vrlo emotivna posljednja scena

Iako je zadnja sezona uvjerljivo najlošija, serija Kruna zasigurno će se gledati još godinama

Kruna, Imelda Staunton Kruna, Imelda Staunton Profimedia 1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Serija ''Kruna'' - 3 Serija ''Kruna'' - 1 Imelda Staunton - 5 Imelda Staunton - 4 Imelda Staunton - 3 Imelda Staunton - 1 Kruna, The Crown Kruna 6. sezona Set serije ''Kruna'' - 4 Serija Kruna - 1 +6 Serija Kruna - 2 Galerija

Stigle su i zadnje epizode zadnje sezone serije Kruna te sada sa sigurnošću mogu reći da je šesta sezona uvjerljivo najlošija. Peter Morgan sa zadnjih nekoliko epizoda ipak je napokon vratio Kraljicu Elizabetu II. na svoj tron, doslovno i figurativno.

Prvi blok epizoda koje su izišle u 11. mjesecu pokrio je posljednjih nekoliko mjeseci Dianina života i iako je ona zaista oduvijek bila najvoljeniji lik monarhije, te su se epizode činile kao dosadna vječnost.

Morganova kvaliteta kao scenarista zaista je bila evidentna u proteklim sezonama, u kojima smo svjedočili eleganciji u dijalogu, sjajnim zapletima i izvrsno napisanim likovima, da ih je bio užitak gledati.

Kao što sam napomenula u prethodnom tekstu za "Krunu", vjerujem da je Peter Morgan dao sve od sebe da s poštovanjem i intrigom prikaže Kraljicu Elizabetu II., ali svi ostali likovi činili su se kao floskule. Kao da je netko drugi pisao scenarij kada smo gledali priču Charlesa i Diane ili Princa Williama, Kate Middleton, pa i sadašnje Kraljice Camille. Teško je razumjeti u kojem je točno trenutku serija počela padati, ali sam zaista jedva čekala da posljednja sezona napokon završi.

Kada govorimo generalno o seriji "Kruna", ona zaista jest jedna od najkvalitetnijih serija u proteklih nekoliko godina. Scenarij, gluma, scenografija, kostimi, režija, kao i fantastična kamera, itekako su razlog za planetarni uspjeh ove serije. Peter Morgan je tako vješto izvukao emocije iz likova koji se čine frigidnim, ne empatičnim, te iz čijih reakcija ne možete zaključiti ništa. Upravo ta emocija nedostajala je u šestoj sezoni, iako bi ona trebala biti najemotivnija dosad. Morgan je na samom kraju, u posljednjih nekoliko scena, uspio ponovo vratiti sjaj Kraljici, ali nije do kraja vratio osjećaj koji smo kao gledatelji zasigurno imali u prvih četiri-pet sezona.

Strukturu serija evidentno je izazovno napraviti, pa tako vidimo rupe u kvaliteti scenarija od trenutka kada Kraljica dobiva sporednu ulogu. Iako ona u posljednjim sezonama nije više u fokusu, i dalje mora imati izuzetno jako prisustvo u svim scenama, pa se čini kako se priče drugih bitnih likova jednostavno ne uspijevaju razviti prirodnim tijekom kao što je to Morgan predivno napisao za lik Kraljice Elizabete II.

Sve tri glumice koje su imale čast utjeloviti Kraljicu, Claire Foy, Olivia Colman i Imelda Staunton, zaista su svoj posao odradile majstorski. Posebno bi spomenula Staunton, koja joj na trenutke i fizički sliči, ali najvažnije je da je ona uspjela u potpunosti prenijeti njezinu osobnost. Ostala glumačka postava je odlična, ali nije nitko kao Kraljica, što je u konačnici i neka vrsta simbola.

U posljednjoj epizodi Morgan ponovno stavlja u fokus isključivo Kraljicu Elizabetu II., i to je trenutak kada sam se kao gledateljica ponovno fokusirala na seriju. Njezin lik ima više dilema u glavi s kojima se kao i uvijek ona sama nosi, ali je Peter Morgan sa zadnjom scenom dao jednu novu dimenziju liku Kraljice koju dosad možda nismo primijetili.

Vidjeli smo je kako se reflektira na prošlost, kako sa gotovo pa strahom planira svoju sahranu, ali smo vidjeli i njezinu nježnu stranu koju obično nikada ne pokazuje. Zadnja scena doista je posebna jer je Kraljica nedavno preminula, pa se jasno vidi u tim posljednjim minutama koliko su poštovanja i ljubavi svi kreatori serije imali prema Kraljici Elizabeti II. Po meni je posljednja scena najemotivnija u čitavoj sezoni te nas na neki način podsjeti zbog čega smo uopće počeli gledati "Krunu".

"Kruna" je serija koja je jedna od najboljih drama koje su snimljene u posljednjih nekoliko godina. S temom koja je planetarno poznata, likovima koji su i dalje ostali misterij, kreatori serije uspjeli su napraviti izrazito zanimljivu, kvalitetnu i važnu seriju koja će se zasigurno gledati još dugo vremena.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene