Živio za pjesmu

Obljetnica smrti nikad prežaljenog Toše: Na posljednjem koncertu imao je samo jednu želju...

Toše Proeski (Foto: Screenshot) Toše Proeski (Foto: Screenshot) Screenshot 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Toše Proeski (Foto: Screenshot) Toše Proeski (FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL) Toše Proeski (FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL) +0 Toše Proeski (FOTO: Marko Prpic/PIXSELL) Galerija

Nikad prežaljeni Toše Proeski izgubio je život u strašnoj prometnoj nesreći prije 11 godina.

Prije točno 11 godina za obožavatelje omiljenog pjevača anđeoskog glasa Toše Proeskog vrijeme kao da je stalo. Vijest da je Toše izgubio život u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac pogodila je cijelu regiju poput bombe i ostavila mnoge u nevjerici i šoku.

Pogledaj i ovo Toše Proeski (Foto: Screenshot) Lijepa uspomena Zaboravljena snimka podsjetila na ogroman talent: Toše Proeski s lakoćom otpjevao Pavarottijevu pjesmu

Toše je rođen 25. siječnja 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Glazbom se počeo baviti kao 15-godišnji dječak, kada je nastupio na makedonskom festivalu Makfest. Obožavatelji su za njega prvi puta čuli 2002. godine, kada je krenuo na turneju izvan granica svoje zemlje, nakon čega je postao omiljeni glazbenik ovih prostora.

Uz glazbu se bavio humanitarnim radom, dobio je nagradu Majke Terezije za brojne održane humanitarne nastupe, bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje i pomagao je djeci, a njegova pjesma "This world" proglašena je himnom istomene organizacije.

Hrvatska ga je publika upoznala 2004. godine nakon što je snimio singl "Lagala nas mala" s Tonyjem Cetinskim, nakon čega je snimio album na našem jeziku "Dan za nas". Osim s Tonijem, surađivao je i s Antonijom Šolom, koja mu je napisala pjesmu "Srce nije kamen", jedan od najvećih hitova po kojima ga vjerni obožavatelji pamte.

Toše Proeski (FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL) Toše Proeski (FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL)

Toše je iza sebe ostavio glazbeni opus i njegova će glazba uvijek živjeti. Na posljednjem održanom koncertu zamolio je publiku da "napravi zvjezdano nebo" svjetlima mobilnih telefona i zamolio ih da se ono nikad ne ugasi, piše Kurir

S najvećom ga se tugom prisjećaju njegovi Makedonci, koji će kao i obožavatelji iz drugih zemalja danas posjetiti njegovo posljednje počivalište u Kruševu. Tradicionalno, i ove su godine uoči obljetnice pripremljena brojna događanja u spomen na Tošu.

U Zagrebu je održano dobrovoljno darivanje krvi, kojem su se odazvali svi oni koji poštuju i čuvaju uspomenu na pjevača, ali i napravili humanu gestu, baš onako kako je Toše i sam činio. U crkvi na Rokovu perivoju održana je misa, dok je u nedjelju iz Nove Gradiške krenuo maraton prema Kruševu. Dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj, očekuje se danas tijekom dana.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene