Koja je tajna posebne veze?

Može li Hrvatima pomoći itko osim – dragog Boga? Odgovor na to pitanje daje nova predstava kazališta Playdrama

Predstava Tako nam Bog pomogao Predstava Tako nam Bog pomogao Glorija Lizde/PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Predstava Tako nam Bog pomogao Galerija

29. studenog splitsko kazalište Playdrama premijerno će izvesti svoju novu predstavu "Tako nam Bog pomogao“ Hrvoja Korbara, koja je nastala prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića.

29. studenog splitsko kazalište Playdrama premijerno će izvesti svoju novu predstavu "Tako nam Bog pomogao“ Hrvoja Korbara, koja je nastala prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića.

Opus tekstova koje je Boris Dežulović posvetio Crkvi u Hrvata, njenim vjerovanjima i praznovjerjima, odnosu sa (makar načelno) sekularnom Republikom Hrvatskom i konzervativnim pokretima koji doživljavaju svoj uzlet povod su autorskom projektu redatelja Hrvoja Korbara koji je nastao u splitskom kazalištu Playdrama, a premijerno će biti izveden u Gradskom kazalištu mladih Split 29. studenog 2022 u 20 sati.

Koja je tajna posebne veze između hrvatskog naroda i Svevišnjeg? Što je potrebno za ulazak u raj? Kakav je odnos Svemogućeg Oca i njegovog Sina? I što će nam ovog Božića poručiti Blažena Djevica Marija? Na ova, i mnoga druga pitanja, na pozornici će pokušati odgovoriti glumci Stipe Jelaska, Stipe Radoja i Donat Zeko.

"Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima, mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri; toj, kako kaže pisac, najrazumljivijoj od svih čovjekovih slabosti. Ključ za čitanje Summe Atheologiae pronašao sam u posljednjem tekstu u zbirci, svojevrsnoj (ne)vjerničkoj autobiografiji autora pod naslovom Ja, Bog i moja baba Kata. Svatko od nas vjerojatno je imao nekog djeda ili baku, oca ili majku, kojima je bilo od iznimne važnosti da, baš kao i oni, budemo aktivni članovi Katoličke crkve, primimo sve sakramente, redovito pohađamo vjeronauk i sudjelujemo u drugim župnim aktivnostima. Vjerojatno je zbog toga protagonist ove predstave jedna obitelj – Otac, Sin i Majka, koji su daleko od idealizirane, mitološke slike svete obitelji. Oni su nam, u svojim trzavicama, prilično nalik (na sliku svoju stvori čovjeka, zar ne?) i podsjećaju nas da naše nesreće, suprotno slavnoj Tolstojevoj rečenici, i nisu tako ekskluzivne", rekao je povodom premijere redatelj predstave Hrvoje Korbar.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Katarina Perić, glazbu Matko Botić i ansambl predstave, a oblikovanje svjetla Elvis Butković. Reprizne izvedbe zakazane su0 za 30. studenog i 9. prosinca, a ulaznice možete kupiti na blagajni Gradskog kazališta mladih Split.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene