"Revival val"

Devedesete su se vratile! TV ekrane preplavile "uskrsnule" serije, provjerili smo koje se isplati pogledati

Serije iz 90-ih ponovno na malim ekranima (Foto: Profimedia) Serije iz 90-ih ponovno na malim ekranima (Foto: Profimedia) Profimedia 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Serije iz 90-ih ponovno na malim ekranima (Foto: Profimedia) Twin Peaks (Foto: Profimedia) Murphy Brown (Foto: Profimedia) Roseanne (Foto: Profimedia) +0 Will i Grace (Foto: Profimedia) Galerija

Dok Hollywood trese groznica remakeova, rebootova, reimageninga te već pomalo zamornih adaptacija avantura stripovskih junaka, na televizijskim ekranima u posljednje su se dvije godine na velika vrata vratile devedesete, pogotovo kad govorimo o sitcomovima i SF/horor-serijama.

Davno ugasle serije dobile su još jednu šansu, pa tako nakon dvadesetak godina opet imamo priliku gledati serije kao što su Twin Peaks, Dosjei X, Roseanne, Will i Grace ili Murphy Brown.

Pogledaj i ovo Lara Flynn Boyle - 2 Zaprepastila pojavom Nekadašnja ljepotica koja je svoj izgled uništila operacijama poslije dugo vremena uhvaćena u izlasku

U nastavku vam donosimo kratki pregled serija koje su se nakon duge stanke vratile na male ekrane:

TWIN PEAKS (1990.  1991., 2017.)

Kultni Twin Peaks mnogim je generacijama priuštio noćne more, a nakon završetka druge sezone 1991. godine lani je ponovno oživio na TV ekranima, ovaj put još čudniji i nadrealniji, ponovno pod redateljskom palicom neponovljivog Davida Lyncha. Televizijska kuća Showtime Lynchu je odlučila dati potpunu slobodu, pa tako, iako od kritike hvaljene nove epizode, doživljaji agenta Coopera u tajanstvenom planinskom gradiću i desetominutne nadrealne scene nisu naišle na svačije odobravanje

DOSJEI X (1993.  2002., 2016.  2018.)

Za velik broj noćnih mora djece odrasle u devedesetima zaslužan je i jedan od najpoznatijih televizijskih parova ikad. Mulder i Scully (kojima su se pred kraj originalne serije pridružili i agenti Doggett i Reyes) nadnaravne slučajeve istraživali su od 1993. do 2002., a nakon dva neuspješna filma, na male su se ekrane vratili 2016. godine.

Mulder i Scully u osuvremenjenim ulogama nisu naišli na plodno tlo kod nove publike, pa je tako zbrčkana i na brzinu sklepana sezona dočekana na nož, iako su brojni obožavatelji ponukani nostalgijom pojedine epizode ipak dočekali s odobravanjem. Uslijedila je nešto bolje prihvaćena 11. sezona, no nakon što je Gillian Anderson izjavila kako više neće ući u kostim detektivke Dane Scully, Dosjei X zasad su stavljeni u mirovanje.

POVRATAK LEGENDARNIH SITCOMOVA

Kad govorimo o sitcomovima Roseanne, Murphy Brown te Will i Grace devedesetih su žarili i palili malim ekranima hvatajući se ukoštac sa za to vrijeme kontroverznim temama, držeći pritom odmak od tradiconalnih formata sitcoma.

Roseanne je tako uz mnoštvo humora gledatelje oduševila realnim prikazom života radničke obitelji koja jedva sklapa kraj s krajem, dok je Murphy Brown kao novinarka bez dlake na jeziku hrabro progovarala o gorućim temama američke politike. Will i Grace su pak jedna od prvih televizijskih serija s glavnim likovima homoseksualcima, a bivši američki potpredsjednik Joe Biden svojedobno je ustvrdio da američku javnost o LGBT pitanjima nitko nije educirao više od likova popularne serije.


ROSEANNE/THE CONNERS (1988.  1997., 2018.)

Sve ove serije inspiraciju za nove epizode između ostalog su pronašle i u dolasku Donalda Trumpa na vlast. Roseanne Barr tako je postala jedan od rijetkih glavnih televizijskih likova koji otvoreno podupire Trumpa, no rasistički komentari u stvarnom životu Roseanne Barr na kraju su koštali uloge te se snimanje nastavilo bez nje u svojevrsnom spin-offu “The Conners”.

WILL I GRACE (1998. – 2006., 2017. )

Brojne skandale koji su pratili prve dvije godine Trumpova mandata iskoristili su i tvorci Will and Grace, pa tako čak i urnebesna Karen Walker (u izvedbi sjajne Megan Mullally) shvaća besmislenost pojedinih Trumpovih poteza, unaoč svome prijateljstvu s aktualnom prvom damom SAD-a.

MURPHY BROWN (1988. – 1998., 2018. )

Među televizijskim likovima možda je najžešća kritičarka Trumpa beskompromisna Murphy Brown, koja se u izvedbi Candice Bergen na TV ekrane vratila nakon punih 20 godina. Većinu inspiracije scenaristi novih epizoda iskorisitili su za kritiziranje Trumpove migrantske politike te njegova odnosa prema ženama, ali i medijima, što se najviše ogleda u činjenici da je sin Murphy Brown, inače i sam novinar, zaposlen na imaginarnoj Wolf televiziji, i više no očitoj parodiji Trumpu omiljene Fox televizije.

VELIKA OČEKIVANJA OSTAVITE PRED VRATIMA

Za koju se god seriju odlučite, teško da ćete se nasmijati ili prestrašiti baš kao i prije dvadeset godina jer, ipak, "nije to više to". Formule koje su funkcionirale prije gotovo 30 godina danas su istrošene, a iako nekoć megapopularni, a danas pomalo zaboravljeni likovi još imaju što reći, čini se kako ih (barem kad je riječ o podacima o gledanosti) nema tko čuti.

Ipak, zovu nostalgije teško je odoljeti, a likovima koji su loše ostarjeli lako je oprostiti pokoju manu. Uronite stoga u televizijsku prošlost i prepustite se neopterećenoj zabavi, samo prije toga ne zaboravite velika očekivanja ostaviti pred vratima.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene