uskoro dodjela

Rock&Off sjeća se: Nagrada za životno djelo legendarnim KUD Idijotima

Rock&Off nagrada Rock&Off nagrada Filip Kovačević/Unison/PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Rock&Off nagrada Galerija

Nakon što je prošle godine premijerno dodijeljena legendarnom nezavisnom izdavaču Zdenku Franjiću, KUD Idijoti drugi su dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo

Hrabrost, sloboda i bunt epiteti su kojima danas opisujemo ostavštinu benda KUD Idijoti – da ne ostane sve samo na lijepim riječima, pobrinut će se direkcija nezavisne nagrade Rock&Off koja će legendarnim punkerima, 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici, uručiti nagradu za životno djelo.

Pogledaj i ovo showbuzz rock&off Hrvatski jazz&off otporan je na pandemiju, čak pet izvođača natječe se za nezavisnu novinarsku nagradu

Nakon što je prošle godine premijerno dodijeljena legendarnom nezavisnom izdavaču Zdenku Franjiću, KUD Idijoti drugi su dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo kojom se, neki će reći „konačno“, prepoznaje značaj i mjesto KUD Idijota koje im na domaćoj rock i punk sceni pripada. A njihovo glazbeno putovanje nije bilo nimalo lagano ni bezopasno...

Predvođeni motom „tri akorda i istina“, Sale Veruda, Branko Črnac Tusta, Diego Bosusco Ptica i Nenad Marijanović Fric početkom osamdesetih u Puli oformili su legendarnu postavu KUD Idijota. Prva prekretnica u radu benda bila je pobjeda na Omladinskom festivalu u Subotici nakon čega su uslijedili koncerti i širenje punk evanđelja po znojnim klubovima i podrumima širom bivše države, ali i šire. Jedno od takvih gostovanja, u talijanskoj Reggio Calabriji, ušlo je u povijest po intervenciji karabinjera i epilogu na nacionalnoj televiziji Rai due. A sve zbog pjesme „Bandiera Rossa“ koja će Idijotima donijeti neprilike i u olovnim vremenima hrvatskih devedesetih.

Koliko god su zbog svoje tvrdoglave odluke da nam isporuče istinu bez kompromisa bili nepopularni, pa i zabranjivani u domaćoj javnosti, toliko su van granica Hrvatske osvajali najveće pozornice, uključujući i onu na mađarskom Sziget festivalu ili u Ljubljani, kao predgrupa Ramonesima. Upravo je to dimenzija benda koja se, u svjetlu njihovog nastojanja da prikažu i prokažu neuništivost gluposti, prelako zanemaruje: KUD Idijoti bili su strastveni svirački kolektiv čiji su riffovi i tutnjanje bubnja, ali i Tustina neponovljiva pojava, iza sebe ostavljali brojne znojne „žrtve“ i duh oslobođenog punka!

Nažalost, priča KUD Idijota naprasno je prekinuta preranim odlaskom Tuste, frontmana koji je živio punk, danju u pulskom Uljaniku, noću na pozornici, pred publikom.

Rock&Off Nagrada za životno djelo KUD Idijotima zapravo je zahvala domaće rock i punk scene, bendova poput Hladnog piva, TBF-a ili Mašinka na koje su Idijoti utjecali svojom glazbom i stavom. Za slobodu i mir borili su se humorom, strašću i gitarama. Nedavno prikazani film "Tusta" autora Andreja Korovljeva i objavljena knjiga Nenada Marjanovića dr. Frica "Život s Idi(j)otima" samo su potvrda da ova nagrada ide u ruke ljudima koji su postali ikone punk rocka na ovim prostorima.

Zbog toga su jedan od naših najvažnijih bendova u posljednjih pola stoljeća, ma šta vam govorili, ma šta uradili!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene