Sve već viđeno

Film o najpoznatijem sudskom slučaju pun je mučnih i ozbiljnih optužbi, a onda zbog društvenih mreža nastane pravi cirkus!

Film Depp Vs. Heard - 1 Film Depp Vs. Heard - 1 Profimedia 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Film Depp Vs. Heard - 2 +0 Film Depp Vs. Heard - 1 Galerija

Na Netflix je stigao dokumentarac u tri dijela koji se bavi suđenjem za klevetu između bivšeg para Johnnyja Deppa i Amber Heard. Mislila sam da će ovo biti dokumentarac koji će gledateljima zapravo otkriti nešto ovo, ali se čini kako su kreatori samo sastavili sve ono što smo već vidjeli na društvenim mrežama.

Emma Cooper dobila je nezahvalan zadatak za izrežirati ovaj dokumentarac o suđenju koji mnogi nazivaju "TikTok“ suđenjem. Cooper se koristi snimcima sa suđenja, iskazima Amber Heard i Johnnyja Deppa, te mnoštvom “dokaza” sa društvenih mreža što prikazuje sav cirkus koji je ovaj slučaj zapravo i bio.

Prije nešto više od godinu dana cijeli svijet je pratio Depp Vs. Heard na društvenim mrežama, te možda i po prvi put se činilo kako smo svi mi koji pratimo ovo suđenje neka vrsta online porote. Ljudi su ostavljali komentare tko za koga navija, tko tu laže, a čini se kako je sud bio pretvoren u neki reality show set gdje nismo sigurni gledamo li stvarnost ili običnu emisiju.

Ono što je zabrinjavajuće kod ovog dokumentarca je činjenica da je Cooper veliki dio vremena posvetila samoprozvanim Deppovim fanovima, te njihovim podcastima na YouTubeu gdje slušamo laike kako govore o jednom veoma ozbiljnom slučaju. Iako živimo u vremenu gdje zaista svatko može iznijeti svoje mišljenje o apsolutno svemu, mislim da se medijski prostor ne bi baš trebao tako olako dijeliti bilo kome. Obzirom da sam sigurna da je Cooper zajedno sa producentima željela napraviti ozbiljan film o ozbiljnom slučaju, redateljske odluke nisu išle u skladu s tim.

Montaža, u drugu ruku, je jasno prikazala iskaze Deppa i Heard rame uz rame kako bi ipak gledatelji mogli bolje razumjeti što oni uopće rade tu, ali i da se pokaže kako imaju potpuno različita viđenja istih situacija. Ovakav način montaže također u gledateljima probudi pitanje o tome koliko su njihovi iskazi iskreni, te nas definitivno redateljica na neki način natjera da sami donesemo zaključak koji je zapravo od starta zacrtan- za Deppa, protiv Heard.

Ono što je nevjerojatno gledati u ovom dokumentarcu od tri dijela, je voajerizam koji je evidentan kada je ovo viralno suđenje u pitanju. Slušamo mučne iskaze i ozbiljne optužbe, te sve to pratimo na društvenim mrežama kao da gledamo neki cirkus. Upravo je ovo sjajno prikazano u Depp Vs. Heard kroz montažu, narativ, glasovne snimke, privatne snimke, te sulude YouTube snimke "eksperata“ koji su davali svoj sud o dvije osobe koje ne poznaju.

U nekim trenucima je jasno da je redateljica htjela ovim dokumentarcem postaviti neugodna pitanja o društvenim medijima, te jesu li upravo oni imali utjecaj na ishod slučaja. Ono što ne dobijemo u ovom filmu su odgovori na ta ista pitanja. Čini se kako gledamo film koji je samo upakirao na jednom mjesto ono što smo svi već čitali i gledali na društvenim mrežama tijekom suđenja. Ne dobijemo ništa novo, te zapravo na površan način prelazi preko suštinski važne teme poput masovnog utjecaja društvenih mreža na javna suđenja, me too pokreta, istine, i pravde.

Nadam se da ćemo s vremenom jednog dana dobiti odličan dokumentarac o ovom fascinantnom slučaju, cirkusu koji ga je okružio, te s ozbiljnim namjerama da govori o zatrovanom internetskom prostoru kao i čitavoj kulturi društvenih medija. Za sada vam moramo reći da je ovo dokumentarni film koji bi trebali pogledati isključivo ako ne znate ništa o suđenju Deppa i Heard, ako niste vidjeli ništa online u vezi toga, te ako imate dva i pol sata za ništa ne raditi.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Leni Klum - 4 Leni Klum i Flavio Briatore Leni Klum i Flavio Briatore Leni Klum - 5 +25 Leni Klum - 2 Celebrity Slavni otac nije ju htio vidjeti niti čuti za nju čak deset godina, ali nove paparazzo fotke govore da se ipak predomislio!

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Jelena Bosančić, 2010. godina - 1 Jelena Bosančić, 2010. godina - 2 Jelena Bosančić, 2010. godina - 3 Josip Ivančić i Jelena Bosančić +10 Josip i Jelena Ivančić Nekad i sad Jedna od najljepših splitskih manekenki iz javnosti se povukla nakon udaje za kralja svadbi, a pogledajte kako danas izgleda!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene