Mnogi se došli oprostiti

Posljednji ispraćaj Lukasa Nole završio teškim riječima: ''Smrt mu je sjedila na ramenu, a on joj se smijao u lice''

Posljednji ispraćaj Lukasa Nole Posljednji ispraćaj Lukasa Nole Tomislav Miletic/Pixsell 1/52 >> Pogledaji ovu galeriju Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 3 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 2 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 1 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 5 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 4 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 3 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 2 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 1 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 3 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 2 +41 Posljednji ispraćaj Lukasa Nole - 1 Galerija

Ispraćaj poznatog hrvatskog redatelja Lukasa Nole kasnio je skoro sat vremena, a brojne poznate kolege i prijatelji okupili su se kako bi ga ispratili na vječni počinak.

Na zagrebačkom Mirogoju danas je sahranjen Lukas Nola, poznati hrvatski redatelj i suprug glumice Barbare Nole.

Pogledaj i ovo Barbara Nola krenuo očevim stopama Barbari Noli u izlasku se pridružio sin, koji je slika i prilika pokojnog Lukasa, a za oboje je ovo bila posebno emotivna večer

Njegov posljednji ispraćaj trebao je krenuti u 14 sati, ali su se na groblju okupile stotine građana, Nolinih prijatelja i bliskih suradnika koji su se od njega željeli oprostiti. Zbog velikog reda na oproštaj, sprovod je odgođen 40 minuta pa je tako krenuo malo prije 15 sati, pišu 24sata.

Tužna ceremonija započela je pjesmom ''Whoa! I Feel Good'' Jamesa Browna isto kao i na komemoraciji koja se održala jučer u kinu Tuškanac.

''Poštovana obitelji, što reći o Lukasu Noli kao bliskom režiseru i autoru. Studirao je na likovnoj akademiji, pa filozofiju, pa režiju…'' započeo je njegov prijatelj na početku, pišu 24sata.

''U slučaju Lukasa Nole vrijedi stara izreka da je stil čovjek, odnosno da je stil osjećaj. Filmove je radio kao žive slike, a Nola je bio i ostao prorok takve vrste filma. Gledateljima ostaju žive slike, trenuci čiste poezije'', završio je.

Na Mirogoj su kako bi se oprostili od Nole stigli i brojni glumci: Jelena Veljača i suprug, Danilo Šerbedžija, Goran Grgić, Ecija Ojdanić, Joško Lokas, Helena Minić, Vinko Brešan, Urša Raukar, Ana Begić Tahiri, Božo Jelčić, Bojana Gregorić Vejzović, Leon Lučev i brojni drugi.

Nakon njega, govor u čast Lukasu Noli održao je i poznati redatelj Vinko Brešan.

''Vidio sam prijatelja kojemu smrt sjedi na ramenu, a on joj se smije u lice. Barbara ti si mu davala snagu i on se izborio za devet godina života, nažalost, prekratkih. U tih devet godina, gledao je kako mu djeca odrastaju. Vama će nedostajati najviše. Svi mi možemo biti ponosni što smo jedan dio puta jahali s tobom. Zbogom dragi'', zaključio je redatelj.

Kada je Brešan završio s govorom, u krematoriju su pustili pjesmu ''Unforgettable'' Nat King Cola, dok su se na velikom platnu izmjenjivale fotografije preminulog redatelja Lukasa Nole.

Nakon svećenikove propovijedi uslijedila je pjesma ''Blijedi mjesec'' uz pratnju gitare i usne harmonike.

Podsjetimo, jučer je za redatelja održana i komemoracija na kojoj su se također okupili obitelj, prijatelji i suradnici.

Među njima su bili i Lukasova neutješna supruga Barbara Nola, koja ih je sve dočekala, sin Jakov, kćer Mara i brat Filip Nola.

Lukas je preminuo u 59. godini nakon duge i teške bolesti, a za hrvatsku umjetničku scenu ostavio je veliki doprinos.

Kao redatelj i scenarist debitirao je 1993. godine dječjom dramom "Šuma Striborova", a uslijedili su filmovi "Dok nitko ne gleda", "Svaki put kad se rastajemo", za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij, te "Rusko meso", u kojem se pojavio i kao glumac.

Za film "Nebo, sateliti" 2000. je dobio Zlatnu arenu za režiju, a za film "Sami" Posebnu Zlatnu arenu 2001. godine.

Film "Šuti" iz 2012. godine, za koji on potpisuje scenarij i režiju, na Festivalu igranog filma u Puli je nagrađen sa šest nagrada, a na Danima hrvatskog filma je dobio nagradu Oktavijan.

Režirao je i za televiziju i kazalište, pisao dramske tekstove, a radio je i kao urednik, autor, redatelj emisija i scenograf na dvije televizije.

Od 1994. godine je u braku i s našom glumicom Barbarom Nolom, a ona se od njega emotivnim riječima oprostila na društvenim mrežama.

"Svijet je stao, dušo moja. Lukasova komemoracija je u četvrtak u 12 satu u kinu Tuškanac. Sprovod je u petak u 14 sati na Krematoriju. Dođite da probamo slaviti život", napisala je Barbara i sve dirnula do suza njegovom fotografijom iz mladosti.

1/26 >> Pogledaji ovu galeriju Kristina Krepela, Goran Legović (FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL) Kristina Krepela i Marin Miletić Marin Miletić i Kristina Krepela - 4 Kristina Krepela i Marin Miletić +21 Kristina Krepela i Marin Miletić Celebrity Kristina Krepela objavila golišave fotografije i pokazala figuru, partner Marin Miletić nije odolio pa je ostavio komentar!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Lidija Bačić Lidija Bačić Lidija Bačić i Goran Karan - 5 Lidija Bačić +25 Lidija Bačić Celebrity Seksi Lile izvijala se u sićušnom bikiniju, sve je snimila pa objavila: ''Što nam radiš, kakve su to vatrene poze?''

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene