teška prošlost

Vrijeđali su je i nazivali izdajicom: Život fatalne dive nije bio posut ružama

Marlene Dietrich (FOTO: Profimedia) Marlene Dietrich (FOTO: Profimedia) 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Marlene Dietrich (FOTO: Profimedia) Galerija

Neki se Marlene Dietrich sjećaju po pjesmi "Lili Marlene", neki po imidžu fatalne žene, neki po duboku glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima. No njezin život nije bio posut ružama.

Na današnji dan 1901. godine u njemačkom gradu Schonebergu rođena je velika glumačka ikona Marlene Dietrich. Rodnu Njemačku Marlene je napustila s 29 godina i krenula put Amerike u kojoj se i proslavila. Samouvjerena i snažna odbijala je sve prijedloge nacista koji su je molili da se vrati i snima njemačke filmove.

Pogledaj i ovo PR Hannes Þór Halldórsson Dvostruki život islandskog redatelja: Prije četiri godine branio je protiv Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, a danas ima hit europsku komediju

Tijekom Drugoga svjetskog rata pjevala je za američke vojnike. Tek se 1960., u sklopu svoje europske turneje, vratila u Njemačku gdje su je slavili, ali i vrijeđali kao izdajicu svoje domovine. Dietrich je odlučila živjeti u Parizu, gdje je i preminula. U skladu s njezinim posljednjim željama, pokopana je u Berlinu na groblju u četvrti Friedenau, a na grobu je natpis "Počivam tu gdje sam odrasla".

Marlene Dietrich (FOTO: Profimedia) Marlene Dietrich (FOTO: Profimedia)

Deset godina nakon smrti proglašena je počasnom građankom rodnoga grada Berlina, nakon glasovanja regionalnog parlamenta. Time se željelo odati počast glumici i njezinu zalaganju kao ambasadorici demokratske, slobodne i humane Njemačke, objavili su tada regionalni zastupnici. Radilo se i o posmrtnoj pomirbi glumice i njezina rodnog grada.

Iz javnog života povukla se mnogo godina prije smrti. Neki ju pamte po pjesmi "Lili Marlene", neki po imidžu fatalne žene, neki po duboku glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima. Njezin život obilježila je 60-godišnja glumačka i pjevačka karijera koja je doživjela veće uspone i padove, zatim politički angažmani i brojne ljubavi koje je uspijevala držati u tajnosti. Kao i netrpeljivost s legendarnom glumicom Gretom Garbo.

Prema povijesti kakva je zapisana u Hollywoodu, Garbo i Dietrich susrele su se samo jednom, 1945., kada ih je Orson Welles predstavio jednu drugoj na zabavi. Susret dviju glumačkih diva nije prošao najbolje. Spisateljica Diana McLellan u knjizi "The Girls: Sappho Goes to Hollywood"  tvrdi da su 20 godina prije susreta na zabavi Garbo i Dietrich navodno su imale kratku aferu koja ih je obilježila. O njoj nikada nisu željele govoriti pa im je puno lakše bilo glumiti da se i ne poznaju.

Marlene Dietrich preminula je 6. prosinca 1992. godine u Parizu. Svojim životom ostavila je neizbrisiv trag u filmskoj industiji, ali i srcima mnogobrojnih obožavatelja.
 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene