Tukao ih remenom

Životna priča čovjeka koji je od svoje djece stvorio svjetsku senzaciju, tjerao im strah u kosti i zbog toga nije zažalio

Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Getty Images 1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) +2 Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Galerija

Kontroverzni Joe Jackson svojom je obitelji upravljao vrlo strogo, a umro je u 89. godini života

On je bio glava glazbene obitelji Jackson, a kažu da je njome vladao strahom.

Pogledaj i ovo Michael Jackson i Bigi Blanket Jackson - 2 svi pamte scenu s njim na balkonu! Najmlađi sin Michaela Jacksona pravi je misterij za javnost, a njegova najnovija fotografija sada kola internetom

Radi se o 89-godišnjem Joeu Jacksonu, koji je jučer preminuo u 89. godini života u Los Angelesu nakon brojnih zdravstvenih problema. Otac "kralja popa" Michaela Jacksona bolovao je od raka, a prije nekoliko godina imao je moždani i nekoliko srčanih udara te je zbog lošeg stanja posljednje mjesece života uglavnom provodio u bolnici.

Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Talent-menadžer po mnogima je bio i jedan od najpoduzetnijih očeva na svijetu, a od svoje je obitelji stvorio glazbenu dinastiju koja se neće tako lako zaboraviti, i to ne samo od Michaela, već i ostalih sinova Jackieja, Titoa, Jermainea, Marlona te kćeri Janet i La Toye. U ranim 60-im godinama prošloga stoljeća tako je nastao boy-bend The Jackson Brothers, koji je kasnije preimenovan u The Jackson 5, a svjetskoj slavi benda puno je pomogla i legendarna pjevačica Diana Ross.

Nakon što su se prva četiri singla grupe prodala u 10 milijuna kopija u 10 mjeseci, postavljajući svjetski rekord za prodaju, tati Jacksonu postalo je itekako jasno kako je stvorio riznicu novaca - prve afroameričke tinejdžere koji su zaludjeli svijet. Ubrzo se okrenuo kćerima Janet i La Toyi, kojima je prve nastupe dogovorio u kasinima i resortima u Las Vegasu, a zatim je krenuo u financiranje njihovih prvih albuma.

Janet i La Toya Jackson (Foto: Profimedia) Janet i La Toya Jackson (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia

No ako ste mislili kako je njegovoj djeci put do svjetskih pop-senzacija bio med i mlijeko, gadno ste se prevarili. Brojni članovi obitelji Joea su optužili za zlostavljanje, no u intervjuu iz 2013. godine koji je dao slavnoj Oprah Winfrey dotični je izjavio kako mu nije nimalo žao što je bio agresivan. "Ne žalim što sam djecu često znao tući kožnim remenom kada bi nešto pogriješili jer sam ih tako čuvao od zatvora i ispravno odgajao. Drago mi je da sam bio težak jer pogledajte što sam stvorio od toga - djecu koju vole svugdje u svijetu, a oni sve druge tretiraju s poštovanjem", samouvjereno je tada izjavio.

Joe Jackson rođen je 1928. godine u Arkansasu, a nakon što je odustao od školovanja, istovremeno je radio te maštao o tome da postane profesionalni boksač. Zanimljivo je i kako je sam jednom prilikom osnovao bend, mnogo prije nego što je svoju mnogobrojnu djecu ubacio u svijet šoubiznisa, no nikada s njime nije postigao neki značajniji uspjeh. Kratko je bio i oženjen, no brak je okončao nakon što je upoznao tada 17-godišnju Katherine Scruse, s kojom se vjenčao 1949. godine te dobio čak desetoro djece, iako im je sin Brandon umro prilikom rođenja. Kasnije je otkriveno kako je Joe čak 25 godina imao ljubavnicu po imenu Cheryl Terrell, s kojom je 1974. godine dobio i kćer Joh'Vonnie Jackson, četiri godine nakon što je njezinu majku upoznao na jednoj božićnoj zabavi, zbog čega su njegov lik i djelo postali još kontroverzniji. Da stvar bude gora, svoju je tajnu obitelj Joe smjestio u vilu svega nekoliko kilometara od one koju je dijelio sa svojom suprugom i mnogobrojnom djecom.

Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Što se tiče njegovih odgojnih metoda, od djece je uvijek inzistirao da ga zovu isključivo po imenu, a nikako tata. U svojoj autobiografiji iz 1985. godine Michael Jackson prvi je put opisao što je proživljavao tijekom odrastanja. "Ako ste zabrljali, dobili ste batine. Tata je bio strog, jako strog." U kasnijim intervjuima o njihovu se odnosu saznalo mnogo više, pa je tako otkriveno kako je Michael često znao povraćati ili se čak onesvijestiti koliko se bojao oca. "Mislim da on nije svjestan koliko smo ga se bojali. Zlostavljao nas je fizički i psihički, stalno nas je tjerao da vježbamo te nas tukao ili nazivao pogrdnim imenima kada ne bismo odradili posao kako treba. No takva disciplina odigrala je važnu ulogu u mom uspjehu."

"Na našim je probama često znao mirno sjediti na stolcu s remenom u rukama. Kad god bismo nešto pogriješili, istukao bi nas. U djetinjstvu sam konstantno plakao jer sam bio usamljen", otkrio je Oprah preminuli "kralj popa", dok je Joe za života inzistirao kako nikada nije udarao djecu tvrdim predmetima jer je "dobro znao razliku između udarca i premlaćivanja".

Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Stoga ne čudi previše što mu je većina djece okrenula leđa te ga odlučila razriješiti uloge njihova menadžera, a njihove odnose dodatno je zakompliciralo saznanje da im otac vara majku. Kada je saznala za suprugovu aferu, Katherine je u dva navrata zatražila razvod, no duo je ostao u braku sve do njegove jučerašnje smrti, a Katherine je bila uz njegov krevet kada je preminuo.

"Tata je dolazio kod nas u svom Mercedesu ili Rolls Royceu i uvijek bi donosio poklone te se igrao sa mnom. Ja sam bila tatina djevojčica, a mama je bila izvrsna kuharica, pa je tatu uvijek čekalo ukusno jelo na stolu kada bi dolazio do nas nekoliko puta tjedno", otkrila je njegova izvanbračna kći za The Daily Mail ranije ove godine.

No ni tu skandalima nije bio kraj. U ranim 90-ima kći La Toya optužila ga je i za seksualno zlostavljanje, no kasnije je izjavila kako ju je na to prisilio njezin suprug, a s ocem se na kraju pomirila. Unatoč svemu, Joe je uz svoju djecu bio tijekom najtežih trenutaka u njihovim životima, posebno uz Michaela, koji je i sam bio vrlo kontroverzna ličnost. Međutim, poznato je i kako Michael posljednjih godina svog života nije dopuštao ocu da dođe u njegov dom te posjećuje unuke, a s posjeda su ga često izbacivali zaštitari. Svog oca glazbena legenda nije spomenula niti u oporuci nakon smrti 2009. godine.

Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Joe Jackson, Michael Jackson (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Ipak, Joe je u srijedu preminuo okružen obitelji koja doduše nije bila cjelovita, no nije niti umro sam, a brojni članovi obitelji uputili su mu lijepe riječi na društvenim mrežama. "Uvijek ću te voljeti i nikada neću zaboraviti naše zajedničke trenutke", napisala je La Toya, a djedu je počast odala i Michaelova kćer Paris, pa se čini kako su se neke stvari u obitelji Jackson ipak odlučile oprostiti i zaboraviti.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene