odlazak velike glumice

Ovako je Kostadinka Velkovska govorila u svojem zadnjem intervjuu za IN magazin, nije gubila nadu i imala je velike planove: "To će biti sve u redu!"

1/21 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Kostadinka Velkovska - 1 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 2 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 3 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 4 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 5 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 6 In Magazin: Kostadinka Velkovska - 7 Kostadinka Velkovska Kostadinka Velkovska - 1 Kostadinka Velkovska - 2 +10 Kostadinka Velkovska - 3 Galerija

Velika glumica, velika pjevačica i velik borac - ovako se najbolje moglo opisati Kostadinku Velkovsku, koja je preminula u 76. godini života. Impresivnu karijeru, dugu više od pola stoljeća, zaustavila je opaka bolest. No optimistična diva makedonskih korijena nije gubila nadu i u otvorenom razgovoru u IN magazin u travnju prošle godine najavljivala je povratak na pozornicu.

Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica i pjevačica makedonskog podrijetla Kostadinka Velkovska preminula je u nedjelju navečer u 76. godini, u staračkom domu u koji je bila smještena nakon što je doživjela moždani udar.

Tom smo se prilikom prisjetili Kostadinkinog zadnjeg intervjua u IN magazinu, koji je u travnju prošle godine dala Anji Beneti i koji donosimo u nastavku.

Lijepa djevojka iz Makedonije Kostadinka Velkovska s nepunih 19 godina iz rodnog Skoplja stigla je u Zagreb na prijamni ispit na Akademiji dramske umjetnosti. U hrvatsku metropolu zaljubila se na prvi pogled.

''Ja sam zavoljela Zagreb, Bože, za mene je bio grad bolji od Beograda, bolji od Skoplja. I ta moja ljubav prema Zagrebu je i dan danas'', rekla je Kostadinka.

Na daskama HNK zaigrala je još kao studentica u Baladama Petrice Kerempuha. Upravo ondje na vrlo neobičan način započelo je njezino veliko prijateljstvo s Miroslavom Krležom.

''Tamo u bifeu sve zauzeto i jedan stol i samo jedan čovjek sjedi, a ja u kostimu anđela dolazim i kažem - je l' ja mogu tu sjesti, a on veli da. I sjela ja, mi pričali o predstavi ovo, ono, i dolazi Škiljan redatelj i Nikica Kalođera i veli gospon Krleža, ja pogledam, au Krleža i dižem se, a on veli sjedi. I mi smo postali povezani. Ja sam kod njih doma dolazila, s Belom sam bila prijateljica...", prisjetila se Kostadinka.

U zagrebačkom Kerempuhu publiku je oduševljavala puna četiri desetljeća. Prva je glumica na svijetu koja je na kazališnim daskama odigrala Majku Terezu u svojoj posljednjoj predstavi "Svetica u tami".

"Moj unuk mi je rekao: bako, tak si dobro glumila da nisam vjerovao da si ti moja baka. E, to je važno", ispričala je Kostadinka.

A onda je prije četiri i pol godine, njezinu više od pola stoljeća dugu karijeru, zaustavila šokantna dijagnoza tumora na mozgu.

"Hitna operacija jer otekli edem je bio, au Bože. On je benigni, sve je bilo dobro , sve. Dobila sam koronu prošle godine, to je nevjerojatno, za svoj rođendan sam bila u bolnici. A tri puta cijepljena. Sad sam dobro. Sad momentalno me malo štitnjača muči, ali to će biti 15. svibnja operacija i to će biti sve u redu'', ispričala je Kostadinka.

Neuništivu Kostadinku život nikad nije mazio. Obilježili su ga prerani odlasci dragih ljudi - najprije sestre, potom oca, zatim supruga te naposljetku majke. Sve boli ova hrabra žena podnosila je uzdignute glave.

"Ja sam i predstave igrala, i pjevala. Mama je umrla u srijedu, u četvrtak ja pjevam Osjećanja života. Otpjevam pjesmu uf, završi pjesma plačem, plačem, e tako se to rješava. Moraš izdržati!'', zaključila je Kostadinka.

Poznata glumica i šansonijerka veselila se i zajedničkom koncertu s Akijem Rahimovskim, s kojim je planirala snimiti i album makedonskih narodnih pjesama.

''S Akijem smo napravili popis i za CD, sve, sve, sve, i u četvrtom mjesecu je bio predviđen koncert i on je umro. Ja sam i sa Tošem Proeskim bila prijateljica, baš smo planirali da napravimo zajedno koncert. Da to bude dijaloška forma, tako da pjevamo, i on pogine'', prisjetila se Kostadinka.

Najljepše makedonske narodne pjesme s Akijem i Tošem, nažalost, nije uspjela zajedno zapjevati, no od svojih snova nije odustala. Vječno optimistična diva planirala je ih ostvariti već tog listopada u svojem Kerempuhu.

"Moja ljubav, tako bi se zvao koncert - makedonske narodne pjesme, balade i ritmične jer ja jako volim Makedoniju. To je čudo jedno, kad voliš nešto jako i možda će to biti zadnji koncert. Neka bude!'', zaključila je Kostadinka.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Antonija Šola i Mario Regelja Antonija Šola i Mario Regelja Antonija Šola i Mario Regelja Minea i Antonija Šola +25 Antonija Šola kao Minea Celebrity Antonija Šola na Instagramu objavila da joj je Minea ukrala dečka, on je pjevač u našem popularnom bendu: "O sugar, honey dečko moj''

1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Faris Pinjo, TLZP - 8 Faris Pinjo, TLZP - 14 Faris Pinjo, TLZP - 15 Faris Pinjo, TLZP - 4 +31 Faris Pinjo, TLZP - 6 Celebrity Poslušajte kako to zvuči kad Ed Sheeran zapjeva Halida Bešlića, a u sve je upleten i Robert Prosinečki!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene