Pitali smo pravobraniteljicu

'Propisi ne zabranjuju objavu djece u javnosti, no prava se moraju štititi'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

I dok se bivši par prepire oko prava svojeg djeteta i njegovog pojavljivanja u javnosti, upitali smo pravobraniteljicu krše li prava svog djeteta poznate osoba koje obavljuju informacije na društvenim medijima.

Proteklih dana opet se priča o srpskom poduzetniku Milanu Popoviću i pjevačici Severinu Vučković, a njihov sin Aleksandar se opet našao između.

Pogledaj i ovo Igor Kojić i Milan Popović provod u Dalmaciji Severinini bivši Kojić i Popović provodili su se na brodu s hrvatskim modelom, a odale su ih fotografije s društvenih mreža!

Severina odgovara Milanu: 'Ne želi sina u javnosti, pita se kako će mu objasniti mamin pornić'

Ni Severina mu nije ostala dužna već je putem svojeg menadžera Tomice Petrovića poručila kako Milan jedno priča, a drugo govori. To se posebno odnosi na njegove izjave u srpskim medijima da 'ne zna kako će djetetu objasniti mamin pornić'.

Prava djeteta i javni život

Pitali smo i pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić - krši li pravo svog djeteta poznata osoba koja na društvenim mrežama objavljuje fotografije svoje maloljetne djece?

 

A photo posted by Severina Vučković (@severina) on


''Napominjemo da je ovaj odgovor načelne naravi i da se odnosi na sve situacije u kojima roditelji objavljuju fotografije svoje djece na društvenim mrežama, neovisno o tome jesu li oni osobe poznate u javnosti. 

Premda uvijek postoji rizik da bi netko nedobronamjeran mogao preuzeti fotografije djece koje je roditelj sam objavio na Facebooku i zlorabiti ih, sama objava fotografije djeteta, ukoliko su oba roditelja s njome suglasna i ukoliko se dijete time ne izlaže poruzi te nije prikazano na drugi neprimjereni način kojim bi mu se naštetilo, nije nužno i povreda djetetovih prava. Ali ona u određenim okolnostima može biti ugrožavajuća za dijete i izložiti ga potencijalnoj opasnosti te roditelji o tome moraju voditi računa. Propisi ne zabranjuju roditeljima da sami objavljuju fotografije vlastite djece, ali navode da su roditelji dužni štititi najbolji interes djeteta u svim aspektima.

Nažalost, mnogi roditelji svakodnevno putem društvenih mreža dijele obilje podataka o sebi i djeci s vrlo širokim krugom nepoznatih ljudi što upućuje na nepoznavanje ili zanemarivanje zaštite privatnosti i zaštite prava djece općenito.

Za zaštitu dobrobiti djece vrlo je važno da se roditelji ponašaju odgovorno i da u svakoj situaciji, pa tako i prilikom komuniciranja putem medija i društvenih mreža, štite najbolji interes djeteta. Općenito preporučujemo roditeljima da zaštite djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima i da vode računa o mogućim neželjenim posljedicama. Ne samo zato što bi ih netko eventualno mogao zloupotrijebiti, već i zato što su oni koji se skrbe o djetetu dužni omogućiti i poštovati pravo djeteta na privatnost. Odluka o tome ipak je na njima, sve dok svojim ukupnim ponašanjem pokazuju da se dobro skrbe o djetetu i štite njegove interese', kaže za Dnevnik.hr pravobraniteljica za djecu, Ivana Milas Klarić.

Cijela priča se proširila u javnosti nakon što je Milan uputio pritužbu svojoj bivšoj - i to premijeru Zoranu Milanoviću, ministrici socijalne skrbi Milanki Opačić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić te nekolicini saborskih odbora – jer smatra kako je njihov sin medijski izložen kao 'javno dobro'.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene