Hit-horor

Zastrašujuću masku slučajno su pronašli, a film je prvo bio zabranjen za gledanje mlađima od 17 godina

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Tijekom snimanja filma "Vrisak" slavna glumica Courteney Cox upoznala je svog muža Davida Arquettea.

Kombinacija horora i komedije slasher film "Vrisak" 1996. učinila je pravim hitom, a za to je bio zaslužan pokojni redatelj Wes Craven, stručnjak za taj žanr. 

Pogledaj i ovo Courteney Cox (Foto: Getty Images) Bome se raspričala Čudan intervju slavne glumice: "Bila sam djevica do 21., mama mi je tad dala do znanja da je vrijeme za nešto više"

Naime, riječ je o miksu horor-klišeja s humorom i satirom, a Cravena su prozvali "gospodarom horora". Radnja "Vriska" prati srednjoškolku Sidney Prescott, koju progoni misteriozni ubojica u kostimu za Noć vještica. 

Originalni naziv je bio "Zastrašujući film", no vlasnici produkcijske kuće Bob Weinstein i njegov brat Harvey, koji je nedavno optužen za seksualno zlostavljanje, su ga promijenili netom prije kraja snimanja. Braća su slušala pjesmu od Michaela Jacksona u autu i pala im je ideja da tako preimenuju horor. 

Scenarista Kevina Williamsona su djelomično inspirirala ubojstva učenika na Floridi iz 1990. Također, scenarij je utemeljio i na horor-klasiku "Noć vještica" iz 1978. Johna Carpentera, koji mu je bio omiljeni film. Njegov je tekst toliko oduševio da se čak pet filmskih kuća nadmetalo za njega, a Williamson je na kraju pristao na ponudu od 400.000 dolara braće Weinstein. 

Craven nije bio prvi izbor za redatelja "Vriska", iako je bio na dobrom glasu i oduševio hororom "Strava u Ulici Brijestova". Dva prije njega su odbila taj posao, srećom za film. 

Drew Barrymore trebala je igrati glavnu ulogu Sidney, a ne Neve Campbell, ali se predomislila pet mjeseci prije snimanja. Predložila je da utjelovi Casey Becker, tinejdžericu koju ubojica terorizira na početku filma tako da sruši očekivanja publike da zvijezda poput nje mora preživjeti. Barrymore je tako u samo pet dana snimila sve svoje scene i ekspresno napustila set. 

Campbell nije bila ni drugi izbor za tu ulogu već su prije nje razmatrali glumice Aliciju Witt, pokojnu Brittany Murphy i holivudsku slatkicu Reese Witherspoon. 

Zanimljivo je da redatelj nije planirao koristiti u filmu sad već legendarnu bijelu masku ubojice. Naime, Craven i ostali članovi produkcije su ju pronašli u kući koju su razmatrali za lokaciju snimanja. Maska je Bobu Weinsteinu bila bezvezna i govorio je da mu nije dovoljno strašna, pa je razmišljao maknuti Wesa s pozicije redatelja. No kad mu je on pokazao snimljenu početnu scenu, brzo je promijenio mišljenje. 

Craven je nakratko ubacio i samog sebe u film. Redatelj je utjelovio domara s kapom i vestom Freedyja Kruegera. Finalni čin u hororu, koji traje 42 minute i odvija se na Stuovoj zabavi, zadao je puno posla filmskoj ekipi. Naime, snimali su 21 noć zaredom, a u šali su to nazivali "najdužom noći u povijesti horora". 

Inače, film je prvotno bio zabranjen za gledanje mlađima od 17 godina zbog jezivosti, a Craven je odbio izrezati bilo koju od scena. No produkcijska kuća ipak je odlučila napraviti preinake, pa je horor dobio oznaku R, što znači da su ga smjeli pogledati i tinejdžeri mlađi od 17 godina ako su s njima roditelji ili skrbnici. 

"Vrisak" je ostvario uspjeh u kinima s obzirom na to da je u njega uložen budžet od 15 milijuna dolara, a zaradio je 173 milijuna dolara. U njemu je zaigrala i slavna glumica Courteney Cox, poznata po seriji "Prijatelji". Utjelovila je novinarku i spisateljicu Gail. Na snimanju se zaljubila u kolegu Davida Arquettea, za kojeg se udala tri godine kasnije, a dobila je s njim i kćer Coco. 

"Za mene je to bila ljubav na prvi pogled, za nju nije. Morao sam biti lukav da je nagovorim na spoj, a ona je mislila da sam umišljen. No flertovali smo od početka", rekao je svojedobno David. Par se razveo 2013. 

U hororu je glumila i Rose McGwan, koja je jedna od žena koje su optužile Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje. Protiv slavnog producenta oglasilo se više od stotinu žrtava. 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene