Evo kako je nastao

Otkrivena 'inspiracija' za najokrutnijeg filmskog zločinca ikad!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Autor priče o najokrutnijem zločincu u povijesti filma - Hannibalu Lecteru, napokon je otkrio inspiraciju za stvaranje tog zvjerskog karaktera.

Pisac Thomas Harris, po čijoj je noveli stvoren lik kanibalističkog ubojice Hannibala Lectera, kao i filmski serijal - Kad jaganjci utihnu (1991), Hannibal (2001) i Red Dragon (2002), otkrio je tko stoji iza lika kojeg je stvorio. Riječ je o liječniku ubojici kojeg je sreo prilikom posjete meksičkom zatvoru 1960-ih godina.

Harris je upoznao doktora u zatvoru Nuevo Leon State Prison u meksičkom Monterreyju, kojega je posjetio kao 23-godišnji novinar. Namjera mu je bila intervjuirati Dykesa Askewa Simmonsa, zatvorenika osuđenog na smrtnu kaznu zbog ubojstva troje ljudi.


No, Harris je posve neplanirano u zatvoru upoznao i 'Dr Salazara' , nakon što je čuo kako je isti spasio život Simmonsu nakon što je ovaj ranjen u pokušaju bijega iz zatvora. Želio je s njim popričati o načinu na koji je spasio život Simmonsu i zaustavio krvarenje. No, stražari mu nisu ništa rekli o njegovoj nasilnoj prošlosti.

Kad se susreo s doktorom, komunikacija je krenula u posve drugom smjeru. 'Dr Salazar' je Harrisa počeo ispitivati o mračnim detaljima Simmonsova zločina - o načinu na koji je mučio žrtve, kao i o ostalim detaljima zločina o kojima je novinar razgovarao sa Simmonsom.

Harrisu to nije bilo previše čudno sve dok nije napustio doktorovu ćeliju i čuo priču o njegovoj nasilnoj prosšlosti od zatvorskog čuvara. Doktor je bio ubojica, a čuvar je rekao: 'Neće nikad napustiti ovo mjesto. Lud je.'.

Harris je izjavio kako je doktor odslužio 20 godina u zatvoru te postao inspiracija za njegovog Hannibala Lectera.
Objasnio je kako je tijekom pisanja romana Red Dragon (1981) trebao lika s 'neobičnim razumijevanjem zločinačkog uma'.

'To nije Dr Salazar. No, zbog njega sam mogao stvoriti njegova kolegu i sljedbenika, Hannibala Lectera', izjavio je Harris.
Lecter je prvi put predstavljen javnosti 1981. godine u romanu Red Dragon, gdje je opisan kao briljantni psihijatar u kanibal.
Posao je dio filmske povijesti nakon što ga je glumac Anthony Hopkins utjelovio u Oscarom nagrađenom filmu 'Kad jaganjci utihnu' (1991).

U filmu Lecter ispituje mladu FBI agenticu Clarice Starling o njezinim traumama iz djetinjstva, slično kao što je Dr Salazar ispitivao Harrisa o Simmonsu. Pogledaj i ovo Anthony Hopkins (Foto: Getty Images) Kultni film Zvijezde su odbijale glumiti u njemu zbog stravične priče, a izašao je baš na Valentinovo

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene