Još od 1973.

Zašto Izrael uopće sudjeluje na Eurosongu? Prva su neeuropska zemlja koja je primljena na ovo natjecanje, a pobijedili su čak četiri puta!

Eurovizijski trofej - Netta, 2018. Eurovizijski trofej - Netta, 2018. Profimedia 1/27 >> Pogledaji ovu galeriju Eden Golan Eden Golan - 1 Eden Golan - 2 Eden Golan - 3 Eden Golan - 4 Eden Golan - 5 Eden Golan - 6 Eden Golan - 7 Eden Golan - 8 Eden Golan - 9 +16 Eden Golan - 10 Galerija

Izrael na Eurosongu sudjeluje od 1973. godine, a evo zašto im je dozvoljeno da budu prva neeuropska zemlja na ovom natjecanju.

Izrael se ove godine natječe na Eurosongu s pjesmom "Hurrican" koju izvodi pjevačica Eden Golan, iako su im mnogi pokušali zabraniti sudjelovanje.

68. izdanje Eurosonga održava se usred prosvjeda protiv izraelske vojne akcije u Gazi, potaknute Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada.

Pogledaji ovo Eden Golan - 12 Celebrity Pogledajte reakciju publike zbog izraelske predstavnice na generalnoj probi Eurosonga, snimka se širi društvenim mrežama!

Europska radiodifuzna unija (EBU), organizator natjecanja, odoljela je pozivima da Izrael bude diskvalificiran, ali je zatražila od Izraela da izmijeni tekst svoje originalne pjesme October Rain, koja evocira napad Hamasa.

Mnogi su se zbog svega zasigurno zapitali i što Izrael, koji nije u Europi, uopće radi na Eurosongu.

Pogledaji ovo Eden Golan Celebrity Sve oči uprte su u Izrael na drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga: "Ovo je važan trenutak za nas, posebno ove godine..."

Izrael je bio prva neeurospka zemlja kojoj je dozvoljeno sudjelovanje na Eurosongu i to još davne 1973. godine, jer je Izraelsko radiodifuzno tijelo (IBA) bilo aktivni član Europske radiodifuzne unije (EBU), koja je domaćin događaja.

Dosad su i četiri puta pobjeđivali na Eurosongu. Prvu pobjedu Izrael je odnio 1978. godine, kada su je predstavljali Izahir Cohen i grupa Alphabeta s pjesmom "A-Ba-Ni-Bi".

Odmah sljedeće godine drugu pobjedu donijeli su im Milk and Honey s pjesmom "Hallelujah".

Izrael je treći put na Eurosongu pobijedio 1998. godine s pjesmom "Diva" koju je pjevala Dana International. 

Četvrta i zasad posljednja pobjeda Izraela na Eurosongu bila je 2018. godine, kada ih je predstavljala nezaboravna Netta s pjesmom "Toy".

Izrael će se predstaviti u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga, a generalna proba njihove ovogodišnje predstavnice popraćena je zvižducima i negodovanjem u Malmö Areni.

1/20 >> Pogledaji ovu galeriju Bambie Thug - 4 Bambie Thug - 1 Bambie Thug - 2 Bambie Thug - 3 +15 Bambie Thug - 7 Celebrity Pogledajte kako bez šminke izgleda predstavnica Irske koju su prozvali za sotonizam zbog šokantnog nastupa!  

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Ivana Knoll - 2 Ivana Knoll - 1 Ivana Knoll Ivana Knoll i Fernando Alons - 3 +25 Ivana Knoll i Fernando Alons - 1 Celebrity Knoll u vrućim tajicama gledala Modrića, a pozornost je privukao i broj na njezinu dresu: ''Ona zna što radi!''

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene