Što kažete?

Bajka koja se pretvori u noćnu moru: Film u žanru fantazije kao odlična razbibriga kad uhvatite vremena!

Damsel, Millie Bobby Brown Damsel, Millie Bobby Brown Foto: Profimedia

Jedva sam čekala novi film na Netflixu u kojem glavnu ulogu ima Millie Bobby Brown, mlada glumica koja nas je kupila u megapopularnoj teen-seriji "Stranger Things" kao čudnovata djevojčica Eleven.

Brown igra atipičnu princezu koja već u startu kao pripovjedačica nagovijesti da ono što gledamo neće biti priča o tome kako je princ spasio svoju princezu.

Kako je rekla, tako je i bilo, a film "Dama" solidna je razbibriga koja me iznenadila svojom mračnom estetikom koju zaista nisam očekivala.

Redatelj je filma Juan Carlos Fresnadillo, dok scenarij potpisuje Dan Mazeau. Zanimljivo je da su film čiju tematiku možemo okarakterizirati kao blagi feminizam prekriven žanrom fantazije napisala i režirala dva muškarca, ali to je manje bitno kada govorimo o "Dami".

Baš kao i bilo koja druga bajka koju smo čitali kao djeca, ovaj film banalno nagovijesti što će se dogoditi. Dvadeset minuta gledanja dovoljno je da nam bude jasno da će kraj biti sretan i da je vrlo vjerojatno da princeza neće živjeti sretno do kraja života u prekrasnom kraljevstvu obasutom cvijećem.

Ono što nikako ne možemo znati kao gledatelji, a što je ujedno i glavni zaplet, jest da će se bajka brzo pretvoriti u noćnu moru. Doista me iznenadilo koliko je film vizualno mračan i na trenutke strašan do mjere da zaboravim prekrasnu kulisu s početka. Mazeau nije ostavio previše iznenađenja u scenariju te sam mišljenja da bi veći wow efekt postigao kada nam ne bi otkrio na početku apsolutno sve.

Unatoč tomu, također postoji neka satisfakcija u gledanju princeze kako se bori sa strašnom zmajicom dok u podsvijesti znamo da će izići iz duboke špilje sa samo nekoliko ogrebotina. Juan Carlos Fresnadillo režijski je ovaj film učinio jednako kristalno jasnim, ali i jednako predvidljivim. "Dama" je film o nesvakidašnjoj princezi koja je doslovno bačena na dno kako bi sama shvatila koliko je važno biti snalažljiv i neovisan kako bi preživio u izvanrednim okolnostima.

Millie Bobby Brown utjelovljuje lik Princeze Elodie, mlade žene koja je spremna na brak s nepoznatim mladim muškarcem kako bi spasila svoje kraljevstvo. Iako je Bobby Brown već izrasla u mladu ženu, ona se i dalja smatra dječjom glumicom u Hollywoodu.

Uloga princeze Elodie ne zahtijeva preveliku glumačku širinu te moram priznati da se Bobby Brown ne snalazi najbolje u ovom filmu. Najbolje se snalazi u trenutcima kada pokazuje svoje fizičke sposobnosti u akcijskim scenama, dok u emotivnim promjenama zaista vidimo još uvijek neiskusnu mladu glumicu koja je tek zagrebala površinu glumačkog zanata.

Bobby Brown nedvojbeno je simpatična i kao gledatelji lako se vežemo za njezin lik, ali moram priznati da me u nekoliko navrata poprilično iznervirao način na koji verbalno pokazuje nezadovoljstvo svojeg lika. Angela Bassett i Robin Wright dvije su vrsne glumice koje također igraju uz Millie te svoje likove igraju odlično. Jedina je šteta što ih nema više u filmu.

"Dama" je novi Netflixov film u žanru fantazije koji je odlična razbibriga za gledanje tijekom kišnog vikenda. Traje nešto manje od dva sata te iako znate kako će se završiti, dovoljno je kvalitetan da drži pozornost. Iako sa sigurnošću mogu reći da je uloga Millie Bobby Brown bila znatno bolja u seriji "Stranger Things", u "Dami" je možemo gledati u potpuno drukčijem okruženju, pa joj stoga trebamo dati podršku gledanjem ovog filma.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene