Bio je prava legenda!

Sjećate se Tetka iz Večernje škole? Život mu je bio tužan od malih nogu, ali njegove šale i danas se prepričavaju

Đuro Utješanović Đuro Utješanović Ronald Gorsic/Cropix 1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Đuro Utješanović i ekipa Večernje škole Đuro Utješanović i ekipa Večernje škole - 3 Đuro Utješanović i ekipa Večernje škole - 2 Đuro Utješanović i ekipa Večernje škole - 1 Đuro Utješanović Đuro Utješanović - 4 Đuro Utješanović - 3 Đuro Utješanović - 2 Đuro Utješanović - 1 Đuro Utješanović - 1 +2 Đuro Utješanović - 2 Galerija

Đuro Utješanović preminuo je prije 18 godina, no njegovo bogato glumačko nasljeđe i danas živi, a uloge se prepričavaju.

Đuro Utješanović bio je jedan od omiljenih domaćih glumaca, koji nas je svojim humorom nasmijavao desetljećima, a talentom plijenio pozornost u brojnim filmskim i kazališnim ulogama koje je bio ostvario.

Đuro nas je napustio 4. veljače 2006. godine, kada je preminuo u 73. godini, i to nakon duge i teške bolesti. No njegovo nasljeđe i danas živi, kao i uspomene na njega poput uloge Tetka iz Večernje škole Željka Pervana, o kojoj se i danas priča.

"Đuro je bio poseban, imao je izraženu osobnost iz nekoliko razloga, on je sam za sebe tvrdio da je partizansko dijete, po svemu drukčiji i posebniji. Đuro je bio zadužen za takozvane partizanske priče i on ih je uvijek izvlačio iz rukava iznova. I znam da je njegova najpopularnija izreka bila kad je bio desant na Drvar da kad su se Nijemci spustili padobranom i vidjeli partizanke s brkovima da su se okomito vratili natrag u avion", izjavio je njegov kolega Željko Zuhrić Zuhra kada je Đuro preminuo.

Pogledaji ovo Željko Pervan Celebrity Željko Pervan zabrinuo je obožavatelje objavom iz bolnice: "Ako preživim, vidimo se uskoro"

"Mi smo imali velike turneje sa Školom, mislim bez njega... On je popunio, on je cijeli ansambl u jednom čovjeku. Hvala mu na svemu. Stvarno, na svakom trenutku puno mu hvala", rekao je tada Željko Pervan.

Uloga u Večernjoj školi samo je mali dio onoga što je Đuro ostavio uza sebe. Zapažena glumačka ostvarenja ostvario je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao skoro tri desetljeća.

Đuro je rođen u Bosni i Hercegovini 1940. godine, a još kao dijete izgubio je oba roditelja. Otac Drago poginuo je 1943. godine u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu, a majku Dragicu 1945. godine ubili su mu pljačkaši. Osnovnu školu završio je u Kikindi, a 1956. godine bio je poslan u Split, gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem.

Pogledaji ovo Damir Folnegović, Željko Pervan, Ahmed El Rahim Nekad i sad Ekipa iz legendarne "Večernje škole" na okupu nakon dugo vremena, fotkom su probudili nostalgiju: "Jedan zauvijek nedostaje!"

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja vratio se u Kikindu, odakle je, opet protiv svoje volje, poslan u Sarajevo na šumarski fakultet. Šumarski fakultet mu nikako nije bio po volji, i nakon dvije godine studija odlučio je pobjeći iz Sarajeva u Zagreb.

U Zagrebu je nešto kasnije upisao glumu, za koju je pokazivao zanimanje još od srednje škole. Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Često je glumio u filmovima, i to najviše tada nepopularne uloge žandara i ustaša.

U "Večernjoj školi" Željka Pervana pokazao je veliki talent za improvizaciju, a zapažene uloge ostvario je u filmovima "Hajdučka vremena", "Vlakom prema jugu", "Krhotine" "Kad mrtvi zapjevaju", a kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu "Ničija zemlja".

Popularnost je stekao i u zabavnoj emisiji "Jel' me netko tražio", a sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske. Uz glumačke vode, okušao se i u politici, i to 2003. godine kad je bio prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Thomas Kingston i Gabrielle Windsor Thomas Kingston i Gabrielle Windsor - 11 Thomas Kingston i Gabrielle Windsor - 12 Thomas Kingston i Gabrielle Windsor +10 Thomas Kingston i Gabrielle Windsor - 9 Celebrity Njihovu ljubav prekinula je tužna vijest samo tri mjeseca prije godišnjice braka, obitelj se još ne miri s ovom vijesti

1/26 >> Pogledaji ovu galeriju Martina Vrbos Martina Vrbos - 2 Martina Vrbos - 1 Martina Vrbos +21 Martina Vrbos Celebrity Hrvatica nastupila na srpskom izboru za pjesmu Eurovizije, poslušajte njezinu izvedbu, a evo i kakvi su komentari!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene