Tužna vijest

Zbogom maestro! U 86. godini preminuo jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Maestro Nikša Bareza imao je karijeru dužu od pola stoljeća tijekom koje je dobio brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja, a posljednji put je za dirigentski pult stao u listopadu prošle godine.

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT.

Rođeni Splićanin na putu do osvajanja svjetskih pozornica učio je od najboljih - Sachsa, Karajana, Matačića.

Nakon opernih kuća u Zurichu, Sankt Peterburgu i Grazu, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost velikih opernih kuća diljem Europe.

Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvaja nagrada koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Fuxa, koju je osvojio odmah po njenom ustanovljavanju kao prvi dobitnik, a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji.

U Hrvatskoj je dobio sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje poput nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita, Josip Štolcer Slavenski, diskografske nagrade Porin, Lovro pl. Matačić i mnoge druge.

Zadnji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke Opere, a posljednji je put za dirigentski pult stao u listopadu prošle godine, kada je ravnao koncert povodom 100. godišnjice Muzičke akademije u Zagrebu.

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Anna Kournikova (Foto: Instagram) Enrique Iglesias, Anna Kournikova (Foto: Profimedia) Enrique Iglesias i Anna Kournikova (Foto: Getty Images) Enrique Iglesias, Anna Kournikova (FOTO: Getty) +1 Enrique Iglesias (Foto: Getty Images) Nekad i sad Prošlo je 20 godina od fatalnog poljupca pred kamerama koji im je promijenio život, odonda se o njima svašta šuškalo!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene