nastupao i ispred bob dylana

Svjetski poznati trubadur ne miruje ni nakon 70. rođendana: Najavio je spektakl u Tvornici kulture!

Vlado Kreslin Vlado Kreslin Foto: PR

Skoro pola stoljeća duge karijere u kojoj je čak dva puta nastupao ispred Boba Dylana, Vlado Kreslin je ubirao plodove vlastitog rada. Najtiražniji je slovenski kantautor i svake godine u potpunosti ispuni koncertne dvorane po nekoliko večeri zaredom.

Legendarni trubadur Vlado Kreslin je prošle godine napunio okruglih 70 godina, ali u glazbenom mu je kontekstu "tek pedesetak".

Autorski rad daleko najpopularnijeg slovenskog kantautora koji mnoge podsjeća na Boba Dylana i Leonarda Cohena napokon će presjek svoje karijere predstaviti i u Tvornici Kulture 17. listopada.

Kreslina su kroz karijeru častili raznim epitetima, a on ih uvelike opravdava bez izuzetaka. Svi koji su ga barem jednom slušali uživo u rasprodanoj dvorani Lisinski ili na nekoj drugoj lokaciji znaju kakva je to glazbena poslastica te kakvo šarenilo vrhunskog zvuka i glazbene poezije možete čuti na jednome mjestu. Vlado Kreslin već tri desetljeća uživa u svjetskoj slavi i kultnom statusu kod Slovenske i regionalne publike, ali ove godine će ga i zagrebačka publika imati priliku uživo čuti u drugačijem okruženju.

Emocije, glas i kvaliteta koju nudi osigurale su mu status kod brojnih glazbenika s kojima je surađivao poput Massima, Belana, Livija Morosina, Drage Mlinarca, Rade Šerbedžije, Parnog Valjka, Šajete, ali i američkih i europskih kantautora poput R.E.M., Chrisa Eckmana, Stevea Wynna, Allana Taylora, Hansa Theesinka i Mary Coughlan.

Jedan od razloga zašto ne biste trebali propustiti ovaj koncert je mišljenje koje brojni glazbeni kritičari dijele o Kreslinu, a to je da stvara s druge strane Atlantskog oceana, mlađi bi izvođači u njegovoj glazbi vidjeli uzora, a obrade njegovih pjesama ne bi se mogle prebrojati. O njegovoj srčanosti i energičnosti koju daje na nastupima dovoljno govori da se jednom od napora doslovce srušio na pozornici, ali zahvaljujući takvoj predanosti stvorio je zavidnu popularnost s kojom se desetljećima ostali slovenski izvođači nisu mogli nositi.

Riječi njegovih pjesama često govore o osjećajima, svakodnevnim temama i nadi koju ne znamo sami opisati, ali ih u potpunosti razumijemo kad ih priča Vlado Kreslin. Koncert u Tvornici kulture 17. listopada 2024. godine je zato odlična prilika svima koji uživo žele čuti što ima posebno u tom Čovjeku s crnom gitarom o kojemu su snimili i dokumentarni film pod nazivom "Pjevajte mi pjesmu". Svirao je s bendovima Martin Krpan i Beltinška Banda, a sada ga prate njegov vjerni sastav Mali bogovi s kojima nastupa već više od 30 godina.

Kreslinovu pjesmu "Tista črna kitara" su na engleskom ("That Black Guitar") objavili The Walkabouts, a njegove najpoznatije pjesme "Če bi midva se kdaj srečala", "Ena pesem", "S tabo je izi", "Cesta", "Nocoj igramo za vas", "Od višine se zvrti", "Preko Mure, preko Drave", "Nekega jutra ko se zdani", "Danes sem v molu", "Letos bo huda jesen", "Poj mi", "Krasni novi svet", "Kaj naj ti prinesem draga", "Tista zakartana ura", te mnoge druge su u Sloveniji postale narodnima.

Skoro pola stoljeća duge karijere u kojoj je čak dva puta nastupao ispred Boba Dylana, Vlado Kreslin je ubirao plodove vlastitog rada. Najtiražniji je slovenski kantautor i svake godine u potpunosti ispuni koncertne dvorane po nekoliko večeri zaredom. U njegovoj diskografskoj biografiji više je od dvadeset nosača zvuka i četiri zbirke poezije, a u zagrebačkoj Tvornici je najavio do sada neviđenu atmosferu i show za pamćenje.

Kroz više od četiri desetljeća glazbene karijere, stari mačak slovenskog rocka je utjecao na glazbenu scenu ostavivši kulturnu baštinu svojim pjesmama. Rasprodao je sve koncertne dvorane u kojima je godinama unazad nastupao i zaokupio potpunu pažnju svake pozornice svojim prepoznatljivim šarmom i umjetničkim profesionalizmom. Zato se ovako veliki koncert u Zagrebu ne smije propustiti. Bogat glazbeni performans i vrhunski prateći glazbenici čekaju vas 17. listopada u Tvornici Kulture.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene