Nezaboravna lekcija južnjačkog rocka i metala

Down nastupio u prepunoj zagrebačkoj Tvornici

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dočekali smo i to. Down u Zagrebu. Mitski Down, kojeg su mnogi isčekivali da bi konačno uživo vidjeli jednog od najkarizmatičnijih frontmana žestoke glazbe. Legendarnog Phila Anselma, pod čijim se vodstvom svojevremeno band Pantera uzdigao do neslućenih visina, pa s albumom “Far Beyond Driven” 1994. godine zasjeo čak i na prvo mjesto američkog Billboarda.

Anselmo je danas stariji i mudriji, iako su mnogi posjetitelji sinoćnjeg koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture kazali kako je čovjek “zamrznut u vremenu” i ostao (fizički) gotovo isti kao prije 20 godina, kada je njegova Pantera dosezala vrhunce i mijenjala lice i naličje metal glazbe.

Uz njega, Down čine članovi još triju velikih američkih rock-metal bandova: Crowbar (gitarista i basista Kirk Windstein i Pat Bruders), Corrosion of Conformity (gitarista Pepper Keenan) i Eyehategod (bubnjar Jimmy Bower).

A petorica matorih metalčuga sinoć su nam održali lekciju iz rock ‘n rolla. Onu o iskrenosti, otvorenosti, energičnosti, dosljednosti. Bez poze, predumišljanja i fige u džepu, Anselmo i društvo iz Downa podarili su prepunoj Tvornici gotovo dvosatnu svirku južnjačkog teškog metala, protkanog bluesom i klasičnim rockom.

Od prve do zadnje minute bilo je jasno da Down čine majstori svojih instrumenata, kumovi ovog glazbenog pravca, koji su svugdje bili i sve vidjeli, pa samim time nemaju potrebu za dokazivanjem i prenemaganjem. Toliko čestu kod današnjih bendova.

Anselmo, Windstein, Bruders, Keeenan i Bower prvenstveno su fanovi glazbe, tako joj pristupaju, a činjenica da imaju odanu vojsku fanova diljem svijeta samo potvrđuje da se publiku ne može varati ni muljati. Može, naravno, ali kratko, a Down je stamen i postojan na sceni već dva desetljeća. Ne bi im to uspjelo uz muljanje i pozu.

Još jedna stvar razlikuje Down od ostalih bandova žestokih nota. Dok se velika većina metal-hardcore-hardrock skupina danas trudi svoje koncerte započeti “odmah u glavu”, kako bi dali do znanja da su “true” i “cool”, Down u svoje nastupe ulazi kao na roštilj. Kao da gledate reklamu za pivo.

Uz lagani instrumentalni intro, jedan po jedan su došetali na stage, uzeli u ruke svoje tambure i krenuli iz laganog tempa u ništa brži, ali znatno dublji i moćni groove jedne od najboljih pjesama koju su ikad napisali - Eyes Of The South.

Nakon ovakog otvaranja, znali smo da nas čeka nezaboravna večer. To smo i dobili. Witchtripper je bila jedina nova pjesma, s novog tzv. purple EP-a, u uslijedila je stvar koju zaista rijetko izvode - Something On My Side.

Lifer, posvećen neprežaljenom gitaristi Pantere Dimebagu Darrellu, ubijenom od strane poremećenog fana na stageu u Ohiu 2004. godine, bio je prvi vrhunac koncerta.

I naravno da je cijela Tvornica skandirala “Dime, Dime...” u slavu palom gitarskom magu. A bogami je i sljedeća Lysergic Funeral Procession također bila posvećena palome majstoru akorda i solaža, Jeffu Hannemanu iz Slayera. Benda koji je prodrmao istu ovu Tvornicu dva dana ranije.

Šetali su tako majstori iz Downa po svojoj glazbenoj ostavšini, većinom s prva dva albuma, a nakon Temptations Wings, prve pjesme koju je Down ikad napisao, zatim Losing All i još jedne midtempo čekičare Underneath Everything završio je prvi dio koncerta.

Naravno da smo znali da neće samo tako otići, bez bisa, iako je Anselmo prvi rekao kako uopće nisu otišli da bi ih publika morala zvati na bis, već jednostavno jer su trebali - cigaretu. Kad smo kod duhanskih proizvoda i varijacija na temu, nije trebalo proći dugo da na stage iz publike doleti joint. Što je vidno razveselilo i Anselma i ostatak benda. Baš kao i leteći grudnjak, koji je brže-bolje okačen o junačke grudi bubnjara Jimmy Bowera. U jednome je pak trenutku band, ponesen odličnom atmosferom, započeo s neobaveznim jam sessionom, koji je rezultirao polupjesmom “Croatian fan base. Smokes week. Drinks beer. Says Fuck youu!”

Kao što smo rekli, Anselmo je danas mudriji i suzdržaniji, barem što se njegovih toliko poznatih “rantova” tiče. Odnosno verbalnih obračuna sa svime i svačime iz vremena kad je Pantera harala svjetskim pozornicama. Sinoć u Tvornici, a i zapravo već jako dugo, kad je Down u pitanju, tih “rantova” nije bilo. Mada je očito zapazio neke mračne sotoniste u publici, pa ih je, kao i sve sotoniste, prozvao pozerima.

'Svaki bend koji pred ogledalom provede više od pet minuta su pozeri i fejker', poručio je pater Anselmo i na to možemo dodati samo - amen!

Dakle, tzv. bis započeo je himnom svih ljubitelja herbalnih pripravaka protiv glaukoma i sličnih bolesti, pjesmom Hail The Leaf. Uslijedio je najveći Down hit ikad, Stone The Crow, čije su riječi znali čak i neki zaštitari na koncertu, a svim poznavateljima benda poznato je da pjesma Bury Me In Smoke označajuje definitivni kraj nastupa.

Down, poseban kakav jest, i tu zadnju pjesmu izveo je u koncertno dužoj verziji, pa su pred kraj pjesme instrumente dohvatili roadiji i tehničari, Anselmo je svirao bass, a Windstein zapjevao. Kada su se pak pojačala utišala, Phil, zaogrnut južnjačkom zastavom pozvao je publiku da mu se pridruži u “jedinom pravom načinu da se okonča Down koncert” - a cappela izvedbom besmrtnog Zeppelinovog stiha ...And she’s buying her stairway to heaven! Pogledaj i ovo Severina Rijetke fotografije! Severina pokazala svoj zagrebački stan, pri uređivanju luksuzne nekretnine pazila je na svaki detalj, a rado i ugošćuje bliske osobe


SET LISTA:

1. Eyes Of The South
2. Witchtripper
3. Something On My Side
4. Lifer
5. Lysergic Funeral Procession
6. Ghosts Along The Mississippi
7. Pillars Of Eternity
8. New Orleans Is A Dying Whore
9. Temptations Wings
10. Losing All
11. Underneath Everything
------
12. Hail The Leaf
13. Stone The Crow
14. Bury Me In Smoke

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene