isplovio 1912. godine

Ovo su stvarne priče likova koje smo gledali u filmu "Titanic", a otkriveno je i koje su se scene zbilja dogodile

Titanic (Foto: Screenshot Youtube) Titanic (Foto: Screenshot Youtube) Screenshot Youtube 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Titanic (Foto: Screenshot Youtube) +0 Radio operater Jack Phillips je pozivima upomoć spasio oko 750 ljudi (Foto: AFP) Galerija

Film "Titanic" iz 1997. godine pokrenuo je brojne glasine u svoje vrijeme, no redatelj James Cameron je ubrzo onda objasnio kako je ljubavna priča Jacka i Rose iz filma fikcija. Ipak, neke priče su stvarne.

RMS Titanic bio je britanski prekooceanski brod koji je isplovio 10. travnja, a potonuo je u sjevernom Atlantiku u ranim jutarnim satima 15. travnja 1912. godine. Do danas su priče o brodu zanimljive javnosti. Brod je bio na svom prvom putovanju iz Southamptona u New York, na njemu je bilo oko 2220 ljudi, a nakon što se sudario s ledenjakom, poginulo je više od 1500 ljudi.

Pogledaj i ovo Kate Winslet i Leonardo DiCaprio (Foto: Getty) Ipak ga je pustila Bezvremenska ljubavna priča: Svojeg je smrznutog ljubavnika prepustila smrti

Film "Titanic" iz 1997. godine u kojem glavne uloge igraju Leonardo DiCaprio i Kate Winslet pokrenuo je brojne glasine u svoje vrijeme, no redatelj James Cameron je ubrzo onda objasnio kako je ljubavna priča Jacka i Rose iz filma fikcija. Ipak, većina likova koji se pojavljuju u filmu prožeta je stvarnim pričama.

Povjesničar Don Lynch je prije nekoliko godina rekao kako je Cameron prije same priče Jacka i Rose odabrao stvarne ljude čije je priče ispričao u scenariju. On sam je radio na setu filma te je glumcima pomogao da shvate svoje uloge i upoznaju ljude koje su utjelovili.

Jedna od takvih je i priča Margaret Brown, žene koju je u filmu utjelovila Kathy Bates. Brown je kasnije postala poznata jer je, kao i u filmu, bila pripadnica prve klase, a nagovorila je kormilara broda za spašavanje u kojem je još bilo mjesta da se vrati po preživjele iz nižih klasa. Prema riječima povjesničara, Margaret je bila dinamičnije osobnosti od one koja je prikazana u filmu. Nakon nesreće broda, Brown je osnovala zakladu za preživjele u nesreći te je uručila nagradu kapetanu broda Carpathia, koji je spasio brojne ljude nakon što je Titanic potonuo.

Scene iz filma koje su se zaista dogodile

Glumac Jonathan Evans-Jones utjelovio je violinista Wallacea Heatleyja, koji je poticao bend da svira na palubi broda sve dok Titanic nije potonuo. Njegova priča je također stvarna, a film ju je prikazao upravo onakvom kako se dogodila. Nitko od članova benda nije preživio potop. Kapetan broda, Edward John Smith, također je realno prikazan, obzirom na činjenicu da je potonuo skupa s brodom. Nije se zatvorio u kabinu, već je pomagao mnogima da se pokušaju spasiti u nesreći. Ponudili su mu mjesto u brodu za spašavanje, no nije ga prihvatio te je poginuo.

U sceni u kojoj Jack i Rose stanu na ogradu Titanica prije nego brod potone, prikazan je čovjek koji stoji s njima na ogradi i ispije alkohol iz svoje "pljoskice". Radi se o Charlesu Jourghinu, koji je na Titanicu radio kao pekar. Scena prikazana u filmu dogodila se upravo tako, a Jourghin je preživio nesreću.

Stvaran je i američki poduzetnik Benjamin Guggenheim, čiji lik u filmu kaže jednu od najzapamćenijih rečenica u trenutku nesreće. Istaknuo je kako odbija prsluk za spašavanje jer je odjenuo najskuplje odjelo koje ima kako bi potonuo s brodom u stilu. Ne zna se kako je točno rekao sve u trenutku nesreće, no on je među stvarnim ljudima iz filma.

Film "Titanic" osvojio je čak 11 Oscara, a za produkciju je odvojeno čak 200 milijuna dolara. Film je u vrijeme kada je objavljen zaradio preko 1,5 milijarde dolara diljem svijeta.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene