Za svakoga ponešto

Zavirite u program 32. Muzičkog biennala Zagreb, evo što će se odvijati umjesto uobičajene festivalske teme

MBZ MBZ Vedran Metelko/PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 MBZ Galerija

Muzički biennale Zagreb, najveći hrvatski festival posvećen avanturi suvremene glazbe, održat će se od 13. do 22. travnja 2023. Umjesto uobičajene festivalske teme, festivalskim manifestom najavljeno je da će prakse i program budućih izdanja nastojati slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti.

Program zato promišlja budućnost glazbe, oslanjajući se na njezinu prošlost; reflektira svoju prirodnu i društvenu okolinu; potiče igru, maštu i eksperiment, podupire nadolazeće talente te njeguje međunarodne i lokalne programske suradnje i koprodukcije.

Pogledaj i ovo showbuzz dinamičan vikend Sjajnim koncertom Zagrebačke filharmonije otvoren treći blok Muzičkog biennala Zagreb, evo što još publika može poslušati!

Cjelokupni program 32. izdanja festivala bit će objavljen u veljači 2023., a za sve znatiželjnike, MBZ je izdvojio mali dio programa.

Platforma za mlade stvaratelje i slušatelje

U suradnji s jednim od najvažnijih aktera za suvremenu glazbu današnjice, vokalnim ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart, MBZ je okupio šest perspektivnih mladih skladateljica i skladatelja: Hanan Hadžajlić (BiH), Jug Marković (Srbija), Ana Pandevska (Makedonija), Nina Perović (Crna Gora), Petra Strahovnik (Slovenija) i Helena Skljarov (Hrvatska).

Glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.

Kroz MBZ-ov skladateljski masterclass do sad je prošlo oko 30 mladih skladateljica i skladatelja iz oko 15 zemalja, uz međunarodno priznate gostujuće mentore. U idućem izdanju masterclassa, mentorsku podršku polaznicima pružit će jedne od najvećih skladateljskih zvijezda međunarodne glazbene scene - Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian. Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i čitavog festivala bit će renomirani ansambl Klangforum Wien.

Program MBZ festival za VELIKE malene potaknut će znatiželju najmlađih ušiju. Ponovno će se održati „Svirkaonice“, radionice suvremene glazbe za djecu, koje su ove godine posjetile i brojne škole diljem Hrvatske. U pripremi su i dva nova projekta. Opera za one najmlađe, glazbeno-senzorno iskustvo prvenstveno namijenjeno djeci između jedne i tri godine starosti, nastaje u koprodukciji s HNK-om u Zagrebu. Iza koncepta stoji tim autorica - Ivana Đula, Lucija Stanojević, Irma Unušić, Tena Novak Vincek i Selena Gazda. Držeći na umu i one koji odrastaju daleko od kuće, donatorski projekt „Raspjevane priče“ skupljat će sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti oživjet će poznati glasovi i pretvoriti ih u glazbene priče. Uz donaciju će se pričama moći pristupiti na platformi book&zvook.

Tehnologija u službi ekološke svijesti

Program instalacija u javnom prostoru odvest će posjetitelje na šetnju koja osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija „Panacea / Pjesme i napitak“ multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok „M I J E H“ Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere.

Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog i „slučajnog“ muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija „Die Maschinen“. Autori i glazbenici Paul Skrepek i Andreas Platzer konstruirali su pomoću prikupljenih otpadnih materijala i odbačenih predmeta instrumente koji istovremeno „žive“ i kao samostalna zvučna instalacija.

Nezaobilazne figure domaće i međunarodne klasičarske scene

32. MBZ nastavit će dugogodišnje programske suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom i Zagrebačkom filharmonijom predvođeni dvama istaknutim dirigentskim ličnostima. Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predvođeni svojim šefom dirigentom, Francuzom Pascalom Rophéom. Na biennale se vraća i alžirsko-iranska dirigentica s hamburškom adresom Yalda Zamani koja će dirigirati Zagrebačkom filharmonijom. Čast svečanog zatvaranja pripala je dugogodišnjem ravnatelju festivala MBZ, skladatelju Ivi Josipoviću, s novom operom u koprodukciji MBZ-a i zagrebačkog HNK. Opera Lennon prati libreto Marine Biti koji tematizira život, smrt i sudbinu predvodnika kultnih Beatlesa. Operu će režijski postaviti Marina Pejnović, a glazbeno dirigent Ivan Josip Skender.

Ovo je tek mali uvid u bogati program 32. izdanja Muzičkog biennala Zagreb. Cjelokupni program travanjskog festivala publika će saznati u veljači 2023. Festivalski manifest i više o članovima programskog tima možete pročitati na web-stranicama Muzičkog biennala Zagreb.

1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Meghan Trainor - 2 Meghan Trainor - 3 Meghan Trainor - 1 Meghan Trainor - 4 +12 Meghan Trainor - 3 Nekad i sad Nekad je prozivala mršave djevojke, a sada je sama skinula 30 kilograma i ne nalikuje na staru sebe

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Jadranka Matković - 1 Jadranka Matković - 2 Jadranka Matković - 5 Jadranka Matković - 3 +1 Jadranka Matković - 4 Nekad i sad Naša legendarna glumica donedavno je živjela na vodi i imala 39 kilograma, a iz javnog života se povukla: "Ljudi te otpišu, nestao si"

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene