Pogađate?

Pjevati na hrvatskom ili engleskom? Evo što se pokazalo boljim u povijesti Hrvatske na Eurosongu!

Albina na Eurosongu Albina na Eurosongu Afp 1/27 >> Pogledaji ovu galeriju Doris Dragović Hrvatska na Eurosongu Hrvatska na Eurosongu Hrvatska na Eurosongu Hrvatska na Eurosongu Hrvatska na Eurosongu Hrvatska na Eurosongu Franka Batelić na Eurosongu Franka Batelić na Eurosongu Franka Batelić na Eurosongu +16 Roko Blažević na Eurosongu Galerija

Usporedili smo kako su predstavnici Hrvatske na Eurosongu prolazili kad su pjevali na hrvatskom i engleskom.

Hrvatsku ove godine na Eurosongu predstavlja Marko Purišić, odnosno Baby Lasagna s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" koju izvodi na engleskom jeziku.

I mnogi naši dosadašnji predstavnici na Eurosongu su pjevali na engleskom, pa smo odlučili provjeriti je li se to pokazalo boljim ili gorim od pjevanja na hrvatskom.

Pogledaji ovo Baby Lasagna Celebrity Video prve probe Baby Lasagne raspametio je eurovizijske obožavatelje, opet se izdvojio i kao glavni favorit za pobjedu!

Najbolji rezultat Hrvatske na Eurosongu je četvrto mjesto, koje smo osvojili dvaput, a oba puta s pjesmama na hrvatskom jeziku. Maja Blagdan je 1996. godine bila četvrta na Eurosongu s pjesmom "Sveta ljubav", a zatim je njen uspjeh 1999. godine ponovila Doris Dragović s pjesmom "Marija Magdalena".

Na hrvatskom je pjevala i Danijela Martinović kada je 1998. godine na Eurosongu osvojila peto mjesto s pjesmom "Neka mi ne svane", kao i kada je s grupom Magazin i Lidijom Horvat-Dunjko na natjecanju 1995. godine bila šesta s pjesmom "Nostalgija".

Naš sljedeći najbolji plasman na Eurosongu bilo je deveto mjesto koje je 2000. godine osvojio Goran Karan s pjesmom "Ostani", koju je također izveo na hrvatskom jeziku, iako se razmatrala i engleska varijanta.

Godinu dana nakon, Vanna je s pjesmom "Strings of my Heart" završila na 10. mjestu, a to je i jedina pjesma na engleskom s kojom je Hrvatska završila među 10 najbolje plasiranih izvođača na Eurosongu.

Pogledaji ovo Hrvatska na Eurosongu Zanimljivosti Prisjetili smo se 10 naših najbolje plasiranih pjesama na Eurosongu, "Mama ŠČ!" nije jedna od njih!

S druge strane, četiri od pet pjesama s kojima smo ostvarili najgore plasmane na Eurosongu bile su na engleskom jeziku, odnosno jedna je bila kombinirana.

Najgore je prošla Franka Batelić koja je s pjesmom "Crazy" 2018. godine završila na 17. mjestu u polufinalu i nije se uspjela pasirati u finale.

Naš sljedeći najgori rezultat ostvarili su Dragonfly i Dado Topić 2007. godine s pjesmom na hrvatskom i engleskom jeziku "Vjerujem u ljubav" s kojom se također nisu plasirali u finale, a u polufinalu su bili 16.

Daria Kinzer koja nas je 2011. godine predstavljala s pjesmom "Celebrate", na engleskom jeziku, u polufinalu je bila 15. i isto nije uspjela izboriti finale, baš kao ni Roko Blažević koji je 2019. pjesmom "The Dream" bio 14. u polufinalu.

Naš peti najgori rezultat na Eurosongu je 13. mjesto u polufinalu koje je 2013. godine zauzela Klapa s mora s pjesmom "Mižerja".

Kombinacija hrvatskog i engleskog jezika nije se pokazala dobitnom ni za Miju Dimšić i Albinu koje se s pjesmama "Guilty Pleasure" i "Tick-Tock" nisu se kvalificirale u finale.

Je li vam draže kad naši predstavnici na Eurosongu pjevaju na hrvatskom ili engleskom?

  • Na hrvatskom
  • Na engleskom

Ukupno glasova:

Dakle, ako je suditi po našim najgorim i najboljim plasmanima, engleski jezik nije se pokazao kao dobar izbor za naše izvođače, uz tek nekoliko iznimki koje potvrđuju pravilo, a nadamo se da će jedna od njih biti i Baby Lasagna. 

1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Celine Dion - 3 Celine Dion - 2 Celine Dion na Eurosongu 1988. - 3 Celine Dion +31 Celine Dion sa sinovima Naslovnica Celine Dion prije 36 godina pojavila se na Eurosongu, tada nije ni sanjala da će biti ovakva zvijezda, a znate li koga je predstavljala?

1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Prva Eurovizija 1956. godine - 2 Prva Eurovizija 1956. godine - 3 Prva Eurovizija 1956. godine - 4 Prva pobjednica Eurosonga 1956. Lys Assia - 1 +12 Prva pobjednica Eurosonga 1956. Lys Assia - 3 Zanimljivosti Prva Eurovizija održala se prije 68 godina, evo kako je sve tada izgledalo i kako je zvučala pobjednička pjesma!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene