volio da je Gastroakademija svaki dan. Ivona Kristina smatra da je pogoditi vino uz jelo jako važno jer pogrešno odabrano vino može pokvariti jelo.
Danas će kandidati naučiti o tome kako se pojedina vrsta vina sljubljuje s jelom nakon što Mate i Dino skuhaju nekoliko različitih. Dino objašnjava da se donedavno smatralo da je sommelier taj koji će odabrati vino, ali je puno lakše za vino spremiti jelo. A da bi kuhar znao spremiti jelo uz vino, mora ih dobro upoznati. Mate kaže da je imao mnogo puta priliku kuhati 'za vino' i da je to dosta zahtjevan zadatak, ali ulazi u posao kuhara.
Gošća Ivanka Rosati će za početak objasniti razliku između sommeliera i enologa. Napominje da je enogastronomija nova znanstvena disciplina, ali i dio umjetnosti. 'Vi ste tu da iskažete svoju kreativnost. Zato trebate znati nešto o vinu. Nema dobrog kuhara ako ne zna osnove o vinu.', obratit će se kandidatima.
Više u večerašnjoj emisiji.
Epizode Masterchefa i Masterchef Gastroakademija dostupni su na platformi OYO.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook