entar Prirodno roditeljstvo

Zašto je rani razvoj dobar start u život? U akciju se uključio i Robert Kurbaša

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U organizaciji Centra Prirodno roditeljstvo, održana je tribina za roditelje te predavanje na temu Rani razvoj – dobar start u život s ciljem razmatranja teškoća s kojima se susreću roditelji u prvim godinama razvoja svog djeteta te pružanja informacija o važnosti i vrijednosti najranije faze roditeljstva za stvaranje kvalitetnog, sretnog i zdravog dječjeg života.

Na tribini za roditelje sudjelovali su naši poznati glumci i ujedno mladi roditelji Daria Knez Rukavina i Robert Kurbaša, suvlasnik edukativno-zabavnog dječjeg centra Kupid, te osnivač Centra Prirodno roditeljstvo Tomislav Kuljiš, prim. mr. sc. Marija Čatipović, specijalist pedijatar, patronažna sestra Jadranka Lisak kao i mlada majka Maja Prebeg. Sudionici su pokušali sažeti i prenijeti svoja iskustva iz rane faze roditeljstva i odgoja vlastite djece, kao i stručne savjete iz prakse, a svi su se složili kako je upravo faza ranog razvoja ona najvažnija te da predstavlja jedan od presudnih faktora za razvoj sretnog i zdravog djeteta.

Pogledaj i ovo predstava ovo se ne propušta! Predstava "Mi tu samo spavamo" teatra Erato premijerno na sceni Vidra: Komedija koja spaja različite životne generacije i priče!

Doris Pinčić Rogoznica i Robert Kurbaša imaju zajednički projekt!

Tjelesni kontakt s majkom od presudne je važnosti za buduće funkcioniranje djetetova organizma, a postiže se dodirom, bliskošću i tjelesnom prisutnošću. Dijete nije samoodrživi biološki sustav te zahtjeva stalnu bliskost majčina tijela, a prva godina djetetova života ujedno je i najvažnija. Naglašena je i važnost uloge oca u ranim godinama djeteta jer majci pruža mirnoću, daje joj podršku i osigurava joj emocionalnu stabilnost. Mladi tata Robert Kurbaša složio se s time i istaknuo kako nastoji biti što veća podrška svojoj supruzi, naročito u fazi separacije.

Upravo se pitanje separacije majke od djeteta, vraćanje na posao i ostavljanje djeteta u vrtiću, često pokazuje vrlo stresnim i za majku i za dijete. Pedijatrica Čatipović u svojoj praksi zapazila je kako se mala djeca ostavljena u jaslicama često razbolijevaju upravo zbog nedostatka bliskosti i kontakta s majkom i da često nema lijeka koji tu bliskost može nadomjestiti. Naglasila je i nedostatak razumijevanja na koje mlade majke često nailaze te istaknula kako rađanje djeteta predstavlja nov početak života za ženu, veliku promjenu te trenutak sazrijevanja, bez obzira na ženinu dob.
Nakon tribine uslijedilo je predavanje Tomislava Kuljiša na kojem je kroz mnogobrojne živopisne primjere iz prakse pokušao približiti prisutnim roditeljima važnost faze ranog razvoja za uspješno funkcioniranje organizma njihove djece u budućnosti.

Glavna misao koju prirodno roditeljstvo želi prenijeti je da djetetov mozak u prvoj godini života ima najveću sposobnost primanja i da sve ono što nije primio u toj najranijoj fazi vrlo teško može primiti u svom daljnjem razvoju. Nedostatak kontakta u fazi simbioze rezultire dječjim nemirom i osjećajem tuge i boli. Naglasak prirodnog roditeljstva je na pružanju pomoći roditeljima koji se po prvi puta susreću sa stvaranjem novog života kao i sa svim usponima i padovima koje taj novi život sa sobom donosi. Istaknuta je važnost uspostavljanja kvalitetnog i inzenzivnog kontakta između majke i djeteta u prvoj godini života te je objašnjeno kako je dijete u tom ranom periodu zapravo „eksterni fetus“ koji je i dalje ovisan o majci i na njega se odražava emocionalno i psihofizičko stanje majke.

Roditelji imaju pravo biti nesavršeni, i ponekad pogriješiti, ali je iznimno važno da se nakon eventualnih emocionalnih ispada na neki način ispričaju svom djetetu i daju mu do znanja da ono nije krivo jer se u suprotnom dijete smatra krivim i sebe doživljava lošim i pogrešnim. Na kraju krajeva, iznimno je važno djetetu pružiti sebe u njegovoj najranijoj dobi, jer se to kasnije teže može nadoknaditi.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene