Pogađate?

7 članica EU potpuno je različito od ostatka!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Od 28 zemalja članica, koliko ih od danas broji Europska unija, čak su sedam njih potpuno različite. Znate li po čemu?

U današnje vrijeme Belgija, Danska, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija imaju kraljeve i kraljice, prinčeve i princeze, krune optočene dijamantima, ukrašene kočije i počasne straže.

Otkad je ustanovljena 1831. godine, Belgija je nasljedna ustavna monarhija. Kraljevinom danas vlada Albert II., šesti belgijski kralj, koji je prijestolje preuzeo 9. kolovoza 1993. godine. Kralj Albert II., koji je prema ustavu iznad ideoloških i religijskih okolnosti, političkih mišljenja i ekonomskih interesa, ima ulogu arbitra i čuvara jedinstva i nezavisnosti zemlje. Političke odluke donosi u suradnji s ministrima.

Pogledaj i ovo showbuzz Ljetna elegancija Sanja prekrasna u bijelom: Izdanje 'začinila' crvenim ružem!



Budući da postoji više od tisuću godina, Danska je jedna od najstarijih kraljevina svijeta i najstarija u Europi. Ustanovljena je davne 899. godine, od vikinških vremena do sadašnjosti izmijenilo se 50 kraljeva i 2 kraljice, a od 1972. godine na tronu sjedi kraljica Margareta II.



Najmanja među europskim monarhijama je Veliko Vojvodstvo Luksemburg, na čelu kojeg je Veliki Vojvoda Henri, od 2000. godine. Za njegove je vladavine Luksemburg postao članicom Europske unije koja ima najjaču ekonomiju, najmanju stopu nezaposlenosti, a dohodak po stanovniku gotovo je dvostruk u odnosu na ostatak Europe.



Na čelu ustavne monarhije Nizozemske od 30. travnja 2013. godine je Willem-Alexander koji je naslijedio svoju majku Beatrix koja je na prijestolju sjedila od 1980. Willem Alexander dužnost je preuzeo kao prvi moderni nizozemski vladar bez formalne političke uloge. Sjeo je na prijestolje samo tri dana nakon 46. rođendana. Tako je postao najmlađi vladar u Europi. Budući kralj, najstariji je sin kraljice Beatrix i princa Klausa. Diplomirao je povijest. U mladosti je bio poznat kao veliki ljubitelj noćnih provoda i piva zbog kojeg je stekao i nadimak Princ Pils. Najviše prašine podigao je kad se 2002. godine oženio Argentinkom Maximom. Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno zbog njezina oca koji je služio argentinskoj vojnoj diktaturi. Princeza Maksima brzo je osvojila srce nacije. Par ima tri kćeri - Katarinu Amaliju, Aleksiju i Adrianu. Willem-Alexander veliki je ljubitelj sporta. 1992. godine trčao je njujorški maraton, a član je i Međunarodnog olimpijskog odbora. Osim toga ima civilnu pilotsku dozvolu, što znači da može upravljati i komercijalnim zrakoplovima.

>> Kate ima konkurenciju - upoznajte princezu Maximu!



Površinom većom od 500 tisuća kilometara kvadratnih, Španjolska je najveća europska monarhija. Kralj Juan Carlos na prijestolje je stupio 1975. godine, a loza Borbona je na tronu, gotovo neprekidno, od 1700. godine. Kralj je najviši predstavnik u međunarodnim odnosima i vrhovni zapovjednik vojske i obrane. Nadgleda i rad institucija u državi.

Kralj Carl XVI. Gustaf je 74. švedski kralj. Jedan je od europskih najmlađih monarha, a kad je 1973. proglašen kraljem imao je samo 27 godina. Švedska je kao nasljedna monarhija ustanovljena 1523. godine. S iznimkom od dvije kraljice, jednom u 17. i drugom u 18. stoljeću, prijestolje je uvijek naslijedio muški prvorođenac. To se promijenilo 1980. godine, kad je na snagu stupila odluka da krunu preuzima najstarije dijete, bez obzira na spol. Tako će kralja Gustafa naslijediti najstarija kći princeza Victoria. Kralj je najviši državni predstavnik.

Najpoznatija europska, pa i svjetska monarhija, ona Velike Britanije, održala se na tronu deset stoljeća. Kraljica Elizabeth II. preuzela je prijestolje 1952. godine. Na čelu je države, predstavlja Veliku Britaniju u inozemstvu, usko surađuje s premijerom i obavlja niz dužnosti.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene