Legendarni Toma

Bio je jedan od najvećih boema svojeg vremena, a njegov život fascinira regiju i više od 30 godina nakon smrti!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Film "Toma" o Tomi Zdravkoviću ove nedjelje premijerno će biti prikazan na televiziji u programu Nove TV, a mi donosimo zanimljivosti o legendarnom pjevaču čija je životna priča fascinirala regiju.

Pjevač Toma Zdravković danas slovi kao legenda jugoslavenske glazbe i o njemu je snimljen hit-film "Toma" koji je oborio sve rekorde gledanosti.

Pogledaj i ovo showbuzz NEZAUSTAVLJIVA GLUMAČKA ZVIJEZDA Tko je zgodni i šarmantni glumac o kojem svi pričaju zbog filma o legendarnom Tomi Zdravkoviću?

Zdravković je preminuo u 53. godini, 30. rujna 1991., nakon dugogodišnje bitke s opakom bolešću. Iako se proslavio kao pjevač, bio je uspješan skladatelj te tekstopisac, a njegov put do slave nije bio lagan.

Rođen je Aleksincu, odakle se s obitelji preselio u Leskovac, a zatim i u Beograd u potrazi za boljim životom.

Karijeru je započeo u kavanama i na početku nije bio prepoznat, a navodno mu je na putu do slave najviše pomogla pjevačica Silvana Armenulić.

Legenda kaže da je ona Tomu srela na klupi u parku nakon svojeg nastupa u Leskovcu, a kad je saznala za njegovu tešku situaciju, ponudila mu je da gažu na svojim koncertima. On joj je u znak zahvale napisao pjesmu "Šta će mi život bez tebe, dragi", koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova, a zahvaljujući Silvani, i Toma je izgradio sjajnu karijeru.

Eru masovne proizvodnje ploča i kaseta dočekao je kao već iskusan pjevač te je vrhunac svoje slave doživio 1980-ih.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i gotovo sve su autobiografske, a u njima je najčešće pjevao o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Neki od njegovih najvećih hitova su "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Da l' je moguće", "Danka", "Ej Branka, Branka", "Tužno leto", "Sliku tvoju ljubim", "Prokleta nedelja", "Jelena" i "Za Ljiljanu".

Toma se u ulozi pjevača pojavio i u dva popularna filma, "Balkan ekspres" i "Bolje od bekstva", a glumio je i u televizijskim serijama "Doktorica na selu" i "Bolji život".

Bio je boem u pravom smislu te riječi, ženio se četiri puta, bio je sklon alkoholu i govorilo se da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće.

Uspone i padove legendarnog pjevača prati film "Toma" koji je nastao u režiji Dragana Bjelogrlića, a Zdravkovića je utjelovio glumac Milan Marić. Film je brzo osvojio srca gledatelja diljem regije i postao najgledaniji film novije domaće kinematografije, a donosi impresionistički portret slavnog pjevača, prikazujući početak i vrhunac njegove slave, odnos s brojnim prijateljima koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije i njegove ljubavi koje su ga inspirirale u stvaranju nekih od najvećih hitova.

Pored Tome, film prati i živote poznatih umjetnika tog vremena poput Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih, a radnja se odvija u dvije linije. Dok je prva linija radnje smještena u 1991. godinu, kada Toma započinje prijateljstvo s doktorom koji ga je liječio, druga linija prati njegov život počevši od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, do dostizanja neslućene visine popularnosti te dna života.

Od svečane beogradske premijere, javnost u regiji je brujala o ovom biografskom filmu, informacije iz života najvećeg jugoslovenskog boema postale su najčitanije u tradicionalnim medijima, baš kao i na društvenim mrežama, a fenomen "Toma" dodatno je bio popraćen ogromnom popularnošću pjesme "Ponoć", koju je producent i skladatelj Željko Joksimović specijalno skladao za ovaj film. Film je svoju svjetsku premijeru imao 2021. godine na Filmskom festivalu u Sarajevu.

Nova TV ove nedjelje, 11. rujna s početkom u 20.15 sati, donosi televizijsku premijeru filma "Toma".

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Ivica i Marijana Tucak Ivica Tucak - 7 Ivica Tucak - 5 Ivica Tucak - 11 +8 Ivica Tucak - 2 Celebrity Izbornika Tucka prije 17 godina zadesila je teška obiteljska tragedija, nakon koje je prestao igrati vaterpolo

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Meghan Markle - 1 Meghan Markle - 6 Meghan Markle - 14 Meghan Markle - 19 +25 Meghan Markle - 18 Celebrity Pogledajte kako je Meghan Markle dočekana pred palačom, izrazi lica okupljenih sve govore!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene