Za pamćenje!

Mario Valentić vodi vas na svoju vijetnamsku avanturu: "Imali smo okvirni plan, ali..."

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Mario Valentić - 1 Mario Valentić - 2 Mario Valentić - 3 Mario Valentić - 4 Mario Valentić - 5 In Magazin: Mario Valentić - 3 Mario Valentić - 3 Mario Valentić Mario Valentić Mario Valentić - 3 +19 Mario Valentić - 5 Galerija

Njegova putovanja nikada nisu samo putovanja. Kineziolog i trener Mario Valentić nedavno se vratio iz Vijetnama, koji je razgledao turistički, ali i na sportski način. Tako je ovu zemlju u jugoistočnoj Aziji proputovao gotovo cijelu, i to avionom, motorom, biciklom, kajakom i brodom. Svoje dojmove podijelio je s Lanom Samaržijom.

Ova zemlja ponosi se planinskim dijelom i nizinskim, ali i obalom okupanom Južnokorejskim morem. Vijetnam se pruža u meridijanskom smjeru u duljini od približno 1650 kilometara. Pravi izazov za avanturiste poput Marija Valentića, koji se na putovanje ovog puta otisnuo u muškom društvu.

"Imali smo okvirni plan, imali smo dva leta unutar Vijetnama, i okvirni tinerar koliko ćemo gdje biti, ali što ćemo raditi ili gdje to smo na licu mjesta i putem se dogovarali i realizirali raznorazne radionice i izlete. Na južnom dijelu par izleta, onda smo išli avionom u središnji dio Vijetnama koji je zapravo najuži, oko 50 kilometara, grad Da Nang i Hoi an i na kraju je treća etapa bila gore, glavni grad Hanoi, sjeverni dio Sapu i Long Bay", ispričao je Mario.

I tako je ovu državu u jugoistočnoj Aziji proputovao gotovo cijelu. Među ostalim, na dva kotača, jer Vijetnam se naziva i ''Kraljevstvom motora''. Prema podacima njihova Ministarstva prometa, na 100 milijuna stanovnika registrirano je čak 60 milijuna motora i samo 2 milijuna automobila.

"Naravno da smo koristili i te neke izlete tamo gdje i svi ostali turisti odlaze, ali smo i pokušali bit Vijetnamci, ono ne da nas netko vozi nego ajmo mi vozit motor. Rojevi motora i to je onako neksvakidašnje, i potpuno drugačije. I oni to zovu organizirani kaos. Tamo ne vrijede pravila koja kod nas vrijede. Ali nitko se tamo ne sudara", otkrio je.

A onda su osim toga planinarili, veslali u kajaku, biciklirali. Osjetili svu ljepotu rijeke Mekong, jedne od najvećih i najdužih na svijetu, ali i predivnih pješčanih plaža Da Nanga.

"Ušće rijeke Mekong je dolje u Saygonu, to smo se vozili s nekim brodicama, i sito veslali, i to je poznata destinacija turistička – ušće rijeke Mekong i plantaže voća egzotičnih. Obiluje povrćem, što je meni izvrsno, streetfood je bogat i sve se na ulici događa, tko voli takvu vrstu hrane, a ja sam taj, može u Vijetnamu doći na svoje", poručio je.

Nisu propustili ni njihovu nadaleko poznatu kavu s jajetom, koja je nastala početkom Drugog svjetskog rata, kada je zavladala nestašica mlijeka.

"Najveći izvoznik kave nakon Brazila, imaju zaista raznovrsne kave i dobre su ima kave. Nisam nikad to ranije probao, pa smo išli na radionicu kave, i to je bilo super, šest vrsta kave radili smo i pripremali zajedno", pohvalio se Mario.

Savršen je to način za upoznavanje domaćih ljudi i običaja. Osim obilaska poznatih znamenitosti, pronašao je vrijeme i za kazališta osmišljena kako bi turisti bolje upoznali, ali i doživjeli njihovu povijest.

"Reklamirao se taj Hoi an Memory show, Hoi an ej grad dakle pod Unescoovom zaštitom, ima svoju povijest, i ta predstava memory show gdje sudjeluje više od 500 izvođača, glumaca, više su to pelsači glumci. U tom parku podsjetilo me na naš Jarun, to je na otvorenome. Da smo se frend i ja svako malo ježili od audio, lasera, rasvjete, ta količina ljudi, scenografija, to je ogromno i zaista impoznatno za vidjeti", izjavio je.

I tako Mariju dali samo još pregršt ideja za nova putovanja koja planira.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

  1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Luka Modrić i kći Ema Luka Modrić s obitelji Luka Modrić s obitelji Luka i Vanja Modrić - 1 +25 Luka i Vanja Modrić - 3 Celebrity Veliko slavlje u obitelji Luke Modrića, nogometaš ne može biti ponosniji: "Srećo moja!"

1/33 >> Pogledaji ovu galeriju Dragana Mirković - 4 Dragana Mirković - 6 Dragana Mirković - 7 Dragana Mirković - 1 +28 Dragana Mirković - 2 Celebrity Dragana Mirković pojavila se u javnosti nakon razvoda, blistala je od sreće i uzbuđeno poručila: "Dobila sam najveću nagradu!"

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene