"Time/Vrijeme"

Šetnja Zagrebom kakvu još niste iskusili: Romantično putovanje na kojem ćete pronaći put do vlastitog srca

Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) zkm 1/11 >> Pogledaji ovu galeriju Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) Vrijeme (Foto: ZKM) +0 Vrijeme (Foto: ZKM) Galerija

Zagrebačka kazališna scena svake godine se trudi ponuditi barem nekoliko novih formata predstava koji će odudarati od standardnih drama koje se najčešće izvode u gradskim kazalištima. Izvedbena šetnja „Time/Vrijeme“ ukrajinske umjetničke organizacije U!ZAHVATI o kojoj se posljednjih tjedana puno priča inovativno je, toplo, originalno i beskrajno šarmantno iskustvo koje bi svatko trebao doživjeti, volio kazalište ili ne.

Listopad u kazališnom smislu nije mogao bolje započeti. Izvedbena šetnja „Time/Vrijeme“, koju na zagrebačkim ulicama organizira ZKM, na dušu djeluje kao melem, liječi ozebline od jesenskog hladnog zraka, podsjeća nas da je svako doba života predivno i uči kako otvoriti oči i uvidjeti ljepotu u sitnicama koje nas okružuju, ali i koje su u nama samima.

Pogledaj i ovo Nova predstava ZKM-a ostavlja bez daha (Foto: ZKM) "Eichmann u Jeruzalemu" Gorko kazališno iskustvo koje ostavlja bez daha: Banalnost zla i intima traume holokausta na daskama ZKM-a

Kao savršen odmak od tradicionalnih kazališnih normi, „Time/Vrijeme“ odvest će vas na interaktivnu šetnju zagrebačkim ulicama, a u trajanju od sat i 40 minuta shvatit ćete koliko bi češće trebalo usporiti, ne brinuti se o vremenu s kojim se stalno utrkujemo i mnogo više pažnje usmjeriti na ulice kojima koračamo, fasade kojima smo odrasli okruženi i ljude koji čine srce grada Zagreba. Ovaj projekt već je dobro znan drugim europskih gradovima, a napokon je došlo vrijeme da ova poslastica dođe i pred zagrebačku publiku.

Koncept je jednostavan – tempirana i doista vrlo pomno organizirana šetnja specifičnim gradskim lokacijama vodi 30-ak gledatelja kroz glavne atrakcije i ulice Zagreba koje su možda svima odavno poznate, no sada će ih naučiti gledati na znatno drukčiji način. Za zagrebačku izvedbu šetnje dodane su nove epizode koje tematiziraju mentalitet stanovnika, nacionalnost i uobičajena ponašanja Zagrepčana. Iako se isprva može činiti nejasno i zbunjujuće što se to točno za vrijeme šetnje radi, nakon desetak minuta provedenih kao dio ovog kazališnog performansa osjetit ćete se posve saživljeno s konceptom. I biti veoma zahvalni što ste dio njega.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danas: #premijera projekta #Vrijeme/Time nastalog u koprodukciji s umjetničkom organizacijom U!ZAHVATI iz #Ukrajina! Izvedbena šetnja odvija se na specifičnim zagrebačkim gradskim lokacijama, a u šetnji s glavnim izvođačem sudjeluje 30 gledatelja prema zadanom planu kretanja! Više o projektu doznajte putem naših mrežnih stranica www.zekaem.hr! #zekaem #kazaliste #zagreb

Objavu dijeli Zagrebačko kazalište mladih (@zekaem)

Uz opremu - slušalice, radio prijemnik, papire i flomastere, gledatelj se upušta u nepoznato na način na koji to obično u kazalištu ne čini. „Time/Vrijeme“ izaziva ga da se prepusti bez razmišljanja, vođen povjerenjem u glas koji izvire iz slušalica. Taj vedri glas opuštenim tonom uvlači pojedinca u svoje raspoloženje, razmišljanje i budi povjerenje. Toliko duboko povjerenje da ćete zbog njegove naredbe u jednom trenutku trčati, u drugom švercati se u tramvaju, šarati po zidovima ulica svoga grada, tumarati kroz tunel i sjediti na travi iako je prohladno i rominja kišica.

Glavni izvođač vodi sudionike svojim monologom ne samo kroz ulice već i kroz probleme suvremenog svijeta i osobe. „Razgovara“ se o užurbanosti, usamljenosti, vlastitim potrebama i tišini, trenutku, o budućnosti i prošlosti. Kažem „razgovara“ jer zapravo do dijaloga neće doći, već će narator pripovijedati, a slušatelj će se s njime razgovarati u sebi u obliku unutarnjeg dijaloga. Taj unutrašnji razgovor nitko od ostalih gledatelja neće čuti, a on će ipak biti itekako stvaran, emotivan i poticajan. Jedini dokaz moći tog nijemog dijaloga biti će smiješci na licima publike, neizostavan začin ove fantastične kazališne šetnje.

Poučan u istoj mjeri u kojoj je zabavan i romantičan, „Time/Vrijeme“ definitivno je izvrstan projekt za koji nam je iznimno drago da je došao u Zagreb.

Potpuno prikladan čak i za najžešće mrzitelje tradicionalnog teatra, a istovremeno šarmantan i za ljubitelje antičkih drama, ovaj nadahnuti performans zadivit će vas, napuniti srećom i naučiti kako je dovoljno živjeti, a ne stalno žuriti, da biste stigli napraviti sve ono što je bitno.

Posebno je intrigantna i pohvalna usmjerenost ove šetnje na individualnost. Iako hodate u čoporu od trideset osoba, sve ćete osjetiti, doživjeti i zapamtiti na svoj način. Možda će vam na trenutke biti nelagodno, na trenutke prekrasno, a na trenutke smiješno, no kada sve završi otići ćete s dojmom da je bilo jednostavno prekrasno.

Šetnja s vremenom za pamćenje.

1/11 >> Pogledaji ovu galeriju Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) +6 Lottie Moss (Foto: Profimedia) Celebrity Polusestra joj je slavnija, no ona bujnom guzom u tangicama zna kako privući svu pažnju na sebe

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene