Vampiri su stvarni

LEPTIRICA koja nas je prestravila - Drakula je za nju mala beba

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Jugoslavenska kinematorgrafija bila je itekako poznata po ratnim filmovima, ali među njih se potkrao i jedan horor koji je prestravio gledatelje.

Mislite da vampiri ne postoje, da su izmišljeni samo kako bi nas plašili s filmskog platna, e pa varate se. Vampiri postoje i oni su itekako stvarni. Jedan od najpoznatijih krvopija je upravo naš Jure Grando iz Krigne, malog sela u Istri. Jure je sad već svjetski poznat, a njegova priča detaljno je dokumentirana. I naši su susjedi imali probleme sa vampirima, toliko velike da su čak i austrijske vlasti bile umješane u cijeli slučaj i provele prilično vremena u otvaranju grobova u potrazi za vampirima.

Pogledaj i ovo PR Hannes Þór Halldórsson Dvostruki život islandskog redatelja: Prije četiri godine branio je protiv Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, a danas ima hit europsku komediju

'Drakula' Brama Stokera vrlo je vjerojatno bio ispiriran jednim od balkanskih vampira, a to potvrđuju i neki istraživači. Bilo kako bilo, kod nas strave ne nedostaje. S tako bogatim folklorom i pričama koje su se prenosile s koljena na koljeno, bilo je samo pitanje vremena kada će netko sjesti i napisati priču koja je toliko strašna da nakon čitanja noćima nećete spavati. E baš to je napravio srpski pisac Milovan Glišić 1880. godine. On je napisao pripovjetku 'Nakon devedeset godina' koja je 1973. prenesena na film i tako postala prvi jugoslavenski film strave.

 

Reći kako je 'Leptirica' preplašila gledatelje bilo bi uvreda za leptiricu, ona ih je doslovno prestravila. Nešto stariji čitatelji sigurno se i dan danas sjećaju horora prema kojem je Drakula izgledao kao mala beba. Pitajte svoje roditelje (ako spadate u mlađe generacije), oni se sigurno sjećaju. Osim što nas je prestravila 'Leptirica', film je sam po sebi bio vrsta šoka u bivšoj državi jer smo uglavnom bili navikli na komedije i ratne filmove, horori nisu nikome bili na pameti, osim onih hollywoodskih, jasno.

 

Đorđe Kadijević, srpski redatelj rođen je u Šibeniku 1933. godine i ostao je poznat kao jedan od prvih autora horora. Cijela priča pripovjetke, a samim time i filma, vrti se oko Save Savanovića ili možda Petra Plagojevića, i jedan i drugi bili su stvarni vampiri koji su terorizirali svoje sumještane

U selu Zarožje nije bilo kruha. Seoski mlin nije mogao samljeti dovoljno brašna za cijelo selo do sumraka, a nitko u njemu nije želio provesti noć. Oni koji su se odvažili u jutro bi bili pronađeni mrtvi. Seljani nailaze na siromašnog mladića Strahinju koji zbog nesretne ljubavi odlučuje napustiti selo. Mještani ga nagovaraju da postane mlinar, obećavši da će mu pomoći isprositi ruku voljene Radojke. Strahinja uskoro ostaje sam, a seljani su se pomirili time da ga više neće vidjeti živog. Navodno je inspiracija bio Sava Savanović, legendarni srpski vampir, koji je baš kao na filmu i u stvarnom životu živio u mlinu. Ne želimo vam otkrivati previše jer ako niste pogledali film, to svakako morate učiniti. U filmu glume Mirjana Nikolic, Petar Bozovic, Slobodan Perovic.

Film je postigao veliki uspjeh i popularnost pa se i sam redatelj Kadijević našao zatečen jer nije očekivao tako pozitivne reakcije. Priča oko 'Leptirice' ponovno je aktualna jer je postavljena kao kazališna predstava što je odličan način da se oni koji nisu čuli za ovaj slučaj, sada s njime upoznaju. A ako ste među onima koji nisu pogledali film, tu je i video.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene