Recept za uspjeh

U potrazi ste za glazbenim hitom koji će poharati top ljestvice? Napokon otkriveno u čemu je tajna

Beyonce (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) Getty Images 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Beyonce (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) Jennifer Lopez (Foto: Getty Images) Pharrell Williams (Foto: Getty Images) Dua Lipa (Foto: Getty Images) +0 Beyonce (Foto: Getty Images) Galerija

Neka od posljednjih istraživanja o glazbenim hitovima otkrila su u čemu se krije tajna njihova uspjeha i koji je recept za biti pri vrhu top glazbenih top ljestvica

Želite li napisati glazbeni hit, veća je vjerojatnost da ćete to uspjeti s pjesmom koja je vedrija, plesnija i u izvedbi pjevačice, pokazala je studija o trideset godina evolucije u glazbi. Ali iako ljudi očigledno preferiraju vedrije pjesme, njih je sve manje i manje.

Pogledaj i ovo showbuzz Plesačica optužila pjevača Megapopularni hit 'Happy' zapravo je obični plagijat?!

"Svake godine izlazi sve više nesretnih pjesama", ustvrdio je tim s kalifornijskog sveučilišta Irvine u časopisu Royal Society Open Science. U njihovoj se analizi pokazalo da su u pjesmama u zadnjih 30 godina sreća i vedrina u opadanju, dok je tuge sve više. Ali tom trendu prkose hitovi.

Veselije pjesme, naime, na top ljestvicama prolaze bolje od tugaljivih. Odličan primjer za to je "Happy" Pharrella Williamsa. U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pjesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pjesama nestaju pozitivne emocije.

U ranijoj studiji koja je pokrila razdoblje od 1980. do 2007. pokazalo se tako da su stihovi sve egocentričniji, da se sve više upotrebljavaju riječi "ja" i "moje", kao i druge antisocijalne riječi poput mržnje i ubojstva. Takav trend u pisanju stihova u skladu je društvenim trendovima rasta usamljenosti, socijalne izolacije i mentalnih poremećaja.

U novoj kalifornijskoj studiji, temeljenoj na pola milijuna pjesama objavljenih u Britaniji od 1985. do 2015., pokazalo se i da su sve manje popularne pjesme koje pjevaju muškarci. "Posljednjih godina više hitova izvode pjevačice", kaže se u studiji. "To je posebno zanimljivo s obzirom na veliku debatu o ulozi žena u glazbenoj industriji, rodnoj neravnopravnosti, stereotipovima i seksualizaciji pjevačica", dodaje se.

Beyonce (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Pjesme u studiji smatrale su se upješnima ako stignu do prvih sto na glazbenim ljestvicama, a takvih je samo četiri posto od svih objavljenih. Popularnost raste pjesmama koje se opisuje kao vedrije, opuštenije i plesnije, što je moguće povezano s usponom elektronske glazbe i sukladnim padom rocka i heavy metala. Istraživanje je pokazalo i da će mala vjerojatnost da će klasika i jazz doći do top ljestvica, koje su mahom rezervirane za pop i 'dance' pjesme.

Može li ovo pomoći skladateljima? "Moglo bi, ako prate trendove i nastoje ih slijediti", kazala je suautorica studije Natalia Komarova. "Ali veliki dio uspjeha i dalje čini ono nešto što niti matematičari ne mogu izmjeriti", naglasila je.

(HINA)

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene