Ako ste se ikada pitali je li hrana koju jedete prljava, dokumentarni film Otrovani: Prljava istina o vašoj hrani na Netflixu će vam reći da itekako jeste.
Iako se dokumentarni film fokusira isključivo na Ameriku, dok sam gledala ovaj film razmišljala sam odakle dolazi hrana koju mi jedemo, kako se ta hrana tretira, da li je dovoljno sigurna za jesti, i da li u Europi postoje strože kontrole kvaliteta hrane. Iskreno se nadam da da!
Ovaj dokumentarni film koji je režirala izvrsna redateljica Stephanie Soechting, će vas učiniti iznimno ljutima.
Soechting nam donosi priču o pokvarenom sustavu koji poražavajuće često stavlja profit ispred javnog zdravlja i sigurnosti, i o nemaru onih koji su odgovorni za regulaciju hrane koju jedemo.
Redateljica je napravila film koji služi kao alarm koji će vas sat i pol konstantno podsjećati da pripazite što jedete ako želite ostati zdravi, ali i živi. Film ima i veliku edukativnu moć gdje ćete postati bolje upoznati sa suludim američkim sistemom regulacije hrane, ali i koji će vas naučiti da postoje različiti sojevi bakterije E. coli. Naučit će vas i kako bakterije poput E.coli dospijevaju na naše salate, na kojoj temperaturi se hamburger treba peći, te da se zbog nemara CEO-a koji je odlučio slati salmonelom zaraženi kikiriki kompanijama, završava u zatvoru. Stephanie Soechting je zapravo na veoma jednostavan način koncipirala ovaj dokumentarac. Priča je jasna od starta, gledamo i slušamo sugovornike koji su prošli pakao zaraze hranom, ali najbitnije od svega u ovom dokumentarcu slušamo naučnike koji nam laički objašnjavaju koliko je hrana koju jedemo prljava, te što je potrebno da nadležni naprave da ne umiremo zbog hrane koju jedemo.
Ovaj dokumentarni film ide mnogo dalje od pukog bilježenja iskaza žrtava. On propitkuje ulogu vlasti u reguliranju tvrtki da održavaju standarde sigurnosti hrane. Soechting više puta vješto pokazuje koliko je lako regulatornim odborima igrati igru okrivljavanja bez ikakve empatije i razmišljanja o tome kako zbog činjenice što ne rade svoj posao kako treba, milijuni ljudi obolijevaju od bolesti izazvanih hranom. Kao što se jednom spomene u dokumentarcu, ljudi koji se bave poljoprivredom i prodajom hrane, obično nisu svjesni da prodaju upravo hranu. Nisu svjesni da zbog njihovog nemara osoba koja pojede jedan list zaražene zelene salate, može imati trajne posljedice na svoje zdravlje, te u nekim slučajevima čak i smrtni ishod. Stravično je gledati statistike koje ovaj film jasno prikazuje, ali i slušati stručnjake koji nas upozoravaju na nepravilnosti i posljedice u industriji proizvodnje i prodaje hrane. Bitno je napomenuti kako ovaj film slavi i one pojedince koji su prozivali sistemske nedostatke, uključujući zviždače i stručnjake koji su bili spremni staviti svoje karijere na kocku za dobrobit javnosti.
Otrovani: Prljava istina o vašoj hrani je dokumentarac koji definitivno trebate pogledati. Film je koji je važan, koji postavlja prava pitanja, te koji nam pruža različite perspektive na životno važnu temu. Motiv filma nije da nas prestraši, nego da nas educira i podigne svijest o nepravilnost hrane koju jedemo svakodnevno. Dok gledate ovaj film zasigurno će vam se u glavi pojaviti pitanja poput toga koliko ste zapravo sigurni kada jede hranu vani, da li je hrana koju unosite u svoj dom sigurna, te da li je kontrola kvalitete bolja ili gora od one koju gledamo u filmu. Otrovani je dokumentarni film koji otvara oči, te podsjeća da moramo biti obazriviji kada je u pitanju hrana koju unosimo u naše tijelo.