preminuo u 100. godini

Godina dana bez princa Philipa: Uz kraljicu je bio više od sedam desetljeća, a osoblje palače ga je obožavalo

Princ Philip (Foto: Profimedia) Princ Philip (Foto: Profimedia) profimedia 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Galerija

Princ Philip bio je omiljen među osobljem kraljevske obitelji, a uz kraljicu Elizabetu bio je više od čak sedam desetljeća.

Suprug britanske kraljice Elizabete, princ Philip, preminuo je u 100. godini 9. travnja 2021. Par je u braku proveo više od sedam desetljeća, a slovili su kao jedan od najstabilnijih poznatih parova na svijetu unatoč brojnim glasinama koje su s godinama pratile njihov brak.

Pogledaj i ovo showbuzz Načekat će se Poznato je kada će se saznati detalji oporuke princa Philipa: ''Održat će se privatni proces gdje će odlučiti hoće li se otpečatiti''

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip, rođen je 10. lipnja 1921. godine. Princ potječe iz grčke i danske kraljevske obitelji, a rođen je u Grčkoj jer je njegova obitelj bila izgnana iz zemlje. Nakon što se školovao u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, priključio se Britanskoj kraljevskoj mornarici 1939. godine kada je imao 18.

Princezu Elizabetu upoznao je 1934. godine, a počeli su se dopisivati pet godina kasnije. Nakon Drugog svjetskog rata, Philip je dobio dopuštenje od Kralja Georgea VI da zaprosi Elizabetu. Prije nego što su javno objavili zaruke 1947. godine, Philip je odbacio grčke i danske kraljevske titule te je postao punopravni Britanac, a uzeo je prezime majčinih predaka, Mountbatten.

Philip i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, nakon čega je on dobio britanske kraljevske titule. Vojnu dužnost napustio je 1952. godine kada je Elizabeta postala kraljica.

Princ Philip i kraljica Elizabeta imaju četvero djece: princa Charlesa, princezu Anu, princa Andrewa i princa Edwarda. Svi osim princa Charlesa koriste prezime Mountbatten-Windsor, kako im je dopustilo kraljevsko vijeće, jedino Charles koristi samo prezime Windsor, obzirom da je on direktni nasljednik krune.

Philip je tijekom života bio predsjednik, pokrovitelj ili član preko 780 organizacija, a bio je i najstariji muški član britanske kraljevske obitelji u povijesti. Princ Philip se umirovio od kraljevskih dužnosti 2. kolovoza 2017. godine kada je imao 96 godina, a u to je vrijeme odradio 22,219 kraljevskih angažmana.

Prema navodima britanskih medija, princa su za života obožavali svi u Buckinghamskoj palači te je imao sjajn odnos s članovima osoblja.

Majka princa Philipa nosila je titulu Alice od Battenberga i bila je praunuka kraljice Viktorije što znači da je Philip bio zapravo daljnji rođak britanske kraljevske obitelji. Bio je najmlađi od petero djece, imao je četiri starije sestre od kojih su se tri udale za njemačke aristokrate koji su kasnije postali nacisti.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Nina Badrić - 1 Celebrity Nina Badrić u badiću s dubokim izrezom s prednje strane izazvala divljenje, spomenula i temu o kojoj rijetko govori!

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Nina Badrić - 1 Celebrity Nina Badrić u badiću s dubokim izrezom s prednje strane izazvala divljenje, spomenula i temu o kojoj rijetko govori!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene