pobijedila je i 2012.!

Švedska i Loreen pobjednici su Eurosonga, a letovci su nakon cijele priče zauzeli 13. mjesto!

Loreen Loreen Afp 1/58 >> Pogledaji ovu galeriju Loreen Loreen Loreen Remo Forrer Remo Forrer Blanka Blanka Blanka Luke Black - 1 Luke Black - 2 +47 La Zarra - 2 Galerija

Loreen je pobijedila u spektakularnom finalu Eurosonga 2023. u Liverpoolu s pjesmom "Tattoo", u kojem je Hrvatsku predstavljao naš kultni bend iz Rijeke Let 3 i završio na 13. mjestu.

Veliko finale Eurosonga donijelo nam je 26 predstavnika različitih zemalja i njihovih pjesama, među kojima je bio i naš Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!" kao prvi hrvatski izvođači koji su se uspjeli plasirati u posljednjih šest godina u veliku završnicu, a završili su na 13. mjestu.

Pogledaj i ovo Lidija Horvat Dunjko na Eurosongu Evo kako danas izgleda Ostvarila je jedan od najboljih rezultata Hrvatske na Eurosongu, pa se s nostalgijom prisjetila: "Da nije bilo granatiranja dan prije, mi bismo sigurno pobijedili!"

A pobjedu na Eurosongu 2023. odnijela je predstavnica Švedske Loreen s pjesmom "Tattoo". Ovo je drugi put da joj je to pošlo za rukom, nakon što je bila najuspješnija i 2012. godine s pjesmom "Euphoria".

Gledatelje su u finale uveli prošlogodišnji pobjednici, ukrajinski bend Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" i podigli gledatelje u dvorani na noge, a slijedilo je spektakularno predstavljanje svih sudionika. Kroz program su nas vodili ukrajinska pjevačica Julia Sanina, glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon i popularni televizijski voditelj Graham Norton.

Po redu su nastupili predstavnici Austrije, Portugala, Švicarske, Poljske, Srbije, Francuske, Cipra, Španjolske, Švedske, Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Armenije, Moldavije, Ukrajine, Norveške, Njemačke, Litve, Izraela, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

A led su velikom finalu probile austrijske predstavnice, Teya i Salena koje je povezala upravo ljubav prema Eurosongu na čijoj su pozornici zapjevale pjesmu "Who The Hell Is Edgar?". Time su pokušale ostvariti svoj san jer su već nekoliko puta pokušale doći do ove pozornice, no nisu imale sreće, barem dosad.

Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, portugalska je pop i soul pjevačica i tekstopisac, koja je s pjesmom "Ai coração" predstavila svoju zemlju. Pjeva i snima od svoje devete godine, ali je na scenu izbila 2014. izdavanjem debitantskog albuma "For You" koji su hvalili kritičari.

Švicarska je ove godine na Eurosong poslala pjevača Remu Forrera s pjesmom "Watergun". Glazbom se bavi od ranog djetinjstva, a njegov impresivni glas nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a uz to svira klavir i harmoniku.

Poljsku je predstavila Blanka, pjevačica koja je napola Poljakinja, a napola bugarska umjetnica, a izvela je pjesmu "Solo". Nakon što je napisala svoju prvu pjesmu u dobi od 14 godina dok je živjela u poljskom gradu Szczecinu, Blanka je znala da želi biti pop zvijezda, pa je s majkom otišla u SAD gdje je provela četiri godine i usavršavala talent. Jedno od mjesta na kojem je nastupala bio je klub The Bitter End, klub u kojem je Lady Gaga započela svoju karijeru.

"Samo mi se spava", otpjevao je predstavnik Srbije Luke Black, a kako je objasnio, inspiraciju za pjesmu dobio je još u vrijeme korone, dok tekst pjesme i govori o situaciji koja se događala zadnjih godina, kolektivnom buđenju i kako ne smijemo žmiriti na zlo. Pravo ime Luke Blacka je Luka Ivanović, a rođen je u Čačku i živi u Londonu. Inače se o njemu malo toga zna, pa ga u srpskim medijima opisuju kao misterioznog, a zanimljivo je da je Luka jako popularan u Kini.

Francusku je predstavila La Zarra s pjesmom "Évidemment" i donijela malo holivudskog glamura na pozornicu Eurosonga. Ova samouka glazbenica voli stil Audrey Hepburn, Marilyn Monroe i Edith Piaf, kao i Lady Gagu zbog čega je dobila nadimak bezvremenske pariške disko kraljice. Pjesmu s kojom se predstavila napisala je s piscem Bennyjem Adamom te legendarnim producentima Banxom & Ranxom koji su zaslužni za mega hitove poput Davida Guette, Dua Lipe i Ellie Goulding.

Andrew Lambrou ove godine predstavio je Cipar s pjesmom "Break A Broken Heart". Njegova prisutnost na društvenim mrežama i stalno rastuća baza obožavatelja, donijeli su mu impresivan broj pregleda i sljedbenika što mu je zasigurno donijelo pokoji glas više, a dobio je i titulu najzgodnijeg frajera na ovogodišnjem natjecanju.

Blanca Paloma predstavila je svoju Španjolsku i to pjesmom "Eaea", bogatom zvukovima inspiriranima flamencom i sinkopiranim ritmovima, što je u skladu s njezinim zaštitnim znakom i stilom miješanja tradicionalnog s avangardnim i modernim popom, a posvetila ju je svojoj baki.

Švedsku je ove godine predstavilo dobro nam poznato ime. Pjevačica Loreen pobijedila je na Eurosongu 2012. godine s pjesmom "Euphoria", a ove godine pokušala je isto s pjesmom "Tattoo". Svrstali su je među glavne favorite što je opravdala nastupom u prvoj polufinalnoj večeri.

Albina Kelmendi probudila je albansku pop scenu svojim žestokim vokalom, a upravo je ona predstavila svoju zemlju na ovogodišnjem Eurosongu s pjesmom "Duje". Prošla je kroz razna natjecanja pjesama diljem Europe, a talentirana pjevačica oduvijek je bila okružena pjesmom, odrastala je u kući profesionalnih glazbenika, a obitelji joj se pridružila na pozornici. Njihova pjesma govori o ulozi ljubavi u obitelji, te svladavanju svih izazova koje život nosi.

Talijan Marco Mengoni povratnik je na pozornicu Eurosonga, prvi put se pojavio 2013. godine kada je završio na 7. mjestu u Malmöu s pjesmom "L'essenziale". Marco je od tada doživio veliki uspjeh i izdao je sedam studijskih albuma, a sada se pojavio i više nego spreman i zaveo Liverpool ljubavnom pjesmom "Due Vite".

Estonska predstavnica Alika oduvijek se voljela natjecati na glazbenim natjecanjima, a na Eurosongu je izvela pjesmu "Bridges". Talentirana je breakdancerica, reperica i boksačica, no na pozornici u Liverpoolu demonstrirala je svoj pjevački talent i dobila glasne ovacije.

Käärijä finski je reper, pjevač i tekstopisac koji je svoju zemlju predstavio s pjesmom "Cha Cha Cha". Poznat je po energičnim nastupima bez majice, a glazbom se bavi od 2014. godine. U svom eurovizijskom nastupu spojio je rap, elektronsku glazbu, metal i šlager.

Folk sastav Vesna iz Češke na pozornici Eurosonga izveo je pjesmu "My Sister's Crown" i to na četiri različita jezika - engleskom, ukrajinskom, bugarskom i češkom. U jeku pandemije koronavirusa, vrijeme su iskoristile za snimanje novog albuma pod nazivom "Anima", kojim su učvrstili svoju poziciju sceni, a ujedno su zadržale svoju osebujnu narodnu dušu i sanjivost koje su im zaštitni znakovi.

Iz daleke Australije na Eurosong je stigao Voyager, peteročlani bend sa svojom pjesmom "Promise". Svi su njegovi veliki fanovi i nekoliko su puta pokušali ostvariti pobjedu, a najbliže su bili prošle godine kada su zauzeli drugo mjesto na Australia Decides. Prepoznavši njihov entuzijazam, privlačnost i talent, australska televizijska kuća SBS odabrala ih je da odu u Liverpool bez nacionalnog natjecanja.

Belgijski pjevač Gustaph nije stranac na Euroviziji, bio je već prateći vokal za dva prethodna izvođača Hooverphonica 2021. godine i Sennek 2018. godine, a sada je predstavio svoju zemlju s pjesmom "Because Of You". Glazbom se bavi više od 20 godina, a svoj prvi diskografski ugovor potpisao je s 18 godina.

Iz Armenije je na pozornicu Eurosonga stigla Brunette s pjesmom "Future Lover", pjevačica koja se pjevanjem bavi od svoje četvrte godine. S 15 je napisala svoju prvu pjesmu, a s 18 je izdala svoj debitantski singl, "Love The Way You Feel". Članica je i ženske grupe En Aghjiknery, a nastupa i s bendom Project12.

Pavel Parfeni, poznat i kao Pasha Parfeni predstavio je Moldaviju s pjesmom "Hey Mamma", a sreću je na ovom natjecanju okušao još 2012. godine na Eurosongu u Bakuu s pjesmom "Lăutar" gdje je zauzeo 11. mjesto.

Ukrajinski dio Tvorchi čine prijatelji Jefferey i Andriy koji su se upoznali tijekom studiranja na Ternopil National Medical University u zapadnoj Ukrajini 2018., a sada su zajedno zapjevali i na Eurosongu i to pjesmu "Heart os Steel" kojom su pokušali ponoviti uspjeh prošlogodišnjih pobjednika i sunarodnjaka, benda Kalush Orchestra.

Norvešku je na Eurosongu ove godine predstavila Alessandra Mele s pjesmom "Queen of Kings". Mlada 20-godišnjakinja jedna je od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Eurosonga. Javno je izjavila da je biseksualka, te da njezina pjesma "Queen of Kings" predstavlja njezina iskustva kao biseksualne žene, a ujedno je i jedna od najslušanija je na službenoj YouTube stranici natjecanja.

Lord of the Lost iz Hamburga branio je boje Njemačke sa svojim žestokim zvukom i pjesmom "Blood and Glitter", što je ujedno i naziv njihova posljednjeg albuma koji je zasjeo na vrh njemačkih ljestvica nakon samo šest dana, a njihova posljednja europska turneja potpuno je rasprodana. Nakon nastupa na Eurosongu iz Liverpoola žure na turneju s legendarnim bendom Iron Maiden.

Monika Linkytė iz Litve okušala je svoju drugu sreću na Eurosongu, budući da se prethodno natjecala 2015. godine zajedno s Vaidasom Baumilom i pjesmom "This Time", a ove je godine izvela "Stay". Pjesma je utemeljena na lokalnom folkloru, sa stihovima "Čiūto Tūto" koji se često koriste u litavskim narodnim plesovima kao brojalice. Glazba je dio Monikina života od djetinjstva, a od trenutka kada je prvi put stavila prste na tipke klavira postalo joj je jasno da će glazba biti njezin stalni pratilac u životu.

Noa Kirel izraelska je kantautorica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica, a može se pohvaliti i da je MTV Europe Music Awards za najbolju izvođačicu. Na Eurosongu se predstavila pjesmom "Unicorn". Poseban eurovizijski odbor odabrao ju je kao izvođača koji će predstavljati njihovu zemlju, a bili su toliko uvjereni u svoju odluku da je objavljeno čak osam mjeseci prije roka, a slovi i kao najzgodnija natjecateljica.

Iz susjedne nam Slovenije na pozornicu Eurosonga došao je bend Joker Out, koji čine Bojan, Jure, Kris, Jan i Nace i jedan su od najuspješnijih slovenskih grupa, a pjevali su pjesmu "Carpe Diem". Njihov energičan, ali zavodljiv zvuk osvojio je Balkan i poznati su po brojnim rasprodanim koncertima. Pjesmu su sami napisali i kažu da su svi veliki zaljubljenici u Eurosong.

Let 3 i njihova "Mama ŠČ!" nakon punih šest godina branili su boje naše zastave u finalu Eurosonga, a od samog dolaska u Liverpool prava su atrakcija. Kultni riječki bend snimio je i promotivni video na ulicama svoga grada i njihov se nastup s nestrpljenjem iščekivao, a publika je u dvorani pjevala "šč!" uz glasne ovacije i nastalo je pravo oduševljenje.

Britanka Mae Muller dobila je nimalo lak zadatak, nastupati pred svojom publikom na Eurosongu na kojem je pjevala pjesmu "Wrote a Song". Piše vlastitu glazbu od osme godine, a kao tinejdžerica je radila u pubu kada je sklopila svoj prvi izdavački ugovor. Mae je od tada dobila milijune pregleda na YouTubeu i TikToku, ima više od 2 milijarde streamova i podržala je britansku grupu Little Mix na njihovoj stadionskoj turneji 2019. Dvije godine kasnije dospjela je na listu od top 10 američkih hitova s ​​platinasto prodanim singlom "Better Days" s NEIKED i Polo G, prošle je godine bila nominirana za MTV EMA i VMA nagrade, a 2023. bit će objavljen njezin nadolazeći debi album. 

Iako je Ukrajina prošle godine pobijedila na Eurosongu, domaćinstvo Eurosonga preuzela je Velika Britanija čiji je predstavnik pobijedio na prethodnom natjecanju, i to zbog rata u Ukrajini. "Ujedinjeni u glazbi" slogan je ovogodišnjeg Eurosonga koji demonstrira partnerstvo između Velike Britanije i Ukrajine te grada Liverpoola, domaćina natjecanja.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Najluđa izdanja Leta 3 Najluđa izdanja Leta 3 Najluđa izdanja Leta 3 Najluđa izdanja Leta 3 +26 Najluđa izdanja Leta 3 Zanimljivosti Od ispaljivanja čepova iz stražnjica, do puštanja golubova iz glomaznih spolovila: Prisjetite se najluđih trenutaka i izdanja grupe Let 3!

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Jacob Tremblay - 4 Jacob Tremblay - 1 Jacob Tremblay - 2 Jacob Tremblay - 4 +10 Jacob Tremblay u filmu Nekad i sad Evo kako danas izgleda dječak iz filma na koji smo ronili suze, svi su iznenađeni transformacijom koju su godine donijele!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene