Ratched

Ona je najveća ku*ka velikih ekrana – publika u kinima vikala je "ubij je!", a sada je dobila svoju seriju. Možda bolje da nije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Medicinska sestra iz Leta iznad kukavičjeg gnijezda jedan je od najvećih filmskih negativaca svih vremena. Sad je dobila svoju seriju koja je umjesto odavanja počasti bacila ljagu na jedan od najupečatljivijih likova sedme umjetnosti.

Ledeni pogled, besprijekorna frizura, nevjerojatna samokontrola i još nevjerojatnija zloća. Ona je sestra Mildred Ratched, legendarna negativka iz kultnog Oscarom nagrađenog filma Let iznad kukavičjeg gnijezda.

Oskarovku Louise Fletcher proslavila je uloga medicinske sestre koja čvrstom rukom upravlja umobolnicom u koju nemir unosi novi pacijent kojeg tumači također Oscarom nagrađeni Jack Nicholson.

Sestra Ratched nalazi se u samom vrhu najupečatljivijih filmskih negativaca, rame uz rame s Hannibalom Lecterom, vješticom iz Čarobnjaka iz Oza, Darthom Vaderom i Normanom Batesom, a prilikom premijere filma publika je tijekom jedne od ključnih scena, ustala sa stolica i počela vikati „Ubij je!“.

Lik netipične filmske negativke mnogima se zauvijek urezao u pamćenje, a misterioznost sestre Ratched dodatno je golicala maštu publike diljem svijeta s obzirom na to da njezina životna priča i razlozi zbog kojih je postala to što jest u filmu nikada nisu objašnjeni.

Kič i suluda radnja

Upravo se tim pitanjima bavi nova Netflixova serija „Ratched“ pod kreativnom palicom Ryana Murphyja, sa Sarom Paulson u glavnoj ulozi.

Pogledaji ovo showbuzz Filmovi i serije Zadavio suprugu i dvije kćerkice - nju je zakopao, a djevojčice bacio u spremnik za naftu: Dokumentarac kakav još niste gledali otkriva što se krije iza slike "idealne obitelji"

Pogledaji ovo Jack Nicholson (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Za majku je dugo vjerovao da mu je sestra, a veliki ženskaroš pravu je istinu saznao od novinara

"Ratched" je svojevrsni prequel romana „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ Kena Keseyja, po kojemu je snimljen legendarni film.

Murphy je inače poznat po kičastim, ali zabavnim serijama kao što su „Glee“, „Američka horor-priča“ ili pak Emmyjem nagrađena serija „Pose“, no kič i pretjerivanje u ovom slučaju nisu šarmantni te naprosto ne funkcioniraju.

Serija koja bi trebala dati pozadinsku priču i odati počast nezaboravnoj sestri Ratched čini upravo suprotno. Sulude priče nižu se jedna za drugom - tu su Sharon Stone kao ekstravagantna bogatašica s majmunom na ramenu (?!), bolničari unakaženih lica, sumnjivi privatni detektivi i brojne podradnje primjerenije kakvom pulp-romanu ili horor-stripovima iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

 

Neuspjelo evociranje Hitchcocka

Autori serije na sve moguće (i ne baš diskretne) načine pokušavaju stvoriti „Hitchcockovsku“ atmosferu, pa sve vrvi od pretjerano nametljive glazbe, nepotrebnih montažnih tehnika i poigravanja s bojom i svjetlošću. Zanimljivo je tek vidjeti kakve je jezive „medicinske tehnike“ psihijatrija koristila sredinom prošlog stoljeća kako bi „izliječila“ homoseksualnost.

Vrhunske glumačke izvedbe nažalost nisu uspjele spasiti suludu i konfuznu eksploatacijsku priču, pa tako Ratched još jednom pokazuje da stvari koje su već savršene treba ostaviti na miru.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene