dio 2.

Najbolji filmovi svih vremena: Koji je među spomenutima onaj koji bi s ove liste izdvojili?

Bonnie i Clyde Bonnie i Clyde Foto: Profimedia

Kao što sam i obećala, u nadolazećim mjesecima ću vam predstaviti liste najboljih filmova svih vremena po mom osobnom mišljenju.

Neki od ovih filmova su bili i moja inspiracija da se bavim filmom, upišem filmsku režiju, ali su me i duboko emotivno ganuli zbog svojih priča. Nadam se da ćete na ovoj listi pronaći bar jedan koji će vam na neki način promijeniti život.

Pogledaji ovo Scena iz filma Kum Preporuke Kultni filmovi koji su ušli u povijest kinematografije: Koji je među odabranima vaš favorit?

Bonnie i Clyde (1967)

Sitni prevarant Clyde Barrow (Warren Beatty) pokušava ukrasti auto i završi s kćeri njegova vlasnika, Bonnie Parker (Faye Dunaway). Njihovi zločini sežu od sitne krađe do pljačke banke, ali napetost između glavna dva glumca i ostatka ekipe, čine ovaj film jednim od najboljih. Iako je ovo film koji romantizira dvoje ubojica, moramo imati na umu da je ovo ipak samo film. Redatelj Arthur Penn je uspio napraviti bezvremenski film koji je elegantan i nasilan u isto vrijeme, te je upravo zbog svoje profinjenosti i načina na koji je priča ispričana, definitivno ušao u povijest kinematografije.

Apokalipsa sada (1979)

Ovo je jedan od najboljih ratnih filmova ikada snimljenih, a obzirom da ga je režirao slavni Francis Ford Coppola, to i nije toliko čudno. Film je inspiriran romanom Josepha Conrada pod naslovom Srce Tame, te se bavi Vijetnamskim ratom koji je posebno u tom periodu bio aktualna tema u Americi. Sjajna glumačka postava koju predvodi Marlon Brando i Martin Sheen, zajedno sa scenaristom i redateljem, Apokalipsu sada su stavili na vrh ljestvice famoznih ratnih filmova koji trebaju pogledati apsolutno svi.

Doručak kod Tiffanyja (1961)

Doručak kod Tiffanyja vjerojatno nije svačiji odabir za listu najboljih, ali je meni jedan od najboljih romantičnih filmova ikada snimljenih. Scenarij je napisao George Axelrod koji je bio inspiriran knjigom kontroverznog američkog pisca Trumana Capoteja, dok režiju potpisuje Blake Edwards. Mislim da je ovo film čije će scene, kostimi, kao i glazba, ostati urezane u mislima svih koji pogledaju ovaj kultni film sa Audrey Hepburn u glavnoj ulozi snene mlade žene.

Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino, Samuel L. Jackson i John Travolta, mislim da kada pročitate ta tri imena odmah vam je jasno da se radi o kultnom filmu Pulp Fiction. Gotovo da ne postoji osoba koja nije gledala ovaj film, a sa razlogom mu se možemo vraćati svake godine. Genijalan scenarij, još bolje napisani likovi, i odlična glumačka postava, samo su dio činjenica koje čine Pulp Fictionom jednim od najboljih akcijskih komedija drama ikada. Ako slučajno niste do sada, pogledajte odmah ovaj film!

Razjareni bik (1980)

Iako su redatelj Martin Scorsese i glumac Robert DeNiro zajedno snimili deset filmova, film o životu boksačkog šampiona Jakea LaMottea, nedvojbeno je najbolji. Ovo jeste film sa prepuno udaraca, ali je više film o čovjeku kojeg je nesposobnost da izrazi svoje emocije dovela do životnog dna. Odlično napisan, režiran, i sa uvijek sjajnim DeNirom, Razjareni bik je zasluženo na samom vrhu filmova koji mijenjaju kinematografiju.

Annie Hall (1977)

Kontroverzni redatelj Woody Allen u svom filmskog opusu zaista ima više filmova koje bi mogli spomenuti kao kultne, ali je po meni Annie Hall jedan od najboljih. Woody Allen u filmu igra komičara Alvyja Singera koja se obraća direktno publici vraćajući se na svoje djetinjstvo, godine odrastanje, te ispituje uspon i pad svoje veze sa pjevačicom Annie Hall (Diane Keaton). Allenov prepoznatljivi humor je prožet ovim filmom, a šarm Diane Keaton isijava iz gotovo svake scene. Činjenica da je ovaj film osvojio Oscara i tako pobijedio Ratove zvijezda za najbolji film, dok je Keaton osvojila Oscara za najbolju glumicu, dovoljni su razlozi da još jednom pogledate ovaj pitki romcom.

Kad jaganjci utihnu 

Jedan od najboljih početaka filma ikada je upravo u filmu Kad jaganjci utihnu, a za to je osim odlično napisanog scenarija, zaslužan i genijalni Anthony Hopkins koji igra serijskog ubojicu Hannibala Lectera. Osim Hopkinsa, Jodie Foster utjelovljuje lik FBI-eve studentice, te mislim da je Foster ovo jedna od pamtljivijih uloga ikada. Savršena glumačka postava, napeta priča i odličan scenarij, zasigurno stavljaju ovaj triler na top mjesto najboljih filmova svih vremena.

Double indemnity (1944)

Jedan od najljepših noir filmova je upravo film Billyja Wildera pod nazivom Double Indemnity. Iako je ovo film koji vjerojatno većina nije gledala, osim ako niste student neke filmske akademije, jedan je od najboljih. Ovo je film koji je ponukao i slavnog Hitchcocka da kaže kako su “dvije najvažnije riječi u filmu Billy i Wilder”. Režija je zaista impresivna, kao i odlične glavne zvijezde, Fred MacMurray i Barbara Stanwyck. MacMurray igra dojmljivog prodavača osiguranja, dok Stanwyck utjelovljuju femme fatale u koju se zaljubljuje. Njihov susret je trenutak kada pravi zaplet kreće, a kako vam ne bi otkrivala više, čim prije pogledajte ovaj filmski klasik.

Pjevajmo na kiši (1952)

Pjevajmo na kiši je američka glazbena komedija pod režijskom palicom slavnog Genea Kellyja i Stanleya Donena. Ovaj film je naprosto nemoguće ne voljeti, što zbog divnih glumaca, to i zbog neodoljivosti same priče. Debbie Reynolds i Gene Kelly svoju romansu smještaju u 1927., te nam prikazuju Hollywood kakav je nekada bio. U ovom filmu su neke od najboljih pjesama i filmskih koreografija svih vremena, te iako sam sigurna da ste nekada negdje pogledali ovaj film, dobro bi nam došlo podsjećanje na ovu prekrasnu romantičnu priču.

Veliki diktator (1940)

Charlie Chaplin nam je zasigurno svima poznat, ali njegov film Veliki diktator sigurno nije pogledalo dovoljno ljudi. Ovo je po meni jedan od najvažnijih političkih filmova iz tog perioda, a poseban je naravno jer je u isto vrijeme i satira. Veliki diktator prati priču židovskog brijača (Chaplina) koji provodi godine u vojnoj bolnici oporavljajući se od rana, nesvjestan istovremenog uspona fašističkog diktatora Adenoida Hynkela (također Chaplin), i njegove antisemitske politike. Pratimo paralelne priče, te iako se smijemo prepoznatljivom Chaplinovskom humoru, ovaj film je zapravo tragedija koji je nažalost relevantna i dan danas. Veliki diktator je jedan od važnijih filmova koje možete pogledati.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Neda Ukraden, kći Jelena i zet Predrag - 2 Neda Ukraden, kći Jelena i zet Predrag - 3 Neda Ukraden Kći Nede Ukraden sa suprugom i djecom +25 Kuća Nede Ukraden u Boki Kotorskoj - 2 Celebrity Neda Ukraden ponosno je pozirala s kćeri jedinicom i zetom, pratitelji su iznenađeni koliko kćerka liči na pjevačicu

1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Ivana Knoll Ivana Knoll Ivana Knoll Ivana Knoll +31 Ivana Knoll - 1 Celebrity O Ivani Knoll opet su se raspisali svjetski mediji od Amerike pa sve do Afrike, evo čime je sada privukla toliku pažnju!  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene