Rođendan Arsena Dedića

Životni put velikana: Kako je dječak iz težačke obitelji postao legenda hrvatske glazbe i poezije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Arsen Dedić rođen je u skromnoj obitelji... Ostavio je Mediteran traga na njegovu kasniju poeziju. Ljubav prema glazbi odvratila ga je od studija prava, kojeg je upisao u Zagrebu krajem pedesetih godina...

Velikan hrvatskog glazbenog i poetskog stvaralaštva,Arsen Dedić, proslavio bi danas 79. rođendan. Iza sebe je u plodnoj karijeri ostavio na tisuće stihova i pjesama, a bio je produktivan sve do svoje smrti prije dvije godine. Arsen je rođen 28. srpnja 1938. godine u Šibeniku, u siromašnoj, težačkoj obitelji. Majka mu je bila nepismena, no kasnije ju je Arsen opismenio.

Pogledaj i ovo Žiri i Alen Bičević kao Gabi Novak, TLZP "Je li ovo moguće?!" Nitko iz žirija nije mogao vjerovati što im se događa pred očima, Navojec se naježio, a Minea je odjurila na pozornicu!

Njegov otac bio je zidar i dobrovoljni vatrogasac, a kasnije poslovođa u jednoj tvrtki. Bio je i glazbeno nadaren te je svirao nekoliko instrumenata. Šibenik i Mediteran ostali su Dedićeva vječna inspiracija. Arsena je upravo otac uveo u svijet glazbe, gdje je učio svirati flautu. Istaknuo se i kao đak šibenske gimnazije te srednje glazbene škole. Kasnih pedesetih skromni Arsen dolazi u Zagreb, studirati pravo, no ljubav prema glazbi bila je jača pa je nakon dvije godine studij prekinuo i posvetio se pisanju aranžmana i pjesama... Diplomirao je 1964. flautu na Muzičkoj akademiji, a 1969. objavljuje svoj prvi studijski album.

Počinje tada njegova impresivna karijera. Ljubavni život ovom pjesniku je također bio velika inspiracija pa je nekoliko pjesama posvetio Gabi Novak, ljubavi svog života. Nakon što se 1965. godine rastao od supruge Vesne, s kojom je dobio kći Sandru, Arsen se 1973. vjenčao s Gabi Novak, mjesec dana nakon rođenja njihovog sina Matije. Saživljeni u svemu, od glazbe do ljubavi, Gabi i Arsen zajedno su ostali sve do njegove smrti 2015. godine.

Dedić je uvijek živio po vlastititm pravilima, ne dajući prostora kompromisu ni u jednom trenutku. Radio je ono što je volio i u što je vjerovao, a tako je i otišao. Bez pompe. Prema njegovoj želji, od njega su se oprostili članovi najuže obitelji, daleko od očiju javnosti. Ipak, cijela hrvatska javnost tugovala je za jednim i jedinim Arsenom. Oprostili su se od njega mediji, političari, glazbenici i umjetnici. Njegova obitelj i obožavatelji i danas su uz kavu i stihove u Šibeniku obilježili Arsenov 79. rođendan.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene