bezvremenska kvaliteta!

Nova lista najboljih filmova svih vremena koje jednostavno morate pogledati barem jednom u životu!

Scena iz filma Taksist Scena iz filma Taksist Foto: Profimedia

Za ovaj mjesec smo vam pripremili deset novih najboljih filmova svih vremena koje jednostavno morate pogledati barem jednom u životu. Neki su romantični, neki baš i ne, ali ono što ih veže jeste bezvremenska kvaliteta koja ni u današnjim filmovima nije često prisutna. Uživajte!

Raspoloženi za ljubav (2000)

Po meni je ovo najljepši ljubavni film svih vremena. Sjajni Wong Kar-wai je napravio film koji je toliko estetski lijep, romantičan, te koji vam ostane urezan u mozgu zauvijek. Raspoloženi za ljubav prati priču usamljenog novinara i usamljene susjede koji ubrzo shvate da su stvoreni jedno za drugo. Razigrano svedena glumačka igra, prekrasno snimljen film, te emotivni naboj za koji ne treba nikakav dijalog, čine Kar-waijev film jednim od najboljih filmova svih vremena bez ikakve dileme.

Duhovi otoka (2022)

Ako ste mislili da će moje liste krasiti samo stari klasici, prevarili ste se. Postoje i noviji filmovi koji su me izuli iz cipela, te koji mogu rame uz rame stajati uz velikane poput Hitchcocka. Duhovi otoka je upravo jedan takav film, te ako ste ga slučajno promašili 2022. godine, sada je pravo vrijeme da ga pogledate. Na prekrasnom otoku u blizini obale Irske, Padraic (Colin Farrell) je shrvan kada njegov prijatelj Colm ( Brendan Gleeson) iznenada prekine njihovo doživotno prijateljstvo. Film krene tako da mislimo da gledamo neku čudnovatu komedija, ali se poslije ispostavi da gledamo ozbiljnu dramu sa primjesama crnog humora čija priča dovodi do šokantnih posljedica. Redatelj Martin McDonagh ima inspirativan opus iza sebe, ali su Duhovi otoka po meni njegov najbolji film.

Malteški sokol (1941)

Redateljski debi Johna Hustona je adaptacija romana Dashiela Hammetta, koji je Humphreya Bogarta učinio još slavnijim nego sa ulogom u Casablanci. Ovaj noir ima sve elemente koji ga čine sjajnim- detektiva, misterioznu lijepu ženu, te nevolje koje uslijede sa dolaskom te iste žene. Uskoro kreće potraga za malteškim sokolom ukrašenim draguljima kojeg svi žele, a vama preporučujem da pogledate ovaj film na kišni vikend i sa dobrim viskijem.

Francuska veza (1971)

Vjerojatno najbolja i najpoznatiji filmska potjera automobilima ikada, snimljena je na ulicama New Yorka, i sa famoznim glumcima Geneom Hackmanom i Royom Scheiderom. Na stražnjem sjedalu auta je sjedio redatelj William Friedkin koji je držao kameru u ruci, i snimao! Ovaj žestoki triler temeljen je na istinitoj priči u kojem dva policajca pokušavaju uloviti krijumčara heroina. Francuska veza je film koji svaki student akademije dramskih umjetnosti mora pogledati, ali po mom skromnom mišljenju, trebao bi ga pogledati bilo tko tko voli sedmu umjetnost.

Osmi putnik (1979)

Redatelj Ridley Scott već ima pozamašnu listu genijalnih filmova, ali ovaj nevjerojatni znanstveno-fantastični triler sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi, jedan je od najpoznatijih. Priča je jednostavna- posada komercijalne svemirske letjelice koja se nalazi u dubokom svemiru bori se sa zastrašujućim vanzemaljskim stvorenjem koje se nađe u njhovoj letjelici. Iako priča možda jeste tipična za žanr, način na koji je film snimljen, gluma, kao i scenarij, čine ovaj film jednim od najuzbudljivijih Sci-Fi trilera svih vremena.

Divan život (1946)

Na mojoj listi se mora naći i jedan blagdanski film, a sigurna sam da neće biti jedini. Divan život je jedan od najljepših Božićnih filmova koji su doista vrijedni gledanja svake godine. George Bailey (James Stewart) ima jednu neobičnu želju, a to je da poželi da se nikada nije ni rodio. Njegova želja se ubrzo ostvari uz pomoć anđela (Henry Travers), te Bailey počinje shvaćati koliko života je zapravo promijenio i taknuo, te koliko je njegova prisutnost važna i za druge. Ovaj sjetni film sa ozbiljnom i odličnom pričom se uvijek nalazi na listi najboljih božićnih filmova, a po meni je zasigurno zaslužio i da bude na listi najboljih filmova van praznične sezone.

Taksist (1976)

Martin Scorsese je jedan od rijetkih redatelja koji će se više puta naći na mojim listama, a jedan od najboljih filmova svih vremena je njegov film Taksist. Ovaj intenzivni psihološki triler priča o problematičnom veteranu (Robert De Niro), koji želi spasiti mladu djevojku (Jodie Foster), ali ona naravno ne želi biti spašena. Ovo je jedan od kontroverznih filmova čija tematika zaista nije tipična, ali je brutalno iskrena, surova, i za gledatelje intrigantna. Taksist je film koji se gleda više puta, te je jedna od najprepoznatljivijih uloga slavnog Roberta De Nira.

2001: Odiseja u svemiru (1968)

Ako ste gledali prošlogodišnji kino hit Barbie, onda ste vidjeli početak filma koji je inspiriran upravo filmom 2001: Odiseja u svemiru. Znanstveno-fantastični ep koji je režirao Stanley Kubrick, jedan je od najvažnijih filmova ikada snimljenih. Moram priznati da ovo nije film koji je lako gledati, što zbog kompleksne tematike, to i zbog prepoznatljivog narativno redateljskog stila Kubricka koji nije za svakoga. Bilo kako bilo, ovo zaista jeste iznimno važan film koji inspirira redatelje i dan danas, a ja vas pozivam da ga barem pokušate pogledati kako bi vidjeli koliko je Kubrick bio ispred svog vremena.

Sedam samuraja (1954)

Remek djelo japanskog redatelja Akire Kurosawe o plaćenicima unajmljenim da brane selo od razbojnika u Japanu u 16. stoljeću, jedan je od onih filmova koji je također ispred svog vremena kao i Odiseja u svemiru. Istančana estetika Kurosawe, sjajno izrežirane scene, osebujni likovi, te za većinu gledatelja netipična tematika, ovaj film su stavile na vrh liste najboljih svih vremena. Sedam samuraja je toliko utjecajan film da se po njemu snimilo par filmova, ali nažalost nijedan nije niti blizu ovog remek djela kojeg morate pogledati.

Vertigo (1958)

Još jedan film Alfreda Hitchcocka kojeg je nemoguće preskočiti kada pišemo o bezvremenskim filmovima. Vertigo je psihološki triler o opsesiji, gdje James Stewart glumi bivšeg detektiva koji je prisiljen otići u mirovinu zbog straha od visina. Iako je u mirovini, stari prijatelj ga angažira da pratim njegovu ženu (Kim Novak), i tu krene prava Hitchcockovska drama. Ovo je jedan od najpoznatijih i najgledanijih filmova Alfreda Hitchcocka, a ako ga niste do sada pogledali, učinite to što prije.

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene