Kontroverzne odluke

Najveći 'oscarovski' šokovi kroz povijest

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nominacije, ali i dodjela Oscara uvijek su izloženi kritici filmofila. Bar jedan šok priušte nam svake godine, a pogledajte koji su šokovi najveći u povijesti.

Nakon što su objavljene nominacije za Oscara, mnogim ljubiteljima filma pojavili su se poneki upitnici iznad glave. Prvo veliko iznenađenje bila je činjenica da je 'Mad Max: Fury Road' dobio čak deset nominacija, a drugo da film 'Carol' nije nominiran u kategoriji najboljeg filma. Međutim, nije ovo prvi put da je Akademija iznenadila. Donosimo vam najveće 'oscarovske' šokove!

Clark Gable i Jimmy Stewart ostali 'kratkih rukava'

Pogledaj i ovo showbuzz Kao da nemaju dovoljno Torba s poklonima vrijedna 180 000 eura! EVO ŠTO JE U NJOJ

Davna 1939. godina bila je godina Clarka Gablea. Kada je utjelovio Rhetta Butlera u kultnom filmu 'Zameo ih vjetar', mnogi su vjerovali da Gable nema konkurencije. Ipak, Akademija je Oscara u kategoriji najboljeg glumca te godine dodijela Robertu Donatu za ulogu u filmu 'Goodbye Mr Chips'.

'Građanin Kate' ostao bez Oscara za najbolji film

Mnogi kažu da je ovaj film Orsona Wellesa jedan od najboljih filmova u povijesti kinematografije. Film je baziran na životu legendarnog izdavača Williama Randolpha Hearsta, koji je nastojao na sve načine sabotirati film. Zbog njega je, priča se, film izgubio u ovoj najvažnijoj kategoriji.

Grace Kelly osvaja Oscara za najbolju glumicu

Karizmatična miljenica Hollywooda imala je zaista sjajnu karijeru. No, u njoj ćete teško istaknuti film 'The Country Girl'. Ipak, za njega je nagrađena Oscarom. Mnoge je to začudilo, budući da je favoritkinja za pobjednicu bila Judy Garland, koja je te godine maestralno igrala u filmu 'A Star Is Born'.

Copola gubi u kategoriji najboljeg redatelja

A svijet se pita kako? Copola je jedan od najutjecajnijih redatelja ikad, a 'Kum' maestralan uradak. Ipak, Copola nije nagrađen. Treba napomenuti i da je režirao ovaj film sa svega 33 godine. Te 1973. godine u potukao ga je Bob Fosse. Ipak, nepravda je ispravljena kasnije, pa je Copola nagrađen za drugi nastavak ove trilogije.

'Chariots of Fire' osvaja u kategoriji najboljeg filma

Filmofili znaju reći da je 1981. godina jedna od najboljih u povijesti filma. Ipak, kada je film 'Chariots of Fire' potukao u kategoriji najboljeg filma hit 'Reds', mnogi su ostali začuđeni.

Marisa Tomei osvaja u kategoriji najbolje glumice

Nije upitno da je Marisa odradila sjajnu ulogu te 1993. godine u filmu 'My Cousin Vinny'. Mnoge je začudilo to što je potukla veteranke poput Vanesse Redgrave i Judy Davis.

'Hrabro srce' osvaja Oscara u kategoriji najboljeg filma

Znalci kažu da je to jedan od najvećih šokova u povijesti dodjele. Favorit je bila drama 'Apollo 13', no Gibson je pomeo dodjelu sa čak pet Oscara.

'Spašavanje vojnika Ryana' gubi u kategoriji najboljeg filma

Spektakl Stevena Spielberga oduševio je svijet, a redatelju donio drugog Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Ipak, film nije nagrađen za najbolji. Potukao ga je 'Zaljubljeni Shakespeare'.

Adrien Brody osvaja u kategoriji najboljeg glumca

Nije sporan njegov talent, Adrien je sjajan glumac, i pokazao je to u 'Pijanistu' Romana Polanskog, za što je i nagrađen. No, mnogi smatraju da je te godine Oscara trebao osvojiti Daniel Day-Lewis za ulogu Billa the Butchera u filmu 'Bande New Yorka' Martina Scorsesea.

'Crash' je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma

Mnogi kažu da je taj film najgori od svih koji su dobili Oscara u spomenutoj kategoriji. Posebno je omražen jer je porazio 'Planinu Brokeback'. Priča se da je potonjem Oscar izmaknuo zbog homoseksualne tematike, koja je smetala konzervativcima, zaključuje BBC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene