POGLEDAJTE VIDEO

Hrvati u iseljeništvu: 'Svi se želimo vratiti u domovinu!'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Broj Hrvata koji žive izvan granica Lijepe naše može se samo okvirno procijeniti, no pretpostavlja se da ih u dijaspori živi jednako koliko i u domovini. Mnogi od njih svoj su novi dom pronašli u Njemačkoj, gdje su odrasle brojne generacije. Ipak, svoj jezik i domovinu nisu zaboravili. Donosimo priču o Hrvatima koji su svoj dom napustili ''trbuhom za kruhom'', a danas su uspješni poslovni ljudi u Njemačkoj.

Miljenko Prskalo je vlasnik dvaju restorana u Frankfurtu, vozi Rolls Royce i uživa u životu. Hercegovac koji razbija predrasude da je našim iseljenicima mjesto samo na njemačkim bauštelama kaže:
''Ja smatram da je danas iseljeništvo jako obrazovano, intelignetno, koje može pomoć svojoj domovini. Znači, ta predrasuda da u iseljeništvu žive neobrazovani, nekakve seljačine, što se često služi ta riječ u Hrvata, ja se samo mogu tome nasmijat'!''

Od 'bauštelca' do glazbene zvijezde - ON je kralj dijaspore!

U Frankfurtu živi oko 18 500 Hrvata. S obzirom na kućni budžet, mnogi od njih žive mnogo bolje nego Hrvati u domovini, no sve je to relativno, rekli su nam naši sugovornici.

''Imaju više od života Hrvati u Hrvatskoj po kvaliteti, a više si mogu priušiti ovi u dijaspori, ali je jako teško'', rekao je Robert Špehar, glazbeni menadžer iz Zagreba koji živi u Stuttgartu.
 

Pogledaj i ovo showbuzz Pogađate tko? Od 'bauštelca' do glazbene zvijezde - ON je kralj dijaspore!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene