Recenzija

Black Panther: "Superhero" film koji je zbog političke klime (ne)zasluženo nominiran za Oscara

Film je nominran za najbolji film godine na Oscarima Film je nominran za najbolji film godine na Oscarima Profimedia 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Black Panther Film je nominran za najbolji film godine na Oscarima Black Panther 2 Glumica Lupita Nyong\'o (Foto: Getty Images) +0 Glumačka postava hvaljenog filma (Foto: Getty Images) Galerija

Prvi Marvelov crnački superheroj, Black Panther, film je koji je pokupio pohvale američkih kritičara zbog svoje tehničke izvedbe, ali i simboličnog značaja. Pitanje crnačkih prava i jednakosti u zemlji koja se još uvijek bori sa suočavanjem s vlastitom prošlošću ropstva, iznimno je važno za američko društvo, a trenutačni slučajevi policijskih pucanja na crnačku populaciju čine ovaj film vrlo aktualnim. No radi li se upravo o tome da ga se hvali zbog političke korektnosti, a ne zbog same kvalitete?

Revolucija kratkog trajanja

Pogledaj i ovo Glenn Close (Foto: AFP) Slučajnost ili? Osvajačice Oscara najčešće nose zlatne haljine, a najveća ovogodišnja favoritkinja stigla je upravo u takvoj

Akcijski blockbusteri o različitim superjunacima radnjom često nalikuju jedni drugima kao jaje jajetu, pa je onima koji nisu ljubitelji ovog žanra često vrlo zahtjevno razlikovati ih, a kamoli ih sve popratiti, no o "Black Pantheru", koji je pokorio kinodvorane u svibnju 2018. godine, pričalo se naveliko i naširoko. Tako se "Black Panther" našao na privatnoj listi omiljenih filmova Baracka Obame, o filmu se pričalo kao o revolucionarnom uratku koji napokon daje mjesto superjunaka crnom glumcu.

Uz rasnu komponentu, „Black Panther“ su hvalili i zbog snažnih ženskih likova koji zapravo dominiraju fiktivnim društvom Wakande, zemlju u kojoj se radnja odvija. Spajajući dvije toliko bitne teme, ženska prava i prava rasnih manjina, u američkom se društvu stvorio ogroman hype o tome kako je "Black Panther "– "film kakav ne zaslužujemo“ ili film toliko ispred našeg doba da ćemo njegovu revolucionarnost shvatiti tek 2028., uoči nekog novog 10 year challengea.

No tako se pričalo i o Avataru. A što se s Avatarom dogodilo? Apsolutno ništa. „Revolucionaran“ fantasy film koji je svojom silnom revolucionarnošću uspio jedino pokoriti kinoblagajne i ništa više. Pao u zaborav. Slično kao što će se dogoditi, i to vjerojatno mnogo prije, s ovim razvikanim naslovom. 

Radnja filma smještena je u mističnu afričku zemlju Wakandu, skrivenu od očiju svijeta, a zapravo tehnološki najnapredniju državu, koja počiva na naslagama iznimno vrijednog materijala koji ima fantastične sposobnosti izlječenja, a od kojeg se istovremeno može izraditi i najnaprednije oružje. Problemi nastaju kada dolazi do promjene vlasti, a mladi kralj T'Challa sukobljava se s drugim princem, pretendentom na prijestolje, oko toga treba li njihovu tehnologiju podijeliti s ostatkom svijeta. Kako bi spasio vlastitu zemlju i njezinu tradiciju, superheroj Black Panther upušta se u suradnju s agentom CIA-e te uspješno izvlači Wakandu iz opasnosti.

Osobita je pažnja posvećena problematici ugnjetavanja crnačkog stanovništva u SAD-u, koje Wakanda razmatra osloboditi jarma bjelačke vlasti i postaviti ih za vladare svijeta.

Politikanstvo sa specijalnim efektima

Gledatelju koji minimalno prati vanjsku politiku te poznaje trenutačnu vlast Donalda Trumpa u SAD-u te brojne prosvjede protiv policijskog nasilja nad crnačkim stanovništvom, općenitu povijest te zemlje koja se vrlo loše nosi s naslijeđem ropstva, rasne segregacije i diskrimancije čiji duhovi još uvijek opstaju, bit će savršeno jasno da je "Black Panther" tek prosječan akcijski film s mnoštvom dobrih vizualnih efekata koji je dospio u žižu javnosti isključivo zbog toga što se radi o prvom crnom superheroju.

Je li to dovoljno za nominaciju u kategoriji najboljeg filma nagrade Oscar? Očito jest, jer Oscari iz godine u godinu potvrđuju kako su se od najprestižnije filmske nagrade pretvorili u nagradu za najveću političku korektnost. Tako je prošle godine triler „Get Out“, koji tematizira teror bijelaca nad crncima nagrađen Oscarom za najbolji originalni scenarij. Politička korektnost načelno je ispravno načelo kojim se štite osjećaji i status marginaliziranih skupina u društvu, no uzdizanje političke korektnosti na razinu opsesije i glavne norme društva – pogubno je. Ta pogubnost očituje se i u polju umjetnosti, kinematografije.

"Black Panther" doista jest zabavan akcijski film s atipičnim superjunakom. Efekti su kvalitetni, kolorit bogat, vizualno je zanimljiv, drži pažnju publike no u suštini nije donio ništa novo u smislu radnje ili tematike. Likovi nisu razrađeni, čak suprotno, karakteri su plitki i polarizirani, crno-bijeli.

Ubacivanje jeftinih šala također je poprilično nepotrebno te slabi ionako razvodnjenu ozbiljnost filma. Među Marvelovim junacima, Black Panther je zasigurno među slabijima. Glavni junak plošan je i nezanimljiv, djeluje gotovo slabo, a isto vrijedi i za glavnog negativca. Zanimljive, snažne likove tumače glumice, među njima i oskarovka Lupita Nyong'o.

„Black Panther“ je film koji je još jedan dokaz kako kvaliteta ne prati nužno i medijsku famu, pa ni nagrade struke. Pod pritiskom politike, ono što je plošno postaje duboko, a prosječnosti se pridaje poseban značaj.

Zabava bez mnogo razrade, sasvim dovoljno za večer kada želite „pustiti mozak na pašu“. Zaista nezaslužena nominacija za najbolji film godine.

Za film 'Udovice'' kažu da je najveći gubitnik nominacija za Oscare 2019.

Nevjerojatna istinita priča ispričana je u filmu ''Crni član Ku Klux Klana'' nominiranu za Oscar 2019.

A evo što kažu kladionice tko će ponijeti nagradu Oscar 2019.

Ovako su reagirali glavni favoriti za nagradu Oscar 2019.

Hoće li film ''Roma'' pomesti dodjelu Oscara 2019?

Tko je sve nominiran za nagradu Oscar 2019. pogledajte OVDJE. 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene