Kakav spektakl!

Let 3 u velikom finalu Eurosonga, evo tko su i ostale zemlje koje ćemo opet slušati u subotu!

Let 3 Let 3 Profimedia 1/49 >> Pogledaji ovu galeriju Alessandra Mele - 4 Alessandra Mele - 3 Alessandra Mele - 2 Alessandra Mele - 1 The Busker - 3 The Busker - 2 The Busker - 1 Luke Black - 4 Luke Black - 5 Luke Black - 3 +38 Luke Black - 2 Galerija

Prva polufinalna večer Eurosonga 2023. održana je u Liverpoolu, a u njoj su nastupili predstavnici 15 zemalja, među njima i naš Let 3 koji je izborio prolazak u veliko finale.

Završila je prva polufinalna večer Eurosonga 2023. u Liverpoolu, u kojoj smo saznali imena prvih deset finalista i imena zemalja koje su izborile svoje mjesto u velikom finalu natjecanja.

Pogledaj i ovo Let 3 "ovo je obiteljski show" Let 3 u problemima nakon prve probe u Liverpoolu? Stanje na kladionicama nije baš obećavajuće

U veliko finale Eurosonga prošli su predstavnici Hrvatske, Moldavije, Švicarske, Finske, Češke, Izraela, Portugala, Švedske, Srbije i Norveške.

Program je započeo emotivnim filmom o domaćinstvu Velike Britanije koja ga je preuzela od Ukrajine u kojoj se natjecanje trebalo održati, no zbog rata to nije nažalost bilo moguće.

Spektakularnim nastupom otvorila ga je ukrajinska pjevačica Julia Sanina koja je ujedno i jedna od voditeljica ovogodišnjeg izbora, a izvela je pjesmu "Mayak". Gledatelje i natjecatelje osim nje kroz polufinalne večeri vode glumica Hannah Waddingham i pjevačica Alesha Dixon, a u finalu će im se pridružiti i popularni televizijski voditelj Graham Norton.

Norvešku je na Eurosongu ove godine predstavila Alessandra Mele s pjesmom "Queen of Kings". Mlada 20-godišnjakinja jedna je od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Eurosonga. Javno je izjavila da je biseksualka, te da njezina pjesma "Queen of Kings" predstavlja njezina iskustva kao biseksualne žene, a ujedno je i jedna od najslušanija je na službenoj YouTube stranici natjecanja.

Glazbena skupina The Busker predstavila je Maltu s pjesmom "Dance". Ovaj indie pop bend osnovan je 2012. godine, a njihova pjesma istražuje socijalnu anksioznost i, točnije, napuštanje zabave kako bi proveli vrijeme s prijateljima u ugodnijem okruženju.

"Samo mi se spava", otpjevao je predstavnik Srbije Luke Black, a kako je objasnio, inspiraciju za pjesmu dobio je još u vrijeme korone, dok tekst pjesme i govori o situaciji koja se događala zadnjih godina, kolektivnom buđenju i kako ne smijemo žmiriti na zlo. Pravo ime Luke Blacka je Luka Ivanović, a rođen je u Čačku i živi u Londonu. Inače se o njemu malo toga zna, pa ga u srpskim medijima opisuju kao misterioznog, a zanimljivo je da je Luka jako popularan u Kini.

Sudden Lights je latvijski indie rock bend, njihova pjesma "Aijā" ima duboko značenje, a napisana je na engleskom kako bi pružila riječi utjehe većem broju ljudi. Prema riječima članova benda svjedoči mračnim događajima u svijetu i ljudskim životima uništenim zlom, na koja nisu mogli ostati ravnodušni.

Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, portugalska je pop i soul pjevačica i tekstopisac, koja je s pjesmom "Ai coração" predstavila svoju zemlju bez imalo treme. Pjeva i snima od svoje devete godine, ali je na scenu izbila 2014. izdavanjem debitantskog albuma "For You" koji su hvalili kritičari.

Irsku je predstavio bend Wild Youth, koji se sastoji od četiri prijatelja, a koji kombinira rock s privlačnim pop harmonijama. Njihovi energični nastupi doveli su do niza hitova, a na Eurosongu su izvesli pjesmu "We Are One".

Let 3 i njihova "Mama ŠČ!" brane boje naše zastave, a od samog dolaska u Liverpool prava su atrakcija. Kultni riječki bend snimio je i promotivni video na ulicama svoga grada i njihov se nastup s nestrpljenjem iščekivao, a publika je u dvorani uzvikivala "šč!" uz glasne ovacije.

Švicarska je ove godine na Eurosong poslala pjevača Remu Forrera s pjesmom "Watergun". Glazbom se bavi od ranog djetinjstva, a njegov impresivni glas nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a uz to svira klavir i harmoniku.

Noa Kirel izraelska je kantautorica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica, a može se pohvaliti i da je MTV Europe Music Awards za najbolju izvođačicu. Na Eurosongu se predstavila pjesmom "Unicorn". Poseban eurovizijski odbor odabrao ju je kao izvođača koji će predstavljati njihovu zemlju, a bili su toliko uvjereni u svoju odluku da je objavljeno čak osam mjeseci prije roka.

Pavel Parfeni, poznat i kao Pasha Parfeni predstavlja Moldaviju s pjesmom "Hey Mamma", a sreću je na ovom natjecanju okušao još 2012. godine na Eurosongu u Bakuu s pjesmom "Lăutar" gdje je zauzeo 11. mjesto.

I Švedsku ove godine predstavlja dobro nam poznato ime. Pjevačica Loreen pobijedila je na Eurosongu 2012. godine s pjesmom "Euphoria", a ove godine pokušava isto s pjesmom "Tattoo" i slovi kao jedna od glavnih favoritkinja.

TuralTuranX je azerbajdžanski glazbeni duo koji čine braća blizanci Tural i Turan Bağmanov i oni su predstavili Azerbajdžan na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2023. sa svojom pjesmom "Tell Me More". Inspirirani glazbom i stilovima 60-ih i 70-ih godina, dečki su se prijavili na ovo natjecanje jer su jednostavno htjeli pokušati i jer sreća je naklonjena hrabrima.

Folk sastav Vesna iz Češke na pozornici Eurosonga izveo je pjesmu "My Sister's Crown" i to na četiri različita jezika. U jeku pandemije koronavirusa, vrijeme su iskoristile za snimanje novog albuma pod nazivom "Anima", kojim su učvrstili svoju poziciju sceni, a ujedno su zadržali svoju osebujnu narodnu dušu i sanjivost koje su im zaštitni znakovi.

Dion Cooper i Mia Nicolai predstavili su Nizozemske s pjesmom "Burning Daylight", a njihov potencijal uočio je pobjednik Eurovizije 2019. Duncan Laurence i njegov partner, tekstopisac Jordan Garfield, koji su ih spojili. Četvorka je zajedno napisala pjesmu koja je impresionirala nizozemsku selekcijsku komisiju i jednoglasno su izabrani da predstavljaju Nizozemsku na ovogodišnjem natjecanju.

Käärijä finski je reper, pjevač i tekstopisac koji je svoju zemlju predstavio s pjesmom "Cha Cha Cha". Poznat je po energičnim nastupima bez majice, a glazbom se bavi od 2014. godine. U svom eurovizijskom nastupu spojio je rap, elektronsku glazbu, metal i šlager.

Druga polufinalna večer Eurosonga je u četvrtak 11. svibnja, dok je veliko finale zakazano za subotu 13. svibnja. Izravan plasman u finale imaju predstavnici Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije, zemalja koji čine takozvanu veliku petorku Eurosonga.

Iako je Ukrajina prošle godine pobijedila na Eurosongu, domaćinstvo Eurosonga preuzela je Velika Britanija čiji je predstavnik pobijedio na prethodnom natjecanju, i to zbog rata u Ukrajini. "Ujedinjeni u glazbi" slogan je ovogodišnjeg Eurosonga koji demonstrira partnerstvo između Velike Britanije i Ukrajine te grada Liverpoola, domaćina natjecanja.

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju Kate Middleton - 3 Kate Middleton i uplakana djevojčica - 3 Kate Middleton i uplakana djevojčica - 2 Kate Middleton i uplakana djevojčica - 1 +20 Princ William Celebrity Kate Middleton jednim je potezom rastopila sve, pogledajte što je učinila kada je vidjela djevojčicu koja plače zbog nje

1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Sablasni lik na krunidbi kralja Charlesa Krunidba kralja Charlesa Krunidba kralja Charlesa III. - 4 Krunidba kralja Charlesa III. - 1 +27 Krunidba kralja Charlesa III. Zanimljivosti Pogledajte snimku jezivog lika primijećenog na krunidbi, tjera strah u kosti: "Ovo nije dobar znak"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene