što je bilo na jelovniku?

Tradicija Velikog petka u Slavoniji: Kako su postili naši stari i kako je trpeza nekada izgledala?

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 1 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 2 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 3 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 4 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 5 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 6 In Magazin: Uskrs u Slavoniji - 7 +0 In Magazin: Uskrs u Slavoniji Galerija

Na jelovniku Velikog petka najčešće je riba. Pečena, pržena, poširana, na gradele. Kako je pripremaju u Slavoniji, kako se od nje najbolje zasititi i kako je trpeza na taj dan nekad izgledala, saznaje naša Matea Bartulović.

Veliki je petak u katoličkoj tradiciji dan posta. Tijekom tog dana vjernici ne jedu meso. Tradicija kaže i da se u tom danu samo jednom možemo najesti do sitosti. Danas taj obrok gotovo uvijek sadrži ribu, no nekada se moralo snalaziti i bez nje.

Domaća tijesta i rezanci s raznim prilozima često su bili na jelovniku. Rezanci s makom tradicionalno su jelo u Slavoniji. Iako se ovo jelo može napraviti i s kupovnom tjesteninom bilo kojeg oblika, okus i teksturu koja se dobije kuhanjem domaće tjestenine, teško je nadmašiti.

U današnjem svijetu obilja, raznovrsne hrane i dostupnih namirnica teško je pojmiti da je tek prije nekoliko desetljeća prehrana bila znatno skromnija. Period koji prethodi Uskrsu bio je obilježen jednostavnim i uglavnom bezmesnim jelima domaćih namirnica.

Tačke ili taške su tradicionalno jelo slavonsko - baranjskog kraja. Mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili jednostavno zamijesiti od brašna i vode. Zbog jednostavnosti su pripreme upravo ovi slatki kvadratići u kuhinju mamili i mlade.

Tajne svoje kuhinje ove nam vrijedne snaše teško otkrivaju. Ima nešto i u tome, kažu, što sve pripremaju kao i njihovi stari na ''šporetu''. Njihovi su recepti jednostavni: vještina, pažnja i puno ljubavi.

Vrijedne su se snaše uvijek znale pobrinuti za bogatu blagdansku trpezu. Hrane nikada nije nedostajalo. No, ona je i manje važna. Pravo je bogatstvo, govore nam snaše, okupiti obitelj za stolom i blagovati u miru i zajedništvu.

Nekada se, prisjećaju se ove vjerne čuvarice tradicije, postilo tijekom cijele Korizme. U Korizmi se nije kitilo, nije se nosila svila, zlato, nisu se kitili dukati, sve je bilo umjerenije i skromnije. Mnogo je običaja, kažu, nestalo, no onaj najvažniji nije - obitelj na okupu.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Neda Ukraden, kći Jelena i zet Predrag - 2 Neda Ukraden, kći Jelena i zet Predrag - 3 Neda Ukraden Kći Nede Ukraden sa suprugom i djecom +25 Kuća Nede Ukraden u Boki Kotorskoj - 2 Celebrity Neda Ukraden ponosno je pozirala s kćeri jedinicom i zetom, pratitelji su iznenađeni koliko kćerka liči na pjevačicu

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Badrić Nina Badrić Nina Badrić - 2 Nina Badrić - 3 +25 Nina Badrić - 4 Celebrity Nina Badrić pokazala kako izgleda kad opere kosu i iznenadila izgledom: "Čovječe, nisam prepoznao ženu!"

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene